NATO'dan Türkiye'ye Patriot yanıtı

Abone ol

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Türkiye'nin Patriot füze sistemine ilişkin talebini değerlendirdi.

İNTERNETHABER - Türkiye NATO'dan güney sınırı için resmen Patriot talebinde bulundu. Tüm NATO üyelerinin Türkiye'nin Patriot talebine olumlu yaklaşma sözü verdiği bildirildi.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, Türkiye'nin bir mektupla Suriye sınırına yerleştirilmek üzere



ERDOĞAN'I TERS KÖŞEYE YATIRAN AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan NATO'dan füze ile ilgili talepte bulunulmadığını açıklamıştı ancak Dışişleri Bakanı Davutoğlu, NATO'nun Türkiye'ye Patriot füzeleri vermeye hazırlandığını açıkladı.(HABERİN DEVAMINI OKU)



BAŞBAKAN ERDOĞAN İDDİALAR ASILSIZ DEMİŞTİ
Endonezya 'da bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak, "NATO'dan sınıra füze talebimiz olmadı, iddialar asılsız. (HABERİN DEVAMINI

NATO'dan resmen Patriot füzesi talebinde bulunmasının ardından akşam saatlerinde toplanan NATO büyükelçilerinin tamamının ''Türkiye'yle tam dayanışma içinde olduklarını ve bu talebi olumlu şekilde değerlendireceklerini söylediklerini'' aktardı.

FÜZELER HANGİ ÜLKEDEN ALINACAK?

NATO içinde Patriot füze bataryalarına sahip 3 ülkeden ( ABD, Almanya ve Hollanda ) yapılan açıklamalarda da Türkiye'nin talebine olumlu yaklaşıldığı belirtilmişti.

FÜZELER HANGİ AMAÇLA KULLANILACAK?

Türkiye'nin Patriot için resmen başvuru yaptığını NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen duyurmuştu. Rasmussen, "Patriotların Türkiye tarafından ambargo ya da saldırı için değil, sadece savunma amaçlı kullanılacağını" demişti.

YER TESPİTİ YAPILACAK

Patriot füzeleri, konuşlandırıldıkları bölgedeki radarlar sayesinde füze tehditlerini tespit ederek hedefine ulaşmadan onları havada imha etmeye yarayan bir güvenlik kalkanı oluşturuyor.

NATO’nun kararının ardından bir heyetin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Heyet, füze sisteminin konuşlandırılacağı yer konusunda tespitler yapacak.

Füzelerin konuşlandırılmasından sonra 150-200 askerin Türkiye’de görev yapacağı öğrenildi.

TÜRKİYE NİYE FÜZE İSTEDİ?

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'de devam etmekte olan krizin Türkiye'nin ulusal güvenliğine oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında, Vaşington Antlaşmasının IV. Maddesi çerçevesinde Türkiye'nin talebi üzerine 26 Haziran ve 3 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenen Konsey toplantılarındaki istişareleri müteakiben, Türkiye'nin ulusal hava savunmasının Müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesinin NATO'dan resmen talep edilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, "Bu talebimiz, tarafımızdan NATO'da bugün yayımlanan bir mektupla resmen gündeme getirilmiştir. NATO Konseyi, talebimizi ele almak üzere kısa zamanda toplanacaktır" denildi.



Günün Önemli Haberleri