Nasıl Bakkal Ahmet denetleniyorsa
Abone olEkonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Grubu'na yönelik vergi incelemesi hakkında konuştu.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Nasıl bakkal Ahmet,
sanayici Mehmet denetleniyorsa, Koç Grubu da Sabancı Grubu da
denetime açıktır" dedi.
Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerle biraraya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan, Koç Grubu'na yönelik olarak Maliye müfettişlerinin denetimi v grubun kazandığı ihalelerin iptaline ilişkin haberler üzerine, bu olaya tersinden bakıldığında çok büyük kurumlara denetim yapmamak gibi bir durumun ortaya çıkacağını söyledi.
Kendisinin iş dünyasından gelen biri olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Ben Ankara Sanayi Odası başkanıyken benim şirketlerim çok çeşitli zamanlarda, çeşitli incelemelere maruz kalmıştı. Biz etkin bir vergi denetiminden bahsediyoruz, böyle işlemlerin olduğu bir ortamda ilgili Bakanlıklar kendilerine yapılan bir ihbar varsa ve belli bir sektörü incelemeye almak istiyorsa, bundan daha doğal birşey olamaz" ifadelerini kullandı.
Bu durumun farklı olaylarla ilişkilendirmeye kalkmanın yanlış olduğuna dikkati çeken Çağlayan, "Kendinin incelenmesini istemeyenler çıkıp farklı şeyler söyler, kimsenin de bunun üzerine gitmemesi gibi sonuçlar ortaya çıkar" dedi.
Çağlayan, bu konuyla ilgili dezenformasyon yapıldığına dikkati
çekerek, yapılanların siyasi olduğunu düşünmenin yanlış olduğunu
dile getirdi.
Koç Grubu'nun kendi Bakanlığındaki yapmış olduğu teşvik çalışmalarının süresi içerisinde incelendiğine işaret eden Çağlayan, "Bu noktada muhalefet partisi muhalefet yapmak adına çeşitli söylemlerde bulunuyor. Sayın Kılıçdaroğlu İstanbul'daki bir toplantısında 500 kişilik bir maliye müfettişi olduğunu söylüyor. Allah aşkına acaba Maliye'nin elindeki personel sayısı kaç kişidir?" diye konuştu.
Çağlayan, ilgili Bakanın bu konuda konuyu yalanlayan açıklamaları olduğunu hatırlatarak, "Gerekli düzenleme ve denetimler her zaman yapılacaktır. Bu yapılan denetimler yasaldır, mevzuata uygundur. Diğer taraftan Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde konu (MİLGEM) görüşülmüş, böyle bir ihaleden vazgeçilmiştir. Bu tür olayların birleşmesi bizi yanlışa götürür. Türkiye'de nasıl bakkal Ahmet, OSTİM'de sanayici Mehmet denetleniyorsa, Koç Grubu şirketleri de Sabancı Grubu şirketleri de tüm şirketler de denetime açıktır. Bunların hepsi yasal mevzuatlarla altyapısı belirlenmiş kurallardır" değerlendirmesinde bulundu.
ÇED SÜRECİ HIZLANACAK
Bir gazetecinin ÇED sürecine ilişkin bir soru üzerine Çağlayan, Türkiye'de çok ciddi yatırımlar yapılmak istendiğini buna karşın ÇED sürecinin ciddi bir engel oluşturduğunu söyledi.
ÇED konusundaki hassasiyetlerden asla taviz vermeyeceklerini dile getiren Çağlayan, "Fakat sürecin basitleştirilmesi, çabuklaştırılması... Bir taraftan işlemler başladıktan sonra ÇED raporunun buna göre tanzim edilmesi imkanını getiriyoruz" diye konuştu.
Mevcut uygulamada firmalar başvurusunu yaptıktan sonra ancak rapor çıkınca faaliyetlere başlayabildiğini hatırlatan Çağlayan, rapor çıkıncaya kadar ise konunun önceliğinin kaybolabildiğini ifade etti.
Madencilik gibi konularda direkt olarak Başbakanlığa başvurularak izin sürecinin başlatılabileceğini anlatan Çağlayan, ardından ÇED ile ilgili uygulamaların da gerçekleştirilebileceğini belirtti. Çağlayan, konunun madencilik dışındaki ÇED raporu gerektiren bütün alanları kapsayabileceğini kaydetti.
Süreç başladıktan sonra ÇED raporunun olumsuz gelmesi halinde neler olabileceğine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, firmaya verilecek iznin bir "ön izin" anlamı taşıdığını, ön izin alınmasının, yatırımın ÇED raporu almaya elverişli olduğunun göstergesi olacağını dile getirdi. Ön izin verilmesinin yatırımın hemen temelinin atılacağı anlamını taşımadığına dikkati çeken Çağlayan, iznin ÇED raporu süresince firmanın kendi hazırlıklarına devam etme imkanı tanıdığını söyledi.
Yeni uygulamanın ilgili kurum görüşlerinin tek aşamada alınmasına olanak tanıyacağını anlatan Çağlayan, "Tüm görüşler ilgili bakanlık tarafından alınacak ve süreç bu şekilde hızlandırılacak" dedi.
"Uygulama ÇED raporu (olumsuz çıkması) nedeniyle yarım kalmış işleri de kapsayacak mı?" sorusu üzerine Çağlayan, yarım kalmış işlerde de yeniden hızlandırılması gereken işlemler varsa onların da gerçekleştirileceğini bildirdi.