Muhalif generalin ölüyoruz çığlığı
Abone olÖzgür Suriye Ordusu komutanı General İdris, BBC'ye verdiği mülakatta Hizbullah'ı Suriye'yi işgal etmekle suçladı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Suriye'de çatışmalara giren Hizbullah militanlarının sayısının 3-4 bin arasında olduğunu tahmin ediyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Hizbullah'ı savaşçılarını derhal Suriye'den çekmeye çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Hizbullah militanlarının Suriye'deki varlığının durumu son derece tehlikeli hale getirdiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de dün açıkladığı bildiride, hükümet güçlerinin Kuseyr'e saldırısını ve yabancı savaşçıların ülkedeki varlığını kınadı.
General İdris, BBC'nin Newshour programına yaptığı açıklamada, silah yardımı çağrısında da bulundu.
İdris ayrıca, Özgür Suriye Ordusu'nun Kuseyr'de hafif silahlara sahip 1500 kadar savaşçısı olduğunu da söyledi
Silahlı muhalefetten masadakilere kınama
Bu arada, Suriye'de rejimle savaşan isyancılar, ülke dışındaki Suriye muhalefeti koalisyonuna sert eleştirilerde bulundu ve 'Suriye Devrimi'ni temsil etmediklerini vurguladı.
Suriye'deki Devrimci Hareket imzalı yazılı açıklamada, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun 'ulusal ve uluslararası aktörlerin kedisini ele geçirmesine izin verdiği' iddia edildi.
Ayrıca koalisyonun 'kronik iç anlaşmazlıklar' nedeniyle görevini yerine getiremez hale geldiği savunuldu.
Suriye Ulusal Koalisyonu'nun İstanbul'da yaptığı toplantıda derin görüş ayrılıkları yaşanmış ve gelecek ay Cenevre'de yapılması planlanan görüşmelerde grubu kimin temsil edeceği üzerinde uzlaşılamamıştı.
Açıklamada ayrıca, koalisyonun lider kadrosunun en az yarısının 'devrimci güçlerden' oluşması çağrısında bulunuldu.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki BBC Muhabiri Jim Muir, açıklamanın Rusya ve ABD'den rejimle müzakere etme baskısı altında olan muhalif lider kadrosunun tam bir kargaşa içinde olduğunu gösteren açık bir işaret olduğunu söylüyor.
Silahlandırma tartışması
Batılı devletler, Suriye'deki çatışan tarafları silahlandırma konusunda bir tartışma içinde.
Silahlandırma konusundaki son gelişmeler, ABD ile Rusya'nın iki yıldır süren çatışmayı sona erdirmek için organize ettikleri konferansla ilgili tartışmaları gölgede bıraktı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'de şiddetin "korkunç boyutlara" ulaştığı konusunda uyarıda bulunmuştu.
Avrupa Birliği, Suriye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırarak isyancılara silah sevkiyatının yolunu açmıştı.
Rusya da, Avrupa Birliği'nin Suriyeli muhaliflere silah sağlanmasına olanak sağlayacak kararından bir kaç saat sonra S-300 hava savunma füzelerini Suriye'ye sevk edeceğini açıkladı.
Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, füzelerin ''istikrar faktörü'' olduklarını ve bazı ''deli fişek''leri savaşa girişmekten alıkoyabileceklerini söyledi.
Öte yandan, İran'ın başkenti Tahran'da yapılacak Suriye'nin dostları toplantısına 40 ülkeden temsilciler ve bazı "özel konukların" katılacağı açıklandı.