Mutlaka sahura kalkın!

Abone ol

Ramazan ayında sağlıklı kalmak için iftar ve sahurda alınan gıdalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Diyetisyeni Hatice Yenice Cık, uzun ve sıcak günlere denk gelen Ramazan ayında sağlıklı kalmak için iftar ve sahurda alınan gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

İftarda dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri üzerinde bilgi veren Diyetisyen Hatice Yenice Cık; zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem gibi iftariyeliklerle iftarın açılmasını önerdi. İftar sofralarında ılık bir çorbanın vazgeçilmez olduğunu dile getiren Cık, çorbanın hem sıvı ihtiyacını karşılaması hem içeriğindeki besin öğeleri hem de doygunluk verici özellikleri olduğunun altını çizdi.

Cık, 15-20 dakika sonrasında ise ana yemeğe geçilmesinin en doğru beslenme şekli olduğunu ifade ederek, “Ana yemeği etli sebze yemeği, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak hazırlanan et, tavuk veya balık yemekleri yapabilirsiniz. Pilav yada makarna haftada 2 kere maksimum 3 kez elbette tüketilebilir. Bunu da kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı olarak tercih etmek en sağlıklısıdır.” diye konuştu.

Yemeğin yanında, mutlaka 1 veya 2 dilim ekmek alınmasını öneren Cık, “Unutulmamalıdır ki en doğru karbonhidrat kaynağı tahıllı ekmeklerdir, sizi daha uzun süre tok tutar. Yemeklerin yanına her akşam 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyulmuş bir salata yapılmalıdır. Salatayı yemenin zamanı yoktur, yemeğin ilk anlarından itibaren tüketilmelidir. Çiğ sebze bol lif içerir, tokluk sağlar. Yağlı yiyecekler, hamur işleri, kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır." dedi.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Diyetisyen Hatice Yenice Cık, akşam iftar sofralarının, günlük alınması gereken kalorinin yüzde 65'ine yakınını kapsadığı için Ramazan süresince yağlı ve ağır yemekleri tercih eden kişilerin kan kolesterol düzeylerinde istenmeyen artışlar yaşanabileceğine dikkat çekti. Diyetisyen Hatice Yenice Cık, şöyle devam etti:

"LDL kolesteroldeki (kötü huylu) bu artışlar toplam kolesterolü artırabilirken, günlük egzersizlerdeki azalma HDL (iyi huylu kolesterol) seviyeleri düşebilir. Yine trigliseritler de yükselişler Ramazan ayı sonrasında kendini göstermektedir. Sağlıklı beslenmede sabah kahvaltısı nasıl altın değerinde bir öğünse, Ramazan ayında da sahur, günün ilk öğünüdür ve önemi büyüktür. Vücudun temel gereksinmelerinden birisi de sıvı alımıdır.

Oruç tutan kişilerde günlük sıvı ihtiyacı gün içinde tüketilemediği için karşılanamaz. Susuz vücut yorgunluk, kas krampları, deride kuruma, sindirim sisteminde zorluk, sersemlik ve sıcaklık hissine sebep olur. Bunun için muhakkak sahurda yatmadan önce, uyanınca, sahur öncesi, iftar sonrası yatana kadar sıvı tüketimini ihmal etmemek gerekir. Sahurda öğünde ise 1 su bardağı süt, haşlanmış yumurta, peynir, söğüş sebze, fındık, ceviz ya da badem, 1 şeftali ya da 4-5 adet karaca erik (susuzluğa iyi geldiği için), 2-3 dilim tahıllı ekmek tüketilmelidir."

Günün Önemli Haberleri