Mülteciler 'Avrupa için Suriye'deki mallarını satıyor'
Abone olBirleşmiş Milletler, Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin mallarını satmak için ülkelerine döndüklerini ve bu parayla Avupa'ya geçmeye çalıştıklarını söylüyor.
Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüp, oradaki
mallarını sattıkları ve bu parayla Avupa'ya geçmeye çalıştığı
belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Ağustos'ta Ürdün'deki yaklaşık 4 bin Suriyeli mültecinin ülkelerine geri döndüğünü açıkladı.
Bazılarının Suriye'de yaşamak istediği, bazılarının ise Avrupa'ya kaçabilmek için ülkede kalan mallarını sattığı kaydedildi.
UNHCR Ürdün'de yaşayan Suriyelilerin yüzde 86'sı yoksulluk sınırının altında yaşadığını söylüyor. Ürdün'de yoksulluk sınırı ise günde 3.20 dolar (yaklaşık 10.5 TL).
Norveç Mülteciler Konseyi (NRC) Ürdün ofisinden Cate Osborn,
mültecilerin başlarını sokacak bir çatı bulmakta, evlerine ekmek
götürmekte ve çocuklarını okula göndermekte çok zorlandıklarını
söylüyor.
BBC'ye konuşan Osborn, "Suriyeliler içinde bulundukları durumu umutsuz görüyor ve giderek daha da kötüye gittiğini düşünüyorlar" diyor.
Eylül ayında ise her gün yaklaşık 100 mültecinin eve döndüğü belirtiliyor.
Bazıları uçakla İstanbul'a geçiyor
UNHCR'ın verdiği bu rakamların hesaplanmasında BM'nin yönettiği Zatari mülteci kampından Suriye'ye giden otobüslere binenler esas alındı.
Osborn ülkeye dönen mültecilerden bazılarının yerinden edilen aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmeye çalıştığını, bazılarının ise asıl amacının Avrupa'ya gitmek olduğunu belirtiyor:
"Birçok kişi bize Suriye'ye geri dönüp oradaki malını mülkünü satarak o parayla Avrupa'ya gideceğini söylüyor."
NRC, Ürdün'den ayrılan birçok mültecinin de uçakla İstanbul'a geçtiğini kaydediyor.
Yardımlar azalıyor
Suriyelilerin Ürdün'den ayrılışları, yardım oranlarındaki kesintiyle de aynı zamana denk geliyor.
Geçen ay Dünya Gıda Programı Ürdün'deki 229 bin mülteciye düzenli gıda fişi vermeyi bıraktı. Uygulamanın nedeni ise fonlardaki yetersizlik.
UNHCR'ın Ürdün Direktörü Andrew Harper, "Eğer koruma ve umut sağlayamazsanız, mülteciler mevzuyu kendileri halletmeye çalışacaktır. Ama şu an yaşanan değişiklik bundan çok daha fazlası. Sorun Suriyeli ve Iraklıların önümüzdeki 5 yılda kendilerini nerede görmek istedikleri ile ilgili" değerlendirmesinde bulunuyor.
Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'da 4 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunuyor. UNHCR, yardımların arttırılması yönündeki yoğun talebe karşın, şimdiye kadar ihtiyacın yalnızca üçte biri oranında para aldıklarını söylüyor.