Müsteşardan üniversite mezunlarına iş teklifi
Abone ol"Bir proje fikriniz var, onu getiriyorsunuz, teklif ediyorsunuz, biz de hocalar tayin ediyoruz. 'Kabul' deyince hemen gidiyorsunuz bir şirket kuruyorsunuz"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, üniversite mezunları ve yardımcı doçentlere iş teklifinde bulunduğunu belirterek, "Bir proje fikriniz var, onu getiriyorsunuz, teklif ediyorsunuz, biz de hocalar tayin ediyoruz. 'Kabul' deyince hemen gidiyorsunuz bir şirket kuruyorsunuz" dedi.
Aslan, Sentez Uluslararası Bilim ve Teknoloji Birliğinin (SUBİTEB), Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) düzenlediği "Bilim ve Teknoloji Alanında Sivil Toplum Kuruluşları Arası Diyalog ve İşbirliğinin Geliştirilmesi" konulu çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, yüksek teknoloji ürünleri üretmesi gerektiğini söyledi.
Aslan, üniversitelerden bir yıl içinde mezun olabilecek veya mezun öğrenciler ile okullarını bitirmelerinin üzerinden 5 yıl geçmemiş yardımcı doçentlerin müracaat edebileceği bir destek programı bulunduğunu aktararak, buna "tekno girişim sermayesi" denildiğini belirtti. Bu kapsamda Bursa'dan sadece 6 projenin desteklendiğini ve sayının çok düşük olduğunu ifade eden Aslan, şöyle konuştu:
"Üniversiteden mezun durumunda olan gençler ve yardımcı doçentlere iş teklif ediyorum. Aylık 10 bin lira civarında getiriyle bir iş teklif ediyorum. Bir yıl boyunca, ondan sonrası sizin yine proje ve becerinizle bağlı olarak artabilecek bir iş teklif ediyorum. Burada olanlar, arkadaşlarına bunu iletsin. 'Ankara'dan bir müsteşar geldi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarıymış, bize iş teklif etti.' 100 bin lira bir proje karşılığında, bir proje fikriniz var onu getiriyorsunuz, teklif ediyorsunuz, biz de hocalar tayin ediyoruz. 'Kabul' deyince hemen gidiyorsunuz bir şirket kuruyorsunuz. Bunun iki yönü var; Türkiye'deki girişimci sayısını artırıyorsunuz ve girişimciliği üniversitede özendiriyorsunuz."
Ersan Aslan, 2011 yılında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan protokol çerçevesinde tüm üniversitelerde girişimcilik dersi açılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.
Desteğin 100 bin lira ile sınırlı olmadığına işaret eden Aslan, "Onun hemen devamı var. Projenizi geliştirip bir üst programa müracaat ediyorsunuz. O programın sonunda orada da destek kabulünü alırsanız 550 bin lira destek mekanizması var" ifadesini kullandı.
Bilimsel çalışmalara destek veren kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaketleri verilen törende, Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, SUBİTEB Başkanı Prof. Dr. Melek Tüz ile akademisyenler katıldı.