'NATO bombaları 72 Libyalı sivili öldürdü'
Abone olİnsan Hakları İzleme Örgütü, NATO'nun geçen yıl Libya'da düzenlediği hava saldırıları sonucu çok sayıda sivilin öldüğünü belirterek, soruşturma açılmasını istedi.
Önde gelen insan hakları kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme
Örgütü, NATO'nun geçen yıl Libya'da düzenlediği hava saldırıları
sonucu en az 72 kişinin öldüğünü duyurdu.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), tüm vakalar hakkında kapsamlı bir soruşturma açılması çağrısında bulundu.
Kuruluş, incelediği sekiz vakadan birinde, NATO hava saldırısı sonucu 14 kişinin öldüğünü, kurbanların yardımına koşan grubun da ikinci bir saldırıya hedef olması sonucu 18 kişinin daha yaşamını yitirdiğini söylüyor.
NATO ise sivillerin korunması için büyük bir özen gösterildiğinin altını çizerek, o dönemde sahada personeli bulunmadığı için sayıları teyit edemeyeceğini kaydetti.
NATO, Libya yönetiminin herhangi bir soruşturma açması halinde
işbirliği sağlama sözü verdi.
Geçen yıl, Muammer Kaddafi'ye bağlı Libya kuvvetlerine karşı NATO operasyonu sırasında 26 bini aşkın sorti yapıldı.
Bunlardan saldırı amaçlı olan 9,658'sinin büyük bölümünü ABD, İngiltere ve Fransa'ya ait savaş uçakları gerçekleştirdi.
Mart ayında da Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) kimliklerini vererek 55 sivilin öldüğünü açıklamış; bunlardan 16'sının çocuk, 14'ünün kadın olduğunu kaydetmişti.
Son raporu hazırlayan İzleme Örgütü yetkililerinden Fred Abrahams, BBC'ye NATO sorunun nerede yattığını araştırıp bunu gidermeye eğilmezse, gelecekte de benzer olaylar yaşanabileceği kaygısını dile getirdi.
Abrahams, ölümlere NATO'nun yol açtığı teyit edilmediği için ailelere de herhangi bir tazminat ödenmediğini kaydetti. NATO'nun şeffaf olmadığı eleştirisinde bulundu.
Libya'da düzenlenen NATO operasyonunun temel amacı sivilleri Kaddafi yönetiminin orduyu kullanarak muhaliflerine düzenlediği saldırıdan korumaktı. BBC diplomasi muhabiri Bridget Kendall, bu nedenle operasyonda kaç masum sivilin öldüğünün hassas bir konu olduğuna dikkat çekiyor.
Bu alanda işbirliğine hazır olduğunu kaydeden NATO, daha önce Trablus'ta bir görev gücü oluşturmayı kararlaştırmıştı.
Ancak bu girişimlerde henüz fazla bir ilerleme kaydedilmedi.