Müslümanları öfkelendiren konferans
Abone olMüslümanlar, Fransa'da iktidar partisinin düzenlediği 'Laiklik ve İslam' konferansını seçim manevrası olarak yorumluyor.
Fransa'da cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi Halk
Hareketi Birliği'nin düzenlediği "Laiklik ve İslam" konulu
konferans tepkilere neden oldu.
Ülkedeki Müslümanların yanı sıra farklı dinlerin mensupları ve iktidar partisi içindeki bazı gruplar, hükümeti, yükselişe geçen aşırı sağa boyun eğmekle suçladılar.
Konferans, Fransa'da kamusal alanda peçe giyilmesini yasaklayan yasanın yürürlüğe girmesinden bir hafta önce düzenlendi.
Paris'teki bir otelde düzenlenen, Müslüman din adamlarının
boykot ettiği üç saatlik konferansa siyasetçiler ve diğer dini
grupların liderleri katıldı.
Fransa'da hükümetin tahminlerine göre altı milyon Müslüman yaşıyor. Bu sayı, nüfusun yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor. Fransa Batı Avrupa'da en fazla Müslüman nüfusuna sahip ülke.
26 öneri
Halk Hareketi Birliği (UMP) sayıları giderek artan Müslümanların Fransız toplumunda getirdiği değişimin tartışılmamasının sorumsuzluk olacağını söylüyor.
Parti, Fransa'nın laik karakterini vurgulayan 1905 tarihli yasada yapmak istediği 26 değişiklik önerisini tartışmaya açtı.
Söz konusu yasanın okullarda İslami usullere göre hazırlanmış yiyecekler dağıtılmasından, camilerde yer bulamayan cemaatin sokakta namaz kılmasına kadar birçok konuya yanıt veremediği belirtiliyor.
Velilere başörtüsü yasağı
Söz konusu öneriler arasında, anaokullarındaki personelinde başörtüsü ve haç gibi dini sembollere izin verilmemesi, velilerin çocuklarına eşlik ettiği okul gezilerine başörtüsüyle gelmesinin yasaklanması ve ailelerin fiziksel eğitim ve biyoloji gibi derslerden çocuklarını çekmesinin engellenmesi de bulunuyor.
UMP lideri Jean-François Cope, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, muhalefetteki Sosyalistleri bir inkar politikası yürütmekle, aşırı sağcı Ulusal Cephe'yi de demagoji yapmakla suçladı ve kendilerinin "üçüncü yol" olarak nitelediği "sorumluluğu" tercih ettiğini savundu.
Cope, "Birçok Fransız, bağlı oldukları cumhuriyet sözleşmesinin entegrasyon sürecindeki başarısızlık ve küreselleşme nedeniyle tehdit altında olduğunu düşünüyor" dedi.
'Müslümanlar damgalanıyor'
Fransa Başbakanı François Fillon ise, Müslümanları "damgalayacağı" endişesiyle konferansa katılmadı.
Başhaham Gilles Berheim "can sıkıcı" olduğunu söylemekle birlikte konferansa katıldı.
Eski Fransız sömürgelerinden Komor Adaları'nın eski Dışişleri Bakanı Salim Himidi, İslam'ın laik devletle ilişkisinin tartışılması gereken önemli bir konu olduğunu söyledi.
Banlieues Respect adlı baskı grubundan Hassan bin Mübarek ise konferansı amacının gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce UMP'yi gümdemde tutmak olduğunu savundu.