Müzakereler kamuoyuna açık olsun

Müzakereler kamuoyuna açık olsun

Abone ol

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, "Müzakereler kamuoyuna açık olmalı" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Avrupa'dan yayın yapan Sterk TV canlı yayınında İmralı görüşmelerini değerlendirdi.

Demirtaş, görüşmelerini önemsediklerini belirtirken, hükümetle vardıkları bir mutabakat bulunmadığını söyledi. Müzakere sürecinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini savunan Kışanak ise, "Bu süreç oyun içerisinde oyunu asla kaldırmayacak bir süreçtir" dedi.

DEMİRTAŞ: "İMRALI'DA GERÇEKLEŞEN GÖRÜŞMEYİ ÖNEMSİYORUZ"

İmralı'da gerçekleşen görüşmeyi önemsediklerini belirten Demirtaş, "Mutlaka dikkatli olmak lazım, temkinli olmak lazım, gereksiz heyecanlara, umutlara kapılmak veya umut yaymak da doğru değildir. Biz bu İmralı'da gerçekleşen görüşmeyi önemsiyoruz, bu çok önemli bir gelişmedir. Bu gelişmeyi nasıl derinleştirebiliriz, kalıcı bir çözüme nasıl dönüştürebiliriz, barışçıl bir sürece nasıl evriltebiliriz, halkımızın özgürlük taleplerini de nasıl gerçekleştirebiliriz, bu noktadan sonra tartışmamız gereken konu budur" dedi.

HÜKÜMETLE VARDIĞIMIZ BİR MUTABAKAT YOK

Hükümetle vardıkları bir mutabakatın bulunmadığını ifade eden Selahattin Demirtaş, tam olarak sürecin içerisinde olmadıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

"AKP hükümetiyle veya partisiyle vardığımız herhangi bir mutabakat yoktur. Görüşmeler İmralı’da, Sayın Öcalan ’la yapılmıştır. Bu aşamaya da onunla gelinmiştir. Bizim müdahilliğimiz sadece iki arkadaşımız, Sayın Türk ve Sayın Ata’nın oraya gidişiyle gerçekleşmiş durumda. Tam olarak da sürecin içerisinde değiliz. Biz de anlamaya çalışıyoruz. Parti olarak nasıl katkı sunabiliriz, neresinde olabiliriz, bütün bunları önümüzdeki süreçte bütün aktörlerle tartışmak istiyoruz."

HÜKÜMET SEÇİM SÜRECİNİ ETKİLEMEMEK İÇİN OSLO SÜRECİNİ SONLANDIRMADI

Oslo sürecinin Silvan'daki çatışmadan daha önce sona erdiğini, ancak hükümetin seçim sürecini olumsuz etkilememesi için sessiz kaldığını ileri süren Gültan Kışanak, iktidarın Abdullah Öcalan 'ın protokol metnini kabul etmediğini savunarak şunları kaydetti:

"Oslo süreci Silvan ’daki çatışmayla sona ermedi. Oslo süreci 2011’in Ocak ayı itibariyle neredeyse hükümet açısından bitmiş bir süreçti, fakat seçim takvimi nedeniyle seçim sonrasına kadar uzatıldı. Hükümet, böyle bir seçim sürecinde, bu süreci bitirip yeni bir çatışma zemininin başlamasını doğru bulmadı. Oslo süreci Silvan’dan birkaç ay önce hükümet nezdinde bitmişti. Problem şuydu; Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu protokol metinlerini hükümet görüşmek istemedi. Kabul etmemesinin de ötesinde bunu görüşmek, müzakere etmek dahi istemedi."

MÜZAKERELER KAMUOYUNA AÇIK OLMALI, İMRALI SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Müzakere sürecinde görüşmelerin kamuoyuna açık olması gerektiğine dikkat çeken Kışanak, "Geçen deneyimlerden bakarak şimdi ne yapmak gerekir meselesinde, birincisi kesinlikle görüşmelerin açık olması lazım. Bu açıklık naklen yayın değil, ama kamuoyunun bu müzakereleri yürütüldüğünü bilmesi lazım. Arkasında siyasi iradenin olması lazım. Müzakereyi yürüten heyetlerin netleşmesi lazım. Kamuoyuna bilgi verilerek bu sürecin işletilmesi lazım. İkincisi Sayın Öcalan’ın artık İmralı sisteminin değişmesi lazım. Böyle bir sistemin içerisinde müzakere rolünü yürütmesi mümkün değildir. Heyetlerle görüşmesi temin edilmeli, koşulları değiştirilmeli. Sürecin ilerlemesi için güven geliştirici adımların atılması lazım. Geçen süreçler nedeniyle o kadar güven tahribatı var ki, bu güvenin tesis edilmesi lazım" dedi.

KIŞANAK: "BDP ARABULUCU DEĞİL, TARAFTIR"

BDP'nin müzakere sürecinde arabulucu değil bir taraf olduğunun altını çizen Kışanak, sorunu çözmeye odaklanılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

" BDP arabulucu falan değildir, BDP doğrudan muhataptır, taraftır. Hükümetin planladığı ufak tefek şeyler karşılığında bir silahsızlandırma programı öngörüyorsa, bunun gerçekleşme ihtimali dünya deneyimlerine bakarak olmadığını söylemek mümkün. Sorunu çözmeye odaklanmadan, sadece bir silahsızlanma programı üzerinden yürütülen görüşmelerin hiçbirinden sonuç alınmamıştır. BDP bazı aktörler dışında kalsın, BDP’de arabuluculuk yapsın demek doğru bir şey değil, BDP taraf zaten. BDP’nin siyasi programı var, talepleri var."

KIŞANAK: EN BÜYÜK ZARARI HÜKÜMET GÖRÜR

Hükümetin süreci manipüle etmeye çalışması durumunda en büyük zararı kendilerinin göreceğini söyleyen Gültan Kışanak, "AKP hükümeti şunu çok iyi bilmesi gerekiyor, bu süreç oyun içerisinde oyunu asla kaldırmayacak bir süreçtir. Oyun içinde oyun kurmaya kalkışırlarsa, gerçek niyetlerinin ötesinde bazı şeylerle süreci manipüle etmeye çalışırlarsa kesinlikle en büyük zararı kendileri görür" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri