’’Musul Zirvesi’nin’’ ardından kameralar karşısına geçtiler
Abone olDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Eko...
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Dışişleri Bakanlığı’ndaki “Musul Zirvesi”nin ardından basın açıklaması yapmak üzere kameralar karşısına geçti.
Kriz masasınca teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemesi gerektiğini söyleyen Bakan Davutoğlu, “Milletler zor dönemde gösterdikleri tepkilerle büyüklüklerini ortaya koyarlar. Kolay süreçlerde iddialı bir tavır sergilemekte kolaydır. Büyük milletler zor günlerde sınavlarla karşılaştıklarında gösterdikleri ulusal birlik bilinciyle, gösterdikleri refleks ile büyüklük kazanırlar. Biz geçmişte bu tür sınavlardan çok geçtik. Milletimiz değişik dönemlerden geçti. Hükümetimiz de son 5 yıl içinde birçok benzer krizi yönetmek durumunda kaldı. Biraz önce sadece Libya tahliye krizini zikrettim. Ama Lübnan’dan pilotlarımızın çıkmasından onlarca örneğimiz var. Bütün bunlarda çok ciddi bir tecrübe birikimine sahip siyasi bir ekip olarak biz Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Sayın Başbakanımızın da talimatları ile bu krizi de inşallah başarıyla atlatacağımızdan eminim. Şu andaki bütün gayretlerimiz öncelikle Başkonsolosluk mensuplarımız ve şoförlerimiz, orada bulunan vatandaşlarımızın ülkemize biran önce getirilmesidir. Bunun ötesinde de ikinci aşamada biz Irak gibi dost bir ülkenin istikrarı ve refahı için ne yapmak gerekirse yaparız. Bu anlamda da ekonomik, enerji, ulaştırma, önemli sektörlerde Irak’ta yürüttüğümüz iş birliği konularında da herhangi bir aksamaya mahal verilmeyecektir” diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise, söylenmesi gereken her şeyin Bakan Davutoğlu tarafından söylendiğine dikkat çekerek şunları dedi:
“Bir tek canın karşılığı hiçbir zaman paraya çevrilmez. Orada risk altındaki öncelikle şoförlerimizin ve konsolosluk çalışanlarımızın çok büyük bir hassasiyetle hiçbir risk altına girmeksizin, hiçbir şekilde zarar riski olmaksızın oradan biran önce alınması. Sorulan yoğun sorulardan bir tanesi Kuzey Irak, bizim Almanya’dan sonraki ikinci en büyük ihracat pazarımız. Geçtiğimiz sene 11 milyar 49 milyon dolarlık bir ihracat yaptık. Bu ihracatımızın yüzde 93,1’ini Habur kapısından yaptık. Bugün itibariyle Türkiye ihracatını ilk ay itibariyle yüzde 14 arttırdı. 12 Haziran itibariyle Türkiye, Kuzey Irak’a yaptığı ihracatını 5,416 milyon dolara ulaştırdı. Bu yüzde 11 ortalama ile gerçekleştirilen bir ihracat. Kuzey Irak’ta oraya olan ihracatımız, oradaki ihracat yapan firmalarımızın menfaatleri, orada iş yapan firmalarımızın şu anda risk altında hiçbir ticari faaliyeti yoktur. Musul’da iş yapan 4 firmamız var. Bunların da orada ne çalışanlarının ne de kendilerinin mal varlıklarıyla ilgili herhangi bir tehlike şuanda mevcut değildir. Ülkemizin Kuzey Irak’la olan ticari ilişkileri devam ediyor. Hedef olarak birinci ihracat pazarımız potansiyelini bünyesinde barındırıyor.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektöründe iki büyük komşudan bir tanesinin Irak olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Irak, bizim için dost, kardeş ve vazgeçilmez bir komşudur. Oranın siyasi bütünlüğü içerisindeki geliştireceğimiz bütün enerji projeleri devam edecektir. Bizim 25-26 milyon dolarlık 4 ayrı bölgede bu projeler devam etmektedir. Bizim şu ana kadar 1 milyar dolar civarında aktardığımız ve yatırıma dönüştürdüğümüz rakam var. Kuzey Irak’la yapılan sözleşmeler de devam etmektedir. Su vazgeçilmez bir insani kaynaktır. Musul’a gönderilen bir elektrikte vardır. Bu da sözleşmeler kapsamında devam edecektir. Petrol ticareti devam ediyor.”
(İHA)