Muharrem ayının ilk günü cemevinde elektrik gerginliği
Abone olİstanbul'daki bir cemevinin elektriği, Muharrem orucunun başladığı gün borçları nedeniyle kesildi. Aleviler, cemevleri ibadethane sayılmadığı için kesilen yüksek faturalara tepkili.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kadıköy Şubesi Başkanı, ücretsiz hizmet veren cemevinin elektriğinin yüksek faturalar nedeniyle kesilmesine tepki gösteriyor.
Alevilerin dini inançları gereği matem orucuna başladığı günün sabahında elektriği kesen yetkililer, öğleden sonra cemevine gelerek elektriği yeniden açtı.
Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. (AYEDAŞ) ise ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı müftülüklerden o yerin ibadethane olduğuna ilişkin yazı gelmesi halinde indirimli tarife uyguluyor.
Alevi kuruluşları, "cemevlerinin ticarethane değil ibadethane" kabul edilmesi için eylemler düzenlemeye hazırlanıyor.
Önce kesildi, sonra açıldı
AYEDAŞ yetkilileri dün sabah saatlerinde PSAKD Kadıköy Şubesi'ne bağlı Kültür Merkezi ve Cemevi'ne giderek, fatura borcu nedeniyle elektriği kesti.
PSAKD Kadıköy Şubesi Başkanı Feti Bölükgiray, aylık 1800-2900 lira arasında değişen elektrik faturası tutarlarını ödeyemediklerini söylüyor.
Bölükgiray, ticari faaliyet yürütmediklerini, ücretsiz inanç ve kültür hizmeti verdiklerini vurguluyor: "Mesela, cenaze arabasıyla cenazeyi getiriyoruz. Gerekirse morgda bekletip, yıkayıp kefenliyoruz ve defnedilmek üzere gönderiyoruz. Perşembe akşamları 'hayır lokması' veriliyor. Burası ibadet yeridir. Cami, kilise, havra gibi yerler için hangi yasalar geçerliyse, burası için de onlar geçerli olsun istiyoruz."
Cemevinin hizmetleri, toplanan bağışlarla finanse ediliyor. 'Hayır lokması' yemekleri ise gönüllüler tarafından veriliyor.
Elektrik kesintisi, Hicri takvime göre yeni yılın ve Muharrem ayının birinci gününe rastladı. Aleviler, Muharrem ayının ilk 12 günü matem orucu tutuyor ve cemevlerinde sohbet toplantıları düzenliyor.
Yas-matem içinde oldukları bir günde böyle bir olayla karşılaşmanın kendilerini üzdüğünü belirten Bölükgiray, bunun bir tesadüf olup olmadığını düşündüklerini dile getiriyor. Tepkisini, "Muharrem ayının birinci günü Muharrem sohbetini karanlıkta mı yapacaktık" diye tepki gösteriyor.
Bölükgiray, öğleden sonra AYEDAŞ yetkililerinin gelip elektriği tekrar açmasını "birilerinin devreye girmesine" bağlıyor.
"Ama yarın gelip kesmeyecekleri ne malum. Faturalar birikecek ve ödememiz mümkün olmayacak" diyen Bölükgiray, cemevlerinin yetkililer tarafından ibadethane sayılmamasına tepki göstererek, "İnanç ve kültür bakımından eşit yurttaşlık hakları talep ediyoruz" diyor.
Eylemler yapılacak
Bölükgiray'ın verdiği bilgiye göre, PSAKD ile diğer Alevi kuruluşlarının çatı örgütü Alevi-Bektaşi Federasyonu'nda önümüzdeki günlerde, bu konuda bazı eylemler yapılması tartışılacak. Bölükgiray, açlık grevine başlayabileceklerinden söz ediyor.
Ücretsiz ibadethane hizmeti verdiklerini belirten dilekçeleri kaymakamlığa, AYEDAŞ'a ve su hizmeti veren İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (İSKİ) veren PSAKD Kadıköy Şubesi, henüz sadece İSKİ'den yanıt alabilmiş. İSKİ bu yanıtta, belediyeden yazı getirilmesini istemiş.
İSKİ'nin uzun bir yazışma süreci sonucunda Sultanbeyli'deki cemevini ibadethane sayarak fatura ödemekten muaf tuttuğu geçen yıl medyaya yansımıştı.
İdarenin internet sitesindeki Tarifeler Yönetmeliği'nin çeşitli maddelerinde, "ibadethanelerden" bedel alınmayacağı belirtiliyor.
Kaçak su kullanımıyla ilgili 47. maddede ise müftülüklere gönderme yapılıyor: "İbadethanelere ait tuvaletlerin ticari gayesi olmadığına dair müftülükten resmi belge getirildiği takdirde kaçak su uygulanmaz."
Belgeyi müftülükler veriyor
Kilowatt başına kaç kuruş alınacağına ilişkin tarife AYEDAŞ'a, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi tarafından bildiriliyor.
AYEDAŞ yetkilisi Ayşenur Akoğlan'ın verdiği bilgiye göre, ibadethanelere de fatura kesiliyor ancak sanayi kuruluşu, ticarethane veya meskenlere göre indirimli fiyat uygulanıyor.
Aboneliğin ibadethaneye olduğunun belgelenmesi içinse, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı müftülüklerden onay yazısı isteniyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi tutumu, Aleviliğin İslam'ın bir kolu olduğu ve İslami ibadethanelerin camiler olduğu yönünde.