Müslümanlar hapse mi atılıyor? Tacik yetkililerden açıklama

Abone ol

Son zamanlarda medyada yer alan Tacikistan Müslümanları baskı altında tutuyor ve hapse atıyor haberlerine Tacikistan hükümetinden yalanlama geldi.

Çoğunluğu Müslüman olan Tacikistan'da cumhurbaşkanının, İslami hicap ile mücadele planında yeni bir kıyafet yönetmeliği çıkararak denetleme komisyonu kurduğu ve müslümanların hapse atıldığı iddia edilmişti. Ancak Tacikistan hükümetinden bu haberlere yalanlama geldi.

2009 yılını Hanefilik mezhebinin kurucusu ve İslam dünyasının en önemli şahsiyetlerinden biri olarak görülen İmam Azam’ı anma yılı ilan eden Tacikistan, Müslümanları baskı altında tutuyor ve hapse atıyor algısından rahatsız.

8 MİLYON NÜFUSA SAHİP MÜSLÜMAN ÜLKE

Geçtiğimiz günlerde, bazı ülkelerdeki medya organları tarafından Tacikistan Cumhuriyeti'ndeki insanların dini özgürlüklerinin kısıtlandığı konusunda bazı haberler Tacikistan yetkililerini üzmüş durumda.
Yaklaşık 8 milyon nüfusa sahip eski Sovyet cumhuriyeti olan Tacikistan, ağırlıklı olarak Müslüman bir ulus. Kendisini laik olarak tanımlayan cumhurbaşkanı, dinin aşırı uçta yorumlayanlara karşı aldığı bazı tedbirleri dış basında yanlış algılandı.

Cumhurbaşkanı her yıl hacca gittiği bir lider olması bilinirken bu tür haberlerin yapılması düşündürücü. Yeni kıyafet düzenlemesi ve denetleme komisyonu, "yabancı kültür" olarak adlandırılan siyah çarşaf giyiminde bazı düzenlemelere gitmesi yanlış anlaşılamalara sebep oldu. Külür Bakanı Shamsuddin Omurbekzoda, giysileri "Tacik geleneklerini" ve "modern" yaşamı göz önüne alarak tasarladıklarını ve bunu Tacik halkına tavsiye ettiklerini söylüyor.

2 BİN TACİK SURİYE'YE SAVAŞMAYA GİTTİ

Tacikistan yönetiminin tüm bu tedbirleri dünyaya açıklarken kullandığı “Radikallik artıyor, engellemeye çalışıyoruz” argümanı, yurtdışındaki bağımsız araştırmacılar ve resmi raporlar tarafından temkinli yaklaşılıyor. Yalnızca 2 bin civarında Tacik’in savaşmak üzere Suriye’ye gittiği tahmin edilirken, ülke içinde de İmamali Rahman iktidarına tehlike teşkil edecek derecede yaygın bir “İslâmî radikallik” gözlenmiyor. Fakirlikle boğuşan ülke, ekonomik yönden özellikle Rusya’ya bağımlı olduğundan, alınan tüm bu ‘radikalleşme karşıtı’ tedbirlerin Moskova’dan bağımsız olmadığı düşünülüyor.

DEVLETİN DİNE YAKLAŞIMI TAMAMEN DEĞİŞTİ

Tacikistan resmi yetkililerin bildirdiğine göre 90'lı yılların başında Tacikistan'nın bağımsızlığından sonra, demokratik ve anayasal bir toplumun kurulması, insan hakları ve özgürlüklerini savunan politika anlayışı benimsenmiş. Bu sürecin başlıca yönlerinden biri halkın ifade özgürlüğü, vicdan, din ve inanç özgürlüğü oluşturmuştu. Bu dönemde devletin ideolojik, politik ve yapısal platformunun dine karşı yaklaşımı tamamen değişti. Bugün Tacikistan devlet politikası vicdani özgürlükler ve dini örgütler alanında, uluslararası çağdaş toplumların siyasi ve ideolojik esaslı çoğulculuk anayasal ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirmiş durumdadır. Tacikistan yasalarına göre devlet milliyet, ırk, cinsiyet, dil, din, siyasi konum, sosyal statü, eğitim durumu veya mülkiyet ayrımı gözetmeksizin insan hakları ve özgürlüklerini tanır, savunur ve güvence altına alır.

TACİKİSTAN'DA  BU AMAÇLA DÜZENLEMELER YAPILDI

Tacikistan bu amaçla, hukuki temeller ve hak ile özgürlükleri temin eden kurumlar, vicdan ve inanç özgürlüğü konusunda yeniden düzenlemeler yapmıştır. Bugün, vicdan ve din özgürlüğü, konusunda devlet ile dini kuruluşların ilişkisini Tacikistan Anayasası'nın yanı sıra, Vicdan Özgürlüğü ve Dini Kuruluşlar, "Tacikistan Cumhuriyeti’nde geleneksel örf ve adetler, kutlamalar ve törenlerin düzenlenmesi "ve "Çocuklarının eğitiminde ebeveynlerin sorumluluğu" adlı kanunlar tanzim etmiştir.

YAPILAN HABERLER DOĞRU DEĞİL

Tacikistan Cumhuriyeti'nde bağımsızlık döneminde dini yaşamın koordine edilmesi ve dini konuların araştırılması ve geliştirilmesi amacıyla Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri, Milli Bayram ve gelenekler Müsteşarlığı, Cumhurbaşkanlığına bağlı İslam Araştırmaları Merkezi, Diyanet İşleri Şurası, İmam Azam – Abu Hanife Numan b. Sabit İslam Enstitüsü ve mesleki Dini Eğitim Kurumları tesis etmesine rağmen yapılan haberlerin doğru olmadığı söyleniyor.

