Mut'a nikahıyla serbest seks

Abone ol

Saddam döneminde yasaklanan mut’a evlilikleri, Iraklı gençler arasında yeniden popüler bir hale gelmeye başladı. Böylece günaha girmeden seks yapılabiliyor!

İran’da çok yaygın olan geçici nikah (mut’a) uygulaması Irak’a da sıçradı. Şii din adamlarının onayıyla gençler arasında mut’a nikahı kıyılıyor. Saddam döneminde kesinlikle yasak olan mut’a nikahı sayesinde "özgür" Iraklılar, günaha girmeden seks yapabiliyorlar.

IRAK’ta, 1400 yıllık Şii geleneği olan mut’a nikahı patlaması yaşanıyor. Amerikan basınında yer alan bir habere göre, başta Iraklı Şiiler’in ruhani lideri Ayetullah Sistani olmak üzere, Şii din adamları, bu tür geçici nikahlara "onay" veriyorlar.

Devrik diktatör Saddam Hüseyin döneminde yasaklanan mut’a evlilikleri, "artık özgürlüğüne kavuşan" Irak’ta yeniden oldukça popüler bir hale gelmeye başladı. Kadın hakları savunucuları, kadınların, zevk için değil de yoksulluk nedeniyle bu tür evliliklere girdiklerini ve sömürüldüklerini ifade ediyorlar.

İSLAM ORGANİK DİN

Necef’teki Şii din adamı Şeyh Adel Emir Tureihi ise, mut’a ile Müslümanlar’ın "doğal arzularına yasal bir rahatlatma yolunun bulunmasının" tasarlandığını ifade etti. Şeyh Tureihi, "İnsanların nasıl yiyecek ihtiyacı varsa, seks ihtiyacı da var. İslam doğal ve organik bir din" yorumunu dile getirdi.

Irak’ın yeni yasaları, kişilere "istediği türden" evlilik yapma hakkı veriyor.

Mut’a nikahı kıyan Iraklı bir kadın şöyle konuştu: "Kendi ailesi ile yaşıyor. Beni de ziyarete geliyor. Çocuklarımın masraflarını karşılıyor. Ailesinin haberi yok. Bu evlilik benimle onun arasında. Sadece Allah biliyor."

Geçici evliliklerin 2003’ten bu yana popüler hale gelmesi, Şiiler’in Irak’ta artan nüfuzuna ve İran ile sınır trafiğinin giderek yoğunlaşmasına da bağlanıyor.

GEÇİCİ NİKAH ERKEK İSTEDİĞİ AN BİTİYOR

MUT’A, evli olmayan kadınların (bakire, boşanmış, dul), bekar ya da evli olan erkekler ile birkaç dakika için veya ölünceye kadar devam edebilen evliliklerine deniliyor. Erkek, bu geçici nikah karşılığında kadına bir ödemede bulunuyor. Evlilik, erkek tarafı istediği anda sona eriyor.

Mut’anın yasallığı, Şii ve Sünni ekoller arasında bir tartışma meselesi. Sünnilere göre, Mut’a, "İslam’ın dışında" bir davranış biçimi. Öte yandan, Şiilerin görüşüne göre, Hz. Muhammed de, İslam’ın yayılması için savaşım zamanlarında mut’a evliliğine onay verirdi.


Haber: Kasım CİNDEMİR
Kaynak:

Günün Önemli Haberleri