Myanmar'da iktidar partisi liderinin görevine son verildi
Abone olMyanmar'da iktidar partisi liderinin görevine son verildi ve parti binası güvenlik güçleri tarafından kuşatıldı. Kasım'da seçime gidecek Myanmar'da Devlet Başkanı ve iktidar partisi arasındaki gerilim tırmandı.
Myanmar'da Meclis Başkanı Shwe Mann, iktidardaki Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) partisinin başkanlık görevinden alındı. Güvenlik güçleri başkent Naypyidaw'daki parti merkez binasını kuşatarak giriş çıkışları yasakladı.
8 Kasım'da seçime gidecek olan Myanmar'da, Mann'ın muhalefet lideri Aung San Suu Kyi ile ittifak kurmak için görüşmeler yaptığına dair söylentiler vardı.
Suu Kyi'nin lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) seçimlerde üstünlük sağlaması bekleniyor. İktidardaki USDP'nin ise sandıkta başarısız olacağı görüşü hâkim.
Fakat Aung Suu Kyi seçimleri kazansa da, anayasaya göre yabancı uyruklu eşe ve çocuklara sahip olanlara konulan yasak nedeniyle Devlet Başkanı olamayacak. Bu nedenle Suu Kyi'nin partisi NLD ve iktidardaki USDP arasındaki müzakereler Myanmar'ı kimin yöneteceği konusunda da belirleyici olacak.
BBC'nin Güney Doğu Asya muhabiri Jonathan Head, eski cunta rejiminde en etkin isimlerden biri olan Shwe Mann'ın, dün geceye kadar Devlet Başkanı Thein Sein'in koltuğuna geçebilecek isim olarak görüldüğünü aktarıyor.
Fakat Mann, parti başkanlığı görevinden alındı. Son dönemde Shwe Mann ve Devlet Başkanı Thein Sein arasında gerilim tırmanıştaydı.
Kaynaklar, parti başkanlığı görevinden alınan ve parti merkez binası kuşatılan Shwe Mann'ın yerine, Thein Sein'e ve eski cunta lideri Than Shwe'ye yakın olan parti başkan yardımcısı muhafazakâr Htay Oo'nun göreve getirildiğini söyledi.
'Parti içi çatlaklar'
Mann'ın oğlu Toe Naing Mann Perşembe günü AFP'ye yaptığı açıklamada, "Polis dün gece parti binasına girdi. O saatten beri kimsenin giriş çıkışına izin verilmiyor" dedi.
Reuters'a konuşan bir USDP üyesi, "Shwe Mann artık parti başkanı değil" dedi ve Mann'ın evinde olduğunu, sağlının da yerinde olduğunu belirtti.
Perşembe günü Mann'ın evinin bulunduğu bölgeye güvenlik güçleri konuşlandı.
İktidardaki USDP, ülkede ordunun 'siyasi uzantısı' olarak görülüyor.
Partinin genel sekreteri Maung Maung Thein'in de görevine son verildi. Thein, Reuters haber ajansına "Beni aradılar ve artık ofise gitmeme gerek olmadığını söylediler" dedi.
USDP, Kasım ayındaki seçimler için aday belirleme sürecinde. Seçimlerde aday olmayı uman 149 askeri yetkiligörevlerinden Çarşamba istifa etti fakat yalnızca 59'unun adaylığı onaylandı.
Myanmar'ın önde gelen politika yorumcularından Yan Myo Thein, Shwe Mann'ın görevden alınmasını 'tasfiye' olarak tanımladı ve parti içi çatlakların demokrasi sürecini baltalayabileceğini söyledi.
Thein, "Bence öncelikli olarak bu partinin iç işleriyle ilgili, fakat iktidar partisi içindeki mücadele Myanmar'ın demokrasi sürecini tehdit edebilir. Güç savaşı ve iktidar partisi içindeki olaylar gelecek seçimlerin ertelenmesine neden olabilir. Seçimler ertelenirse Myanmar'ın demokratikleşme süreci de ertelenir" dedi.
Myanmar'da yaklaşık 50 yıl süren askeri cunta yönetimi 2011 yılındaki seçimlerde sivil hükümetin iktidara gelmesiyle son bulmuştu.
Devlet Başkanı Thein Sein, yüzlerce tutsağın serbest bırakılması ve medyaya yönelik sansürlerin hafifletilmesi gibi bir dizi reform gerçekleştirdi.
Fakat ordu, Myanmar politikasında hala etkin bir aktör. Meclisteki sandalyelerin dörtte biri ordunun elinde.