Muharrem İnce liderliğe mi oynuyor?

Abone ol

'9 yıldır bunları yenemedik, iktidar olamadık' diyen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ne demek istiyor?

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Seçim sonrası CHP'de Muharrem İnce'nin adı hükümete karşı protestoların merkezinde yer alıyor. CHP seçmeniyle yapılan son ankette lider adayları arasında yükselişe geçen bir isim.

Kendisi CHP'nin son dönemdeki en ateşli isimlerinden. CHP'nin AK Parti'ye karşı verdiği savaşta cephenin en önünde yer alan neferlerin başında geliyor. Sert sözleri ve Genel Kurul'da iktidara karşı, partisinin gösterdiği direncin esas gücünü "o" sağlıyor. Neredeyse her tartışmada her polemikte imzası var.

MUHARREM İNCE EYLEME GEÇTİ

Yanlı yayın yapmakla suçladığı TRT'yi bir sonraki seferde 100 milletvekiliyle birlikte gelerek yerleşke içine girmekle uyarıyor, kimi zaman da kürsüden iddianame yırtarak gündeme oturuyor. Dahası sosyal paylaşım siteleri İnce'nin heyecan dolu konuşmalarıyla dolu. Bazen de küfürlü hakerete tepki olarak, kürsüyü işgal ettirecek kadar kızgın olabiliyor.

"Gün ola harman ola"
İnce, bugün Yalova'daki irtibat bürosunda basın toplantısı düzenledi. İnce, 'aday olacak mısınız' sorusuna şu yanıtı verdi: "Ben şu anda grup başkanvekiliyim. Genel başkanın vekiliyim. Siyaseti ihanet odaklı hiç yapmadım. Genel başkanın vekili olduğum sürece aklımdan böyle şeyler geçmez ama gün ola harman ola."

"İKTİDAR OLAMADIK"

İnce'nin geçtiğimiz cumartesi günü bir katıldığı toplantıda yaptığı konuşma yine ön sıralara çıktı. CHP'li Muharrem İnce, "Bir CHP milletvekili olarak ben de Atatürk'ten ve İsmet Paşa'dan özür diliyorum. 9 yıldır bunları yenemedik, iktidar olamadık" diyordu. 

LİDERLİK Mİ ÖZELEŞTİRİ Mİ?

Bu sözler "itiraf" ve "özeleştiri" olarak da okunabilir, CHP'nin tepesindeki Kılıçdaroğlu'nun yönetiminden duyulan "memnuniyetsizliğin" bir başka dille anlatılması olarak da anlaşılabilir. Dolayısıyla oklarının hedefinde hem Baykal hem de Kılıçdaroğlu var. İster "hatayı kendinden aramak", ister "tribünlere oynamak" diye görün. Her iki durumda da CHP'nin etkin muhalefet sergilemediği gerçeğini değiştirmiyor.

Tam da bu sırada Kılıçdaroğlu hükümeti AB'ye şikayet etmekle meşguldü. Brüksel'de katıldığı oturumda "yeni Türkiye"yi öven Norveç Savunma Bakanı Espen Barth Eide laf yetiştiriyordu Kılıçdaroğlu'na göre iktidardaki yöneticiler, Arap yöneticilere ve Ortadoğu yöneticilerine özeniyor.

SEÇMEN YENİ BİR DİL ARIYOR

Eleştirilecek yönler olmasına rağmen Türkiye'ye dışarıdan bakıldığında imajın yükseldiği bir gerçek. Kılıçdaroğlu ise bilinen muhalefeti yaptı. Kendi projelerini anlatmak yerine, hükümeti karalayarak farklı parti arayışındaki seçmenin umutlarını köreltiyor. "Herkes için CHP" söyleminin içi doldurulmuş değil. CHP'nin "kemikleşen" tabanının dışındaki seçmen "yeni bir dil" arıyor, "yeni bir söylem" peşinde. 9 yılın getirdiği yıpranmışlığın iktidarda değil, muhalefette yaşanması tuhaf bir durum.

NASIL BİR CHP?

CHP'deki kısır döngüyü son dönemde yapılan anketler anlatıyor. Dahası partinin "kimliği" konusunda karmaşa var. Metropoll'ün araştırmasına göre CHP seçmeninin yüzde 82'si partiyi Kemalist-Atatürkçü bir parti olarak görüyor. Partiyi sol-sosyal demokrat olarak görenlerin oranı yüzde 77. CHP'yi milliyetçi bir parti olarak niteleyenler ise yüzde 70.

KILIÇDAROĞLU SÜRÜKLEYEMİYOR

Kılıçdaroğlu'na 'çek git' çağrısı
Dersim tartışmasında zor durumda kalarak liderliğini bir kez daha sorgulatan CHP liderine Ahmet Hakan, bugün CNN ekranlarından sert tepki gösterdi: "Neymiş, böyle söylerse CHP ikiye bölünürmüş, eğer sen kendi topraklarında yaşanmış, annenin babanın çektiği çileyi gündeme getiremeyeceksen, bırak bu siyaseti yapma, istifa et, git."

Son iki ayda çıkan anketlerde CHP seçmeni, kendi liderini beğenmiyor. Metropoll'un kasım ayındaki anketinde CHP'de lider değişikliğinin iyi olacağını söyleyenlerin oranı yüzde 54. Andy-Ar'ın Ekim ayındaki anketinde Kılıçdaroğlu'nu başarısız bulanların oranı yüzde 54.7 oldu. Buna karşılık lider değişikliği isteyenlerin güçlü bir alternatifi yok. En yüksek oyu alan Sarıgül yüzde 18.2'de kalıyor.

İNCE'NİN AZ DA OLSA YÜKSELİŞİ VAR

Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerin artmasıyla, son dönemde Muharrem İnce'nin çıkışı doğru orantı var.  Ancak birer ay arayla yapılan ankette alternatif isimler arasında geçen İnce'nin oranında artış var. Son ankette Mustafa Sarıgül'ü, Muharrem İnce izliyor. İnce’ye verilen oy yüzde 5.3. Buna karşın Ekim ayında yapılan ankette İnce'ye verilen destek yüzde 3.2'de kalmıştı.

ADAYLIĞA AÇIK KAPI BIRAKMIŞTI

Yine seçim sonrası CHP'de başarısızlılığın sorgulandığı dönemde İnce'nin adının adaylar arasında geçtiği unutulmamalı. Seçinden 5 gün sonra Mehmet Ali Birand'ın 32. Gün programında Muharrem İnce, Birand'ın "Kurultay olursa lider adayı olarak ortaya çıkacak mısınız?" sorusuna "CHP'de genel başkanlık için aday olunmaz. Sizi o göreve aday gösterirlerse talip olursunuz" diyerek genel başkan adaylığı için açık kapı bırakmıştı. Yine o programda İnce, "Yeni CHP'den ziyade, 'Yeniden CHP' diyeceğiz" diyerek dikkatleri üzerine çekmişti.

İnce'nin söylemi ve dili Kılıçdaroğlu'ndan aslında özünde farkı yok. Oyunu yüzde 40'ın üstüne çıkarmayı hedefleyen ana muhalefetin arzusunu, İnce'nin nasıl başaracağı merak konusu.

Günün Önemli Haberleri