Müslüman kadına bu 2 meslek yasak mı?
Abone olDemokratikleşme paketinde türbana kamuda özgürlük çıktı. Ancak bunun 3 meslekte istisnası var. Peki ama neden? Bunun sebebi İslam dini mi?
Demokratikleşme Paketi'ndeki türbana getirilen serbestlik en çok tartışılan konu oldu. Artık öğretmenler ve memurlar başörtüsü takabilecekler.
Ancak paketteki türban özgürlüğünün bir sınırı var. Emniyet, TSK ve Hakim ile Savcılar bu serbestlikten faydalanamayacak.
Peki ama neden?
Avukat türban takabilirken Hakim ve Savcı niye türban takamıyor?
Bunun sebebi 'Sünni fakihin kadınlara uygun olmayan mesleklere dair içtihatları mı?'
İlginç sorunun yanıtını Radikal köşe yazarı Ezgi Başaran Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku anabilim dalından Prof. Abdullah Kahraman'dan aldı.
Kahraman'ın anlattığına göre İslam doktrinlerinde kadından devlet başkanı ve hakim olmaz görüşü yer alıyor.
KADIN DEVLET BAŞKANI DA OLAMAZ ÇÜNKÜ...
Prof. Kahraman şöyle anlattı:
-“İslamda farklı hukuk doktrinleri vardır. Bazıları kadınları birtakım işler için ehil görür, bazıları görmez. Bir doktrine göre hâkimlik ve devlet başkanlığı kadınlara göre değildir. Kadının fiziki ve psikolojik özellikleri bu meslekleri aksak ve eksik icra edeceğini düşünür.
Bir kadın devlet başkanı olamaz çünkü erkeklere namaz kıldıramaz, öne sürülen sebeplerden biridir.
HAKİM DE OLAMAZ ZİRA...
Hâkim olamamasının ardındaki mantık da kadının duygusal olmasıdır. Kadın bazı ceza davalarında erkeğe göre daha az dayanıklı kabul edilir.
Aslında bütün mesele kadının sosyal hayattaki yeriyle ilgili fikriniz ne ise, orada düğümlenir. Bu sözünü ettiğim doktrin ‘kadın evinin sultanıdır’ bakış açısının ürünüdür. Ve aslında sadece İslam muhitlerine değil, Batı’da da hâlâ bu bakış açısıyla karşılaşırsınız.
Bugün bir Müslüman kadına sen hâkim olamazsın çünkü Sünni fıkıha göre uygun değildir, diyemezsiniz. Derseniz bir insan hakkını çiğnemiş olursunuz. Ayrıca hukukta da dualite yaratırsınız. İslam hukukunun tek bağlayıcılığı ahlakidir bugün itibariyle.”