Nazi zulmünün romanına garip yasak
Abone olTarsus Amerikan Koleji'nde okutulan nazi karşıtı bir romanın müfettişlerce yasaklanması Türk-Amerikan ilişkilerini gerdi
Milli Eğitim müfettişleri, Tarsus Amerikan Kolejinde okutulan ve Nazi işgali altında iki çocuğun ırkçılıkla mücadelesini anlatan ödüllü romanı yasakladı.
Taraf gazetesinin bugün manşetine taşıdığı habere göre, geçen hafta Tarsus Amerikan Koleji'ne bağlı özel ilköğretim okuluna giden müfettişler, Yahudi soykırımını konu alan Yıldızları Saymak romanının artık derslerde okutulmaması talimatını verdiler.
YAZAR LOVVRY: BU BİR TRAJEDİ
Yasağa tepki duyan öğretmenler romanın Newberry ödüllü yazarı Lois Lovvry'yi haberdar ettiler. Lowry, "Daha önce ziyaret ettiğim güzel memleketiniz adına hüzünlendim. Efes harabelerinde tarihin en büyük kütüphanelerinden birinin kalıntılarına huşu içinde bakmıştım. Modern Türkiye'de edebiyatın ve edebî özgürlük eski çağlardaki gibi yüceltilmemesi bir trajedidir" dedi.
Uluslararası Yazarlar Birliği PEN de Türkiye'yi protesto etti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu kitaba bakıp, bu rezalet için yazarından özür dilemeli.
İŞTE YASAKLANAN ROMANIN KONUSU
1943 yılında Nazi işgali altındaki Danimarka'da on yaşındaki bir kız çocuğunun en yakın arkadaşı olan Yahudi kızını, öldürülen ablasının kimliği ile yaşaması için gösterdiği çabaları anlatan roman, Amerikan ilkokullarının dördüncü ve beşinci sınıflarında okutuluyor.
İLİŞKİLER GERİLDİ
Ancak Tarsus Amerikan Koleji'ne bağlı özel ilköğretim okuluna kontrole giden müfettişler Nazi karşıtı kitabın derslerde okutulmaması talimatını verince Türkiye ile Amerika arasında deyim yerindeyse bir fırtına çıktı.
İddialara göre müfettişler kitabın sadece 1 paragrafını okuyup yasaklama kararı almışlardı.