Nazi doktoru ortaya çıktı

Abone ol

Dünyanın en çok aranan savaş suçu listesinin başında. Nazi doktoru 46 yıl sonra yeniden ortaya çıktı.

Dünyanın en çok aranan Nazi savaş suçu şüphelileri listesinin başındaki isim olan eski SS doktoru Aribert Heim'ın büyük olasılıkla hala Şili'de yaşadığı düşünülüyor.

Nazi savaş suçlularının izini sürerek yargılanmalarını sağlayan merkezi Los Angeles'ta bulunan Simon Wiesenthal Merkezi'nin Kudüs bürosu başkanı Efraim Zuroff, Güney Amerika'da beş gün süren incelemelerini tamamladı.

Zuroff, Arjantin'in güneyindeki Bariloche'ta yaptığı açıklamada, 94 yaşındaki eski Nazi Heim'in büyük olasılıkla hala Şili'de sağ olduğunu ve nerede olduğunu bilen kişilerin bulunabileceğine inandığını belirterek, ''Bu yaştaki bir kişi yalnız başına yaşayamaz'' dedi.

BİRKAÇ AYDA YAKALANABİLİR

Efraim Zuroff, Heim'ın öldüğüne ilişkin bir kanıt olmadığını, aksine hayatta olabileceğine ilişkin belirtiler olduğunu söyledi.

Eski SS doktorunun bulunmasında anahtarın, Şili'nin Puerto Montt kasabasında yaşayan kızı Waltraoud Diharce olduğunu anlatan Zuroff, Heim'ın buradan Bariloche'a yılda 50 kez seyahat ettiğini kaydetti.

Zuroff, ayrıca Heim'ın adına kayıtlı olan yatırımları ya da milyonlarca dolarlık banka hesabındaki paralar için hiç kimsenin hak iddia etmediğini belirtti.
Efraim Zuroff, Heim'ın ''birkaç haftada, en fazla da birkaç ayda'' yakalanabileceğini söyledi.

ESİRLERİN KALBİNE PETROL ŞIRINGA EDİYORDU

İkinci Dünya Savaşı sırasında Mauthausen toplama kampında esirlere işkence yapmak ve öldürmekle suçlanan Heim, yetkililer tarafından tutuklanamadan 1962'de Almanya'dan kaçtı. Heim'ın toplama kampında esirlere anestezi olmadan ameliyatlar yaptığı, organlarını kestiği, kalbine petrol, su ya da zehir şırınga ettiği biliniyor.

Heim'ın yakalanması için Simon Wiesenthal Merkezi'nin, Almanya ve Avusturya hükümetlerinin koyduğu 495 bin dolarlık ödül bulunuyor.
Günün Önemli Haberleri