İZMİR 'in Urla İlçesindeki Darüşşafaka Yaşlı Bakımevi'nde kalan Türk Sanat Müziğinin çınarı Müzeyyeh Senar yine hastaneye kaldırıldı. Doktorlar Müzeyyen Senar 'a zatürre teşhisi koydu. 97 yaşındaki Müzeyyen Senar Bursa'nın çıkardığı en ünlü sanatçılardan biri.
Türk Sanat Müziği Sanatçısı Müzeyyen Senar, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Darüşşafaka'nın Urla ilçesindeki yaşlı bakım merkezinde kalan Senar, dün öğle saatlerinde Ege Üniversitesi Hastanesine getirildi.
Ünlü sanatçının kız Feraye Işıl, sanatçının sağlık durumunu iyi olduğunu, kontrol amaçlı hastaneye götürüldüğünü ifade etti. İç Hastalıkları Bölümünde yatan sanatçının bir dizi kontrolden geçirileceği öğrenildi.
GEÇEN AY YİNE RAHATSIZLANMIŞTI
Muğla'nın Bodrum ilçesindeki evinde yaşamını sürdüren Senar, 7 Ocak'ta özel bir ambulansla evinden alınarak kızı Feraye Işıl tarafından İzmir'in Urla ilçesindeki Darüşşafaka Yaşlı Bakımevine götürülmüştü. Burada rahatsızlanan Senar, 15 Ocak'ta da Dokuz Eylül Tıp Fakültesi'ne (DEÜ) kaldırılmıştı. Bir süre doktor gözetiminde kalan ve Geriatri Polikliniği'nde tedavisi tamamlanan ünlü sanatçı 27 Ocak'ta taburcu edilmiş, Urla'daki yaşlı bakımevine dönmüştü.
MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?
Müzeyyen Senar genç Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en yakın tanıklarından biri. 1918 yılında Bursa'nın Keles ilçesinde doğan Müzeyyen Senar, müzik eğitimine, Anadolu Musiki Cemiyeti'nde , kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Müzeyye Senar 'ın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.
MÜZEYYEN SENAR YILDIZLAR PROGRAMI
Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Müzeyyen Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.
MÜZEYYEN SENAR ATATÜRK'ÜN HUZURUNDA ŞARKI OKUDU
Müzeyyen Senar 'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk 'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.
1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk musikisine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.
DEVLET SANATÇISI
Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenilen ve sanatçı dostlarınında katıldığı gecede 73.sanat yılını kutladı.
MÜZEYYEN SENAR 'IN HASTALIĞI NE?
26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan Müzeyyen Senar 'ın beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan Müzeyyen Senar bir yıl sonra bakım evine yerleşmek zorunda kaldı. 2007'de İstanbul'daki Darüşşafaka'da Rehabilitasyon Merkezinde Nisan ayı başına kadar tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabilmeye başladı. Şu anda İzmir'in Urla ilçesindeki yaşlı bakımevinde kalıyor. Müzeyyen Senar 'ın Feraye Işıl isminde bir kızı ve Ömer isminde oğlu var.