Mümtazer Türköne CHP'yi çıldıracak
Abone olZaman yazarı Mümtazer Türköne alkol düzenlemesine karşı çıkan CHP'yi "selamın aleyküm" açılımıyla vurdu.
İNTERNETHABER.COM- Alkol tüketimi ile ilgili yapılan düzenlemenin ve CHP'nin seçim için teşkilatına verdiği önerilerinde "Selamın aleyküm" bulunmasının aynı döneme denk gelmesi üzerine öyle bir yazı yazdı ki CHP'lileri çok kızdıracak.
"Sarhoş iken selam vermek caiz midir?" diye soran Türköne, CHP'lileri bu konuda fetva istemeye çağırdı.
Alkol satışlarının ve reklamlarının sınırlandırıldığı kanun teklifine CHP'nin direnmesi ancak aynı zamanda "Selamın aleyküm" açılımını değerlendiren Türköne CHP'nin ancak sarhoşken selam verme tartışmasına kilitlenebileceğinin altını çizdi.
Türköne'nin yazısından bir bölüm...
Bir yanda alkol satışlarının ve reklamlarının sınırlandırılması kanun teklifine karşı CHP’nin yürüttüğü “kahramanca” direniş, öbür taraftan Seçim İşleri Başkanlığı’nın belirlediği propaganda usulleri arasında yer alan “Selamün aleyküm” açılımı. Kaçıranlar için hatırlatalım: CHP’liler vatandaşa propaganda yaparken söze artık “Allah’ın selamı” ile başlayacaklar ve kapıdan içeri girerken her Müslüman evine girildiği şekilde ayakkabılarını çıkartarak adım atacaklarmış. Gök kubbenin altında değişen ne var?
Dün alkol tüketimi “laiklik” başlığı altında savunuluyordu, bugün CHP savunma hattını “bireysel özgürlükler” üzerine inşa ediyor. Aslında tam olarak AK Parti tarafından -gençlerin tabiriyle- kekleniyor. Getirilen sınırlamalar evrensel kriterlere uygun.
Ayık gezmeyen adamlar bile bu kanuna destek verir. İçki içenler bile içkinin özendirilmesine karşıdır. Sarhoş bir baba, çocuğunun sarhoş bir adam olmasını istemez.
Türkiye, aile yapısının sağlamlığı yüzünden gençlik problemlerini, özellikle alkol ve uyuşturucu sorununu Batı toplumları kadar derinden hissetmiyor. Ama göstergeler kötüye gidiyor; gelecek pek parlak değil. Sorun bütünüyle bir kamu sağlığı sorunu. Belki tersinden CHP kalkıp deseydi ki: “Alkol satışı için 18 yaş sınırı yetmez, ABD’deki gibi bu sınır 21’e çıkartılmalıdır.”
İşte o zaman AK Parti, ciddi bir muhalefetle karşılaşmış ve seçim kampanyalarındaki “selamünaleyküm” girizgâhları hedefini bulmuş olacaktı.
Önümüzdeki yıl, önünde sıraya gireceğimiz seçim sandıkları çok fazla olacak. Yerel seçimde hemen hemen yedi sandık; -ikinci tura kalırsa- iki tane cumhurbaşkanlığı sandığı, bir adet anayasa referandumu sandığı ve CHP’nin önerisi gerçekleşirse bir de genel seçim sandığı... Nereden baksanız on sandıktan daha az değil. 2014 yılında sokakta dolaşırken bir adaya çarpma ihtimaliniz çok yüksek olacak. Televizyonların, gazetelerin kilometrekareye düşen bu aday yoğunluğundan ve gergin tartışmalardan uzak kalması düşünülemez. Hayli üretici bir siyasi ortam. Ne yazık ki, CHP sayesinde “sarhoş selam verme” tartışmasının ötesine geçmemiz çok zor görünüyor.