DİNİ BİR ÇOK ESER YAYIMLANDI

Bununla beraber, Tacikistan Hükümeti nüfusun dini bilincini artırmak amacıyla bilimsel-din ve din-ahlak temelli eserlerin yayımlanmasını sağlamıştır. Kuranı Kerim’in tercümesi (Tacikçe dilinde) ve hadislerin yayımlanması gerçekleşmiştir. Diğer önemli bilimsel ve dini kaynaklar - Buhari'nin "Teberi Tarihi", "Kimya-i Saadet" ve "İhya u Ulum’id- Din"i, Mevlevi’nin"Mesnevi"si, Mirhund Muhammet b.Handşah’ın"Ravzatü’s Safa"sı, "Sahih-i Buhari" , hadislerin neşredilmesi, İmam Azam Ebu Hanife’nin bilimsel mirası ve dini konularda yazılmış olan bazı klasik şairlerin eserleri basılarak yayımlanmıştır. Tacikistan 2009 yılını Hanefilik mezhebinin kurucusu ve İslam aleminin en önemli şahsiyetlerinden biri olarak görülen İmam Azam’ı anma yılı ilan ederek görkemli anma töreni düzenlemesi Tacikistan yönetiminin ve halkının dini değerler ve kutsallarına gösterdikleri derin ilgi ve alakayı göstermektedir.

DİNİ MEDRESELER İNŞA EDİLDİ

Bu kapsamda, Tacikistan’da ülke halkının vicdani ve dini özgürlüklerinin temin edilmesi ve korunması amacıyla uygun koşulları yaratmak için çok sayıda dini birlikler (camiler), dini medreseler inşa edilmiş ve kutsal mekânlar yenilenmiştir. Bu anlamda, ülkede dini sorumluluklarını yerine getirmek için hiçbir hukuki engel bulunmamaktadır. Tacikistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı süresince, dini takipçilerin ibadetlerini gerçekleştirdikleri 4000'den fazla ibadethaneler (bağımsızlık döneminin başında 17 adet) (bunun 70’ini gayrimüslim dini ibadethaneler teşkil etmektedir) kurulmuş ve tescil edilerek vatandaşların ibadetleri için hizmete sunulmuştur. Yapılan hesaplamalara göre, Tacikistan'da 1800 kişiye 1 cami denk gelmektedir (bu gösterge pek çok gelişmiş ülkeden daha yüksektir). Hâlihazırda inşa halinde olan ibadethaneler ve kayıt altına alınmakta olan ibadet yerleri mevcuttur. Buna ek olarak, dini ibadetlerini evlerinde yerine getirmeleri hususunda herhangi bir engel yoktur. Bugünlerde, Duşanbe'nin merkezinde 115 bin kapasiteli cami inşaatı devam etmektedir.

DİNİ BAYRAMLAR RESMİ OLARAK KUTLANIYOR

Tacikistanda dini Bayramları Kurban ve Ramazan Bayramı resmi olarak kutlanan ve diğer resmi Bayramlar gibi çok önemli sayılmaktadır.Tacik yetkililerin belirttiğine göre, bazı medya organlarında eski bazı parti üyelerinin gözaltına alındığı ve işkence edildiği, Müslüman erkeklerin sakallarının kesildiği ve kadınların başörtüleri zorla çıkartıldığı, gençlerin camiye gitmesinin yasaklandığı, hac görevi için yaş sınırı getirildiği benzeri çıkarılan haberler tek taraflı ve kötü niyet barındırmaktadır.

TACİK YETKİLİLERDEN UYARI

Tacik Yetkililer; 90'lı yılların başında ülkedeki iç savaş, 2015'te aşırılık yanlısı ve terör örgütlerinin darbe teşebbüsü, aşırılık ideolojilerin yaygınlaşması, gençlerin aşırı ve terör örgütlerine bağlanması ve modern dünyanın tehditlerine karşın Tacikistan Cumhuriyetinin yetkili mercilerince bazı durumlarda ülkenin yasalarına ve ulusal geleneklerine dayanılarak düzenlenen bazı örf ve adetleri toplumda tanıtma ve benimsetme işini gerekli kılmaktadır. Bugün, 1000'den fazla genç Tacik bilinçsizce yurtdışı ülkelerdeki aşırılık yanlısı terör örgütlerine bağlanarak saflarında bulunmaktalar. Bu durumlara karşı koruyucu önlemler alınmadığı takdirde dini çatışmalar ve diğer mezhebi kin ve düşmanlıkların körüklenmesi sonucunda ülkenin ve bölgenin istikrarına ve güvenliğine çok ciddi etkiler edebileceğini düşünüyoruz.

HÜKÜMET HER TÜRLÜ ADIM ATACAK

Tacikistan Hükümeti; aşırılık düşüncelerin önlemi ve aynı zamanda ulusal örf ve adetleri koruma hiçbir şekilde din ile vicdan özgürlüğünün kısıtlanması anlamına gelmez ve Tacikistan Cumhuriyeti ülkenin yasaları çerçevesinde ve ülkenin uluslararası yükümlülükleri kapsamında halkın hak ve özgürlüklerini teminat altına almak adına her daim gerekli adımları atacaklarını belirtiyorlar.

TACİKSTAN YÖNETİMİ BUNLARI ENGELLEME PEŞİNDE

Sovyetlerin Birliğinin dağılmasında sonra yeni kurulan bir cumhuriyet olan Tacikistan, demokratik bir ülke olmak isterken, aşırı radikal selefi grupların ve İran’ın desteklediği bazı gruplarla anlaşmazlık yaşamaya devam edecek gibi.Tacikistan yönetimi bunların önünü engellemeye çalışıyor.

Günün Önemli Haberleri