NATO karşıtlığından genel sekreterliğe
Abone olİttifakın başına 1 Ekim 2014'te eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg geçecek. Gençliğinde savaş karşıtı bir aktivist olan Stoltenberg ABD Büyükelçiliği'ni taşlamış ve ülkesinin NATO'dan ayrılması gerektiğini savunmuştu.
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Ukrayna'daki krizin ittifakın önemini artırdığı bir dönemde yeni genel sekreterini belirledi.
NATO Kuzey Atlantik Konseyi bu göreve, gençliğinde ülkesinin ittifaktan ayrılmasını savunan ancak daha sonra ittifakın askeri operasyonlarına destek veren eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg'i atadı.
Türkiye dahil ittifak üyesi 28 ülkenin desteğini alan Stoltenberg, görevi 1 Ekim 2014'te Anders Fogh Rasmussen'den devralacak.
Stoltenberg 2000-2001 ve 2005-2013 yılları arasında iki dönem ülkesi Norveç'in başbakanıydı.
Eski Norveç Başbakanı, aşırı sağcı Anders Breivik'in ülkesinde 2011'de 77 kişiyi öldürdüğü saldırılar sonrası, 'aşırılığın ve terörün dini ve milletinin olmadığı, Norveç'in ise çok kültürlü bir topluma sahip olduğunu' söylemişti.
ABD elçiliğini taşladı
55 yaşındaki Jens Stoltenberg, diplomat ve bakan bir babanın oğlu.
Ekonomist olan Stoltenberg, genç yaşlarda siyasete ilgi duydu. Vietnam Savaşı'na şiddetle karşı çıktı, 70'li yıllarda düzenlenen gösterilerde ABD Büyükelçiliği'ni taşladı.
1985 yılında İşçi Partisi'nin gençlik kollarına girdi, Norveç'in NATO'dan ayrılması gerektiğini savundu.
22 yıl milletvekilliği yaptı, 1990'lı yıllarda maliye ve ticaret bakanlığı görevlerini üstlendi, zamanla Norveç'in önde gelen siyasetçilerinden biri oldu.
Jens Stoltenberg, Norveç Başbakanı olduğu dönemde ise ittifakın Afganistan ve Libya'daki askeri operasyonlarına destek verdi.
Rasmussen: Doğru kişi
Anders Fogh Rasmussen Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Stoltenberg'in 'NATO'nun gücünü ve başarısını sürdürecek doğru kişi' olduğunu söyledi.
Rasmussen Ukrayna krizinin, NATO'nun güçlü ve kararlı bir liderlik sergilemesi ihtiyacını gözler önüne serdiğini belirtti.
NATO Genel Sekreteri ayrıca Rus güçlerinin Ukrayna sınırındaki 'büyük askeri yığınağının' kendisini kaygılandırdığını vurguladı.
Eski Danimarka Başbakanı Rasmussen 2009'da NATO Genel Sekreteri seçilmişti.