Mustafa Kamalak'tan Diyarbakır sürprizi
Abone olSaadet Partisi Genel Başkanı, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Mustafa Kamalak'tan tartışılacak açıklamalar
Yeni Anayasa seçim sonrası gündemin ilk sırasına oturacak. Değiştirilemez maddeler tartışmanın odak noktasında.
Bugün gazetesinden Seda Şimşek'e konuşan Saadet Partisi lideri Mustafa Kamalak, meclisin ülkenin ihtiyaçları çerçevesinde yeni başkent belirleyip, halk oyuna sunabileceğini belirterek,
- Siz bir anayasa hukukçusunuz. 12 Haziran'dan sonra anayasa değişiklikleri gündeme gelecek. Değiştirilemez maddeler değiştirilebilir mi?
Bu konuyla ilgili 20 yıl önce henüz doçentken bir makale yazmıştım. O makalede herhangi bir anayasaya bir kısım maddelerin değiştirilemeyeceğine ilişkin hükümler koymanın yanlış olduğunu belirtmiştim. Bugünkü nesil problemlerini bütünüyle çözmüş müdür ki değiştirilemez maddelerle gelecek nesillerin iradesine ipotek koyuyor?
SET ÇEKMEYELİM
- Değiştirilemez maddelerle ilgili bir rezerviniz yok yani.
Anayasalar kutsal metinler değildir. Türkiye'nin tartışmaya ve kargaşaya değil birliğe, bütünlüğe ihtiyacı olduğu için değiştirilemez hükümlerden sadece birisinin devletin şeklinin cumhuriyet olduğuna ilişkin hükmünün yeni anayasada da muhafaza edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Diğerlerinin değiştirilemez hükümler arasında yer almasının gerekmediğini düşünüyorum. Bu, diğer değiştirilemez maddelere karşı olduğum anlamına gelmez. Mesela başkentin Ankara olmasının benim için hiçbir sakıncası yok. İstiklal Marşı'mız ile asla bir problemim yok. Ama, millet yeni bir değişiklik öngörüyorsa niye önüne set çekelim? Türkiye'nin geleceği bakımından meclis toplanır, anayasa değişikliği yapar, referanduma sunarsa millet de bu değişikliği kabul ederse başkentin Diyarbakır, Erzurum olmasının ne sakınacası var? Ankara başkent yapılırken İstanbul işgal altındaydı. 3 şehir tartışılmıştı. Ankara, Kayseri, Konya mı olsun diye. O günün şartlarında uygun yerin Ankara olduğuna karar verilmiş.
- Yeni bir cumhuriyet mi kuruluyor ve Ankara da işgal altında mı ki anayasada bunlar değiştirilsin?
TBMM toplanır, 'Bölünme noktasında geldik. Diyarbakır başkent olsun' derse, bu da referanduma sunulursa ve millet kabul ederse hem TBMM hem de milletimiz hain mi olacak? Gelecek nesil kendi menfaatini bizim kadar düşünemiyor mu?
- Bu anlayışla devletin şekline ilişkin madde de değiştirilebilir o zaman, niye "kalsın" diyorsunuz?
Birileri ortalığı karıştırmak için 'Hilafeti, şeriatı getirmek istiyorlar' der. Milleti birbirine düşürücü tartışmalara meydan vermemek için o hükmün korunması gerektiği kanaatindeyim.