Muhasebe standardı yayımyandı

Abone ol

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu yeni Türkiye Muhasebe Standardı'nı yayımladı.

Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, bankalar ve benzeri finansal kuruluşların finansal tablolarında yapılacak açıklamalara ilişkin Türkiye Muhasebe Standardı'nı yayımladı.

Bugünkü Resmi Gazete'de yeralan Tebliğ ile düzenlenen standart, 31 Aralık 2005 tarihinden sonra başlayan hesap dönemleri için geçerli
olacak.

Banka ve benzeri finansal kuruluşların, bireysel ve konsolide finansal tablolarına uygulanacak olan muhasebe standardı, özel olarak muaf tutulmadıkları sürece, bankalarda geçerli bulunan diğer standartlara ek niteliğinde olacak.

Standart uyarınca bankalar, gelir ve giderlerini gruplayan ve başlıca gelir ve giderlerinin tutarlarını kamuoyuna açıklayan bir gelir tablosu sunacak. Bu tabloda, faiz ve benzeri gelirler ve giderler, temettü gelirleri, ücret ve komisyon gelir ve giderleri, alım satım amaçlı menkul kıymetlerden, yatırım amaçlı menkul kıymetlerden ve yabancı para işlemlerinden doğan net kazanç ve kayıplar, diğer faaliyet gelirleri, kredi ve avanslardaki değer düşüklükleri ile genel yönetim ve diğer faaliyet giderleri zorunlu olarak yeralacak.

Türkiye Muhasebe Standardı, bankaların ve diğer finansal kuruluşların, bilanço, bilanço dışı kalemler dahil koşullu işlem ve taahhütler, varlık ve borçların vadesi, kredi ve avanslara ilişkin zararlar, genel bankacılık riskleri, teminat olarak rehnedilen varlıklar ile ilişkili taraf işlemlerine ilişkin usul ve esasları da belirledi.

Günün Önemli Haberleri