NATO'nun kararına Türkiye'den fren!
Abone olNATO'daki ülkelerin savaş kararına Türkiye'den itiraz geçikmedi!
28 NATO ülkesinin
büyükelçilerinin Brüksel’deki Libya zirvesinde, Türkiye’den itiraz
geldi. TSİ 16.00’da başlayan toplantıya ara
verilmesinin en büyük nedeninin de bu itiraz olduğu belirtildi. Bu
arada Türkiye'nin itirazına ilk tepki ise Fransa'dan geldi. Fransız
temsilci Türkiye'nin tavrını eleştirdi, geç alınmış bir karar
dedi!
Tek itiraz eden ülke olan Türkiye’nin çekinceleri şöyle sıralandı: Uçuşa yasak bölge için yapılacak NATO operasyonu planlarının, koalisyon güçlerinin müdahalesinden önce yapıldığı ve bu nedenle gözden geçirilmesi gerektiği, uçuşa yasak bölge alanının daraltılmasının gerektiği...
Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Libya zirvesinde, NATO’nun taleplerinin konuşulduğu haberlerinin geldiği saatlerde, Türkiye’nin NATO’dan talepleri olduğu ortaya çıktı.
TSİ 16.00’da başlayan ve 28 üye ülkenin büyükelçilerinin katıldığı toplantıya ara verilmesinin en büyük nedeninin de bu talepler olduğu belirtildi.
Türkiye’nin, Libya’nın hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesine yönelik NATO'nun yapacağı askeri operasyona itiraz ettiği, buradaki askeri planların gözden geçirilmesini talep ettiği kaydedildi.
Bunun nedenini de, NATO Büyükelçisi Haydar Berk açıkladı: "NATO’nun tüm planlama çalışmaları, koalisyon güçlerinin operasyon yapmayacağı göz önünde bulundurularak yapıldı. Oysa 24 saatten bu yana askeri operasyan gerçekleştiriliyor ve çok sayıda sivil hayatını kaybetti."
Türkiye’nin, çok şiddetli olan NATO’nun operasyonlarının mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini, hem operasyonel katılım hem de uçuşa yasak bölge alanın daraltılmasını talep ettiği belirtiliyor. Yani Türkiye, NATO’nun Libya’ya güçlü ve şiddetli bir kuvvetle girmemesi gerektiğini çünkü koalisyon güçlerinin oparasyon yaptığını ve bu nedenle NATO planlarının onaylanmadan gözden geçirilmesini istiyor.
FRANSA: GEÇ BİR İTİRAZ
Öte yandan, Türkiye’nin bu tutumuna Fransa’dan eleştiri geldi. Fransa, bunun geç kalmış itiraz olduğunu, haftalardır planların gözden geçirildiğini, tartışıldığını; hatta Türkiye’nin askeri düzeyde planları kontrol ettiğini ve şimdi son dakikada pürüz çıkardığını iddia etti. İngiltere’den de, Türkiye’nin itirazının Libya’ya zaman kazandırdığı açıklaması gelirken, aynı zamanda Türkiye’nin çekincelerinin gidirilmesi için müzakere edilmesi gerekliliğinin altı çizildi.
Öte yandan Fransa’nın, koalisyon güçlerinin ABD komutasında sürdürdüğü operasyonların, ABD’nin aksine, NATO’ya devredilmesine karşı çıktığı biliniyor.
"TÜRKİYE SÜRECİ DEĞERLENDİRİYOR"
Öte yandan, NATO’nun Türkiye’den asker, üs veya liman talebi bulunmazken, Pentagon’dan operasyonlarla ilgili yapılan açıklamada da, "Türkiye katılım konusunda hala süreci değerlendiriyor" dendi.
Pentagon adına açıklama yapan ABD Donanması'ndan Koramiral Bill Gortney'e, "İncirlik'i kullandınız mı?" sorusu da yöneltildi ve cevap, "Bu tür açıklamaları ilgili ülkelerin yapmasını isteriz" oldu.
RASMUSSEN AÇIKLAMA YAPACAK
NATO Genel Sekreteri’nin, TSİ 00.00 sularında yaşanan süreç ve görüş ayrılıklarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapacağı duyuruldu.
Gözlemecilerden edinilen bilgilere göre, Rasmussen, toplantının askıya alındığını ve yarın
devam edileceğini açıklayacak.