Muhalefet antibiyotikli sütün peşinde!
Abone olTarım Bakanı Mehdi Eker'in bazı süt üreticilerinin ürünlerinde antibiyotiğe rastlandığını kabul etmesi muhalefeti harekete geçirdi
Tarım Bakanı Mehdi Eker "Endişeye gerek yok" dedi ama,
binde bir oranında olsa da sütte antibiyotiğe rastlandığını
açıkladı. Bakan Eker'in bu sözleri muhalefeti ikna etmedi. Soru
önergeleriyle tartışmayı başlatan muhalefet milletvekilleri,
"riskli süt satan firmalar açıklansın, Başbakan Eker'i değiştirsin"
açıklamasında bulundu.
Tarım Bakanı Mehdi Eker "Endişeye gerek yok" dedi ama, binde bir oranında olsa da sütte antibiyotiğe rastlandığını açıkladı. Bakan Eker'in bu sözleri muhalefeti ikna etmedi. Soru önergeleriyle tartışmayı başlatan muhalefet milletvekilleri, "riskli süt satan firmalar açıklansın, Başbakan Eker'i değiştirsin" açıklamasında bulundu.
Sütteki kanser riski iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirdi. Muhalefet milletvekilleri soru önergesi vererek Tarım Bakanı Mehdi Eker'den sütte kanser riski olup olmadığını sordu. Bakan Eker, hasta hayvanların tedavisinde antibiyotik kullanılması durumunda, çok nadir olarak sütte de antibiyotik kalıntısı olabileceğini ifade etti. Antibiyotik oranının yüksek olmadığının altını çizen Eker, antibiyotik tespit edilmesi durumunda sütün imha edildiğini söyledi.
Ancak sütte kanser yapan madde sadece antibiyotik değil, bir de aflatoksin var. Mehdi Eker bununla ilgili oran vermedi. Bakan Eker kansere neden olan bu maddeye bozuk yemin neden olduğunu anlattı ve "Denetim yapıyoruz, hata yapan firmaları teşhir ediyoruz " dedi.
Bakan Eker için soru Önergesi veren CHP'li Ensar Öğüt'e göre ise
kanserden ölümlerde artış var. Ensar Öğüt Başbakan'a seslenerek
"bu bakanı değiştirin" dedi.
SÜTÜ KARALAMAK
Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu da, binlerce çiftçinin büyük emeklerle ürettiği sütü karalamaya kimsenin hakkı olmadığını bildirdi. Kurul, yaptığı yazılı açıklamada süt ile ilgili haberlerin zihinleri bulandırmaya yönelik yapıldığını, binlerce çiftçinin büyük emeklerle ürettiği sütü karalamaya kimsenin hakkı olmadığını ifade etti. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"On yıl önce 1,5 milyon ton süt kayıtlı olarak işlenirken bu gün itibarıyla yaklaşık 7 milyon ton süt kayıt altına alınarak sanayide işlenmektedir. Bu ülkemiz için önemli bir kazanımdır. Hem işlenen süt, hem de çiğ süt gıda güvenliği temel ilkelerine uygun ve yasal güvence içindedir. Halk sağlığı ve hayvan sağlığı esas alınarak her aşamada denetlemeler yapılmaktadır.
Bakanlık tarafından kontrolleri yapılmış olan süt ve süt ürünleri konusunda halkımızın endişeye kapılmasına gerek yoktur. Zihinleri bulandırmaya yönelik bu yayınlar üreticiye, sanayiciye ve bu sektör içinde yer alan tüm taraflara yapılan, en hafif şekliyle insafsızlıktır. Gıda güvenliğine uygun işlenen ve yasaların belirlediği ambalaj içinde etiketlenen süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kimse endişe duymasın. Kayıtsız ve denetimsiz üretimin halk sağlığını nasıl olumsuz etkilediği konularına basınımızın dikkat çekmesi, özellikle sokak sütü ile devletin mücadelesine etkin destek vermesi gerekmektedir."