Muş a çekirge ile mücadele başladı
Abone olMuş'ta Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, çekirge istilasına uğramış köylerde ilaçlama çalışmalarına devam ediyor.
Muş İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü
ekipleri, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel
Müdürlüğü'nün programı dahilinde çekirgeyle mücadele çalışmalarına
başladı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün programı dahilinde 25 Mayıs 2010 tarihinden itibaren ilaçlama çalışmalarına başlayan Bitki Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, çekirge istilasına uğramış köylerde ilaçlama çalışmalarına devam ediyor.
İlaçlama çalışması yaparken gazetecilere açıklama yapan ve çekirgeyle mücadele kapsamında daha önce köy muhtarlarıyla toplantılar düzenlediklerini söyleyen Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Sönmez, havaların ısınmasıyla birlikte çekirgeyle mücadeleye de başladıklarını belirtti.
Bu konuda çobanlara büyük görev düştüğünü ifade eden Mehmet Sönmez, her türlü ihbarı değerlendirdiklerini kaydetti. Çekirgelerin topraktan çıkmaya başladığını vurgulayan Sönmez, "Çekirge konusunda en çok problemli olan ilimizdir. Bu yüzden biz de Tarım Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza başladık. Çekirge konusunda daha önce çiftçilerimizi uyarıyoruz.
Çekirge ilk çıktığı zaman yuvaları belirli yerlerde oluyor ve
küçücük olduğu için henüz beslenmiyor. Ancak birkaç gün kaldıktan
sonra beslenmeye devam ediyor ve topluca dağılarak beslenmeye
başlıyor ve tarım alanlarına büyük ölçüde zarar veriyorlar. İşte
biz mücadelemizi yürütürken dağılmadan yuvaları tespit ederek
sadece o alanlarda ilaçlama yapıyoruz. Bu bakımında daha az
alanlarda ilaçlama yaptığımız için çevre kirliğini az oluşturmuş
oluyoruz.
Böylece mücadele randımanı yüksek olmaktadır. Bu sebeple vatandaşımız çekirge yuvalarını gördüğü takdirde Tarım Müdürlüğüne hemen bildirmeleri gerekmektedir. Bu konuda çobanlarımıza büyük görevler düşmektedir.
Çünkü çobanlarımız sürekli arazide ve çekirge yuvalarına rastlama oranları daha fazla" dedi.
Çekirgenin ağırlığının 3-4 katı beslendiğini dile getiren Sönmez; "Çekirge polifak bir zararlardır. Sadece bir ürüne zarar vermez dolaysıyla önüne gelen yeşillik ne varsa zarar veriyor. Buğday, pancar, yonca ve meralara zarar veriliyor. Biz de genelde mücadelemizi bu alanlarda yapıyoruz. Bir çekirge günde ağırlığından 3-4 kat daha fazla beslenebiliyor.
Şu anda ekili alanlarında çekirge ile ilaçlama çalışmalarımız
devam ediyor. Bu mücadele kapsamında şu ana kadar ciddi bir sıkıntı
ile karşılaşmadık. Ama buna rağmen dikkatli olmamız gerekiyor" diye
konuştu.