MÜSİAD icraat bekliyor
Abone olÜç aylık eylem planı olumlu bulundu. MÜSİAD hızlı bir uygulama bekliyor.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in yılın son çeyreğine yönelik açıkladığı Üç Aylık Eylem Planında ''teşhisler ve hedeflerin doğru olduğunu ancak hızlı bir uygulama beklediklerini'' kaydetti.
Bolat, Üç Aylık Eylem Planına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin eylem paketine destek verdiklerini ancak uygulamaların detayına dair ince çalışmaların, etkin uygulamaların iş dünyası tarafından ''sabırsızlıkla'' beklendiğini ifade etti.
Planda MÜSİAD'ın genel yaklaşımının yansımasının bulunduğunu ve hükümetin ''yeni bir kalkınma deseni'' arayışının kendini belli ettiğini belirten Bolat, ''Bu olumlu bir arayıştır, zira bunun anlamı, yavaş yavaş Türkiye'nin kendi özgün ekonomik programına dönmesidir'' dedi.
Bolat, Üç Aylık Eylem Planında teşhisler ve hedeflerin doğru olduğunu ancak bu hedeflerin kısa bir zamanda uygulamaya geçmesini beklediklerini belirterek, MÜSİAD'ın uzun zamandır savunduğu bir görüş olan teşviklerin bölge ve il bazlı olmaktan çıkartılıp, sektör bazlı ve daha seçici olarak verilmesinin yeni eylem planında yer almasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
''YENİ DÖNEM, 'DENEME YANILMA' DÖNEMİ OLMAYACAKTIR''
Ömer Bolat, yeni dönemde bir yandan hizmet sektörleri üzerinden istihdam oluşturma arayışlarına devam edilirken, diğer yandan verimlilik üzerinden yüksek katma değer üreten rekabetçi bir ekonomiye geçiş hedeflerinin birbirini tamamlayan bir şekilde ilerleyeceğinin gözüktüğünü ifade ederek, şöyle dedi:
''Programda süreklilik içinde yeni bir aşama arayışının varlığı da göze çarpmaktadır. Bu da son derece isabetlidir. Kabul etmek gerekir ki, hükümet işe sıfırdan başlamamaktadır. Girilen bir yol, elde edilen başarılar ve bunların yan tesirleri vardır. Dolayısıyla süreç bundan sonra böyle bir tecrübe üzerine kurulacak, tabir yerinde ise 'deneme yanılma' dönemi olmayacaktır.''
Hükümetin 5 yıldır yaptığı işler kadar, yapmak isteyip de başaramadığı bazı reformlara devam edileceğinin sinyalini verdiği görüşünü aktaran Bolat, ''Orman vasfını kaybedeli onlarca yıl olan, üzerinde nesiller büyüyen arazilerin satışını içeren '2B Yasasının' taze bir kaynak oluşturmak ve ticarete dönüştürülemeyen, ölü bir servetin ekonomiye kazandırılması anlamında hayata geçirilmesi arayışı isabetlidir. Bununla birlikte sırf 'bürokrat - memur ayrıcalığını' kaptırmak istemeyenlerin direnmesi sebebiyle daha önce iptal edilen Sosyal Güvenlik Yasası son derece önemli olup, yasanın 2008 yılı başında uygulanması için öncelikler arasına alınmış olması da doğru bir tercihtir'' dedi.
Bolat, ekonomide şu anda en büyük iki yırtıktan birinin faiz, ikincisinin ise sosyal güvenlik harcamaları olduğunu kaydederek, bu reformların da bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti. Eylem planında belirsiz bazı hedeflerin de bir arada toplandığını kaydeden Bolat, ''Makro ekonomik istikrardan asla taviz verilmeden', 'daha az kamu borcu' yaparak, 'daha yüksek ve kalıcı büyüme' sürecine geçileceği vaat ediliyor. Bu hedeflerin, kırılganlıkları azaltılmış bir ekonomik yapı içinde takip edilmesi gerekecektir'' dedi.
Bolat ''Kur modeline çeki düzen vermeden, oluk oluk yabancı sermaye akan bir ortamda, kur serbest düşüşte, yüksek düzeyde reel büyüme hedefine sadık kalarak, enflasyonu hortlatmadan, fon piyasaları üzerinde kurulacak baskı altında faizleri artırmadan ve cari açıkta kantarın zaten kaçmış topuzunu iyice salmadan bu hedeflerin nasıl tutturulabileceği açıklığa kavuşmuş değildir'' dedi.