Mussolini katliam yapmış

Abone ol

Faşist Mussolini'nin Brehan’da binlerce gerillayı gazla zehirleyerek öldürdüğü saptandı

Torinolu tarihçi Matteo Dominioni"nin İtalya Dışişleri Bakanlığı arşivinde yıllar süren araştırması İtalyan ordusunun başkent Addis Ababa"ya 100 kilometre uzaklıktaki Debra Brehan"da binlerce gerillayı gazla zehirleyerek öldürdüğü gerçeğini ortaya koydu.

Mussolini"nin faşist iktidarı döneminde 9-11 nisan 1939"da yaşanan katliamda yüzlerce Etiyopyalı gerillanın aileleri ile birlikte sığındıkları bi mağarada kurşuna dizilerek ve gazla zehirlenerek öldürüldükleri anlaşıldı.

İtalya"nin sömürge tarihi konusunda araştırma yapan ve bu konuda “İtaliani, brava gente? İtalyanlar iyi bir halk mı?” adlı bir kitap yazan tarihçi Angelo del Boca"ya göre; 1938"in sonlarına doğru Etiyopya"da güçlü bir direniş vardı. Ancak Mussolini Doğu Afrika"daki gelişmelerden hoşnut değildi. Bu nedenle gaz kullanılarak kitlesel bir imhaya girişilmesini istedi.

Tarihçi Del Boca, 1980"li yıllara kadar tarih kitaplarında Etiyopya"daki savaşın “uygarlık” adına yapıldığının ifade edildiğini vurgulayarak gerçeklerin ortaya dökülmesinin gerektiğine dikkat çekti.

Del Boca"ya göre aynı dönemde onlarca başka katliam da yaşandı, Etiyopya katliamı, bunlardan yalnızca biriydi. Etiyopya hükümeti bugün İtalya"dan hesap sormaya yanaşır mı sorusuna Del Boca söyle yanıtladı, “Bu sanırım mümkün değil. Çünkü 1950"lerin snunda İtalya-Etiyopya arasındaki ilişkiler yeniden gözden geçirilirken İtalyan hükümeti bir baraj inşa etti ve Etiyopya"ya parasal yardımda bulundu. Elbette yapılan yardım 300 bin

Etiyopyalı kurbanın canına karşılık gelmiyor.

Del Boca yıllarca İtalya Dışişleri Bakanlığı arşivinde araştırma yapmakta zorlandığını, ancak bilgi-belge merkezinin başına eski bir partizan olan Enrico Serra"nın atanmasıyla arşivin kapılarının açıldığını ve araştırma yapma fırsatı bulduğunu söyledi. Del Boca, devletin özellikle sömürgeleştirme politikaları konusunda araştırmaya sıcak bakmadığına da dikkat çekti.

Kaynak: Açık Gazete

Günün Önemli Haberleri