NATO Türkiye'ye destek ifade etti

Abone ol

Başbakan Erdoğan, Türk savaş uçağının vurulmasından sonra Şam yönetiminin artık Türkiye için bir tehdit haline geldiğini söylerken NATO Ankara ile dayanışma içinde olacağını açıkladı.

Türkiye, F-4 savaş uçağının Suriye tarafından Cuma günü düşürülmesi ardından Suriye ile askeri angajman kurallarını değiştirdiğini açıklarken NATO'ya üye ülkelerin diplomatlar Ankara'ya destek mesajı verdi.

Brüksel'de toplanan ve 28 üye ülkeden diplomatların katıldığı toplantı sonunda yapılan açıklamada uçağın düşürülmesinin "kabul edilemez olduğu" söylendi.

NATO büyükelçileri ayrıca Türkiye ile "güçlü bir dayanışma ruhu içinde" yanyana durulacağını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, uçağın düşürülmesini "Suriyeli yetkililerin uluslararası kuralları hiçe saymasının son örneği olduğunu" ifade etti.

Türkiye, uçağın düşürülmesinden sonra NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Erdoğan'ın sözleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü Suriye'nin bir Türk savaş uçağını düşürmesinden sonra Şam yönetiminin artık Türkiye için bir tehdit haline geldiğini belirterek Suriye'yle ilgili askeri angajman kurallarının değiştirildiğini açıkladı.

Erdoğan'ın açıklamasına göre "Suriye'den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak" değerlendirilecek.

Erdoğan, Türk jetinin vurulmasıyla ilgili olarak AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin dostluğu ne kadar değerliyse gazabı da o kadar şiddetlidir, o kadar kahredicidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Yumuşak başlılığımız uysal koyun olduğumuz anlamına gelmez. Soğukkanlı tavrımız kimseyi aldatmasın. Sağduyulu olmamız acziyet gibi algılanmasın" diye konuştu.

"Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz"

Suriye'nin uçağın düşürülmesiyle ilgili ayrıntıları çarpıttığına inandıklarına işaret eden Arınç, dün yedi saat bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada "Suriyelilerin uçağı kasıtlı olarak" düşürdüklerinden kuşku duymadıklarını söylemişti.

Bülent Arınç, ''Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok'' dedi.

Ne var ki Arınç, aynı açıklamasında, arama kurtarma çalışmasına katılan başka bir uçağa da ateş açıldığını söylemişti.

Türkiye BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta da, arama uçağına ateş açılmasını "düşmanca bir eylem" olarak nitelendirip "bölgedeki barış ve güvenliğe önemli bir tehdit oluşturduğunu" bildirdi.

Olayın gelişimi

1. F-4 Phantom savaş uçağı Malatya Erhaç Hava üssünden 22 Haziran günü saat 10:28'de havalandı.

2. Suriye, uçağın saat 11:40’da hava sahasına girdiğini söylüyor.

3. Saat 11:58’de Hatay’ın üstünde bulunduğu sırada Türk Hava Kuvvetleri uçakla iletişimin kesildiğini bildiriyor.

4. Suriye, hava savunma kuvvetlerinin, kıyıdan 1 kilometre uzaklıkta uçağı angaje ettiğini; uçağın Üm el-Tuyour’un 10 kilometre batısında açığına düştüğünü belirtiyor. Türkiye ise uçağın o sırada Suriye’den 24 kilometre uzakta –yani uluslararası hava sahasında- olduğunu söylüyor.

AB askeri müdahaleye karşı

Brüksel'de dün toplanan Avrupa Birliği bakanları Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürmesini kınamış ancak bu ülkeye yönelik herhangi bir askeri müdahaleyi desteklemeyeceğini açıklamıştı.

Toplantıdan sonra konuşan Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosental, "Olan şey çok ciddi bir olay olarak değerlendirilmeli" dedikten sonra "Müdahaleden yana bir tavır almıyoruz" demişti.

Günün Önemli Haberleri