Muhalefet Ankara'daki bu kaleyi alabilir mi?
Abone olAnkara'nın Sincan ilçesinde CHP ve MHP aynı stratejiyi izledi. AK Parti'nin kalesi olarak bilinen ilçede kazanma iddiasının yanına oyları bölme amacını koydu.
Sincan, Türkiye'nin siyasi hafızasına 28 Şubat sürecinin sembol görüntüsü, ilçe merkezinden geçen tank ve arkasındaki silo görüntüleri ile kazındı. O görüntüden sonra, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin sonradan içinden çıktığı Refah Partisi (RP) iktidardan uzaklaştırıldı. AK Parti iktidara geldiğinde, o siloları oradan kaldırdı, yerine ‘Demokrasi Parkı’ adını verdiği bir park yaptı.
Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer, Sincan'ın nabzını tutu ve seçim kampanyalarını izledi.
Ankara’da Çankaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) için ne ise Sincan da AK Parti için o. Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda Ankara’daki tüm mitingleri için seçtiği yerin Sincan olması bir gösterge olsa da, asıl kanıt seçim sonuçları. 20 yıldır Sincan seçmeni tercihini aralıksız ‘milli görüş’ ve devamından yana kullandı.
Tercih 1994 yılında Refah Partisi ile başladı. Fazilet Partisi (FP) ile sürdü, Adalet ve Kalkınma Partisi ile pekişti. 2004 yılında AK Parti yüzde 63.95, 2009’da ise yüzde 49.64 oy aldı. Tüm seçimlerde AK Parti’nin en yakın rakibi MHP oldu. MHP, Sincan’da 2004 yılında yüzde 12,06 olan oyunu, 2009 seçimlerinde yüzde 34.60’a yükseltmeyi başardı.
30 Mart’ta ise Sincan’da “AK Parti içinde AK Parti seçimi var” denilebilir. Çünkü AK Parti’nin adayı Mustafa Tuna’nın dışında, CHP ve MHP’nin adayları da eski AK Parti’li belediye başkanları.
Tuna: Aslı varken, fotokopisine itibar edilmez
AK Parti, 2009’dan bu yana Belediye Başkanı olan Mustafa Tuna’yı ikinci kez aday gösterdi. Parti’nin eski Ankara Milletvekili olan Tuna, aday profilinin yarış getirmediğini düşünüyor. “Yarış olacak olsaydı diğer siyasi partilerde kendi içlerinden aday gösterme imkanı bulabilirlerdi” dedi. Tuna Al Jazeera’nin sorularını yanıtladı:
“Sincan’lı kararını zaten vermiş. Diğer siyasi partiler daha önce AK Parti’de görev almış arkadaşları tercih ederek, belki, aslı varken belki fotokopilerine de bir şeyler düşer düşüncesiyle.... Diğer siyasi partilerin olmadığı anlamı çıkar buradan.”
Altın: AK Parti seçmenine daha yakınım
2004 – 2009 döneminde Sincan’da AK Parti’nin Belediye Başkanı olan Hasan Altın, 30 Mart’ta MHP’nin adayı. Altın, AK Parti’nin 2009’da Tuna’yı kendi yerine aday göstermesine partiden istifa ederek tepkisini gösterdi. AK Parti kökenli isimlerin yarışı için Altın, “Milli görüş kökeninden gelen tek aday benim” dedi. Altın şunları söyledi:
“AK Parti’de 2004 seçimlerinde yüzde 65 oy aldık. 2009'da da oylarımızı yüzde 70 ve üzerinde artırmamıza rağmen, her nasıl olduysa, Başbakan bu arkadaşı adeta atama şeklinde getirdi. AK Parti’li seçmene ve parti teşkilatına mevcut başkandan daha yakınım. Kaybeden değil, aday yapılmayan başkanım. Bunun bir semeresi var. Yüzde 55'ler civarında oy ile biz alırız.”
Türkoğlu: Yalanlara ben de inandım
Önce Anavatan Partisi (ANAP), ardından AK Parti’den Temelli Belediye Başkanı olan Alaattin Bera Türkoğlu bu seçimlere ise CHP bayrağı altında giriyor. Eskiden Polatlı’ya bağlı olan Temelli Belediyesi kapatılıp, Sincan’a bağlı bir mahalle haline getirilince Türkoğlu AK Parti’den istifa etti. Al Jazeera’ye, AK Parti’li yılları için “Yalanlara ben de inandım” diyen Türkoğlu, belediyeciliği bildiği için CHP’den aday gösterildiğini söyledi.
Üniversite, ulaşım ortak vurgu
Adayların Sincan için düşündükleri projelerden birkaç tanesi ortak. Örneğin üçü de Sincan’a üniversite getirmekten bahsediyor. Ancak detaylarda ayrılıyorlar. Üniversite için 4500 dönümlük bir alan ayrılmış durumda. Buna bağlı olarak da ulaşım sisteminin o bölgeye kadar uzatılmasını vadediyorlar.
“Ankara’nın cazibe merkezi olacak”
AK Parti’li Tuna ulaşım projelerinin Sincan için önemli olduğunu söyledi. Halen devam eden büyük bulvarlarla Sincan’ın merkeze bağlanması için projelerine ve henüz geçen ay biten metronun ilçenin diğer bölgelerine uzatılmasına vurgu yaptı. Tuna şunları söyledi:
“(Yollar) tamamlandığında o bölgede 6 tane organize sanayi bölgesi var. Bunlar tam kapasite ile faaliyete geçtiği zaman Türkiye’nin ikinci büyük ihracat merkezi olacak. Sanayinin, ticaretin, kültürün, sanatın, istihdamın merkezi yani Ankara’nın cazibe merkezi olacak. Cazibe merkezi olabilmesi için de modern bir şekilde planlanması gerekiyor.”
Altın kaldığı yerden devam edecek
MHP adayı Altın ise seçilirse kaldığı yerden devam edeceğini söyledi. Altın, kendisinden sonraki yönetimin sadece imarla ilgilendiğini, fiziki yatırım ve sosyal belediyecilik yapmadığını iddia etti. Sincan için geliştirdiği 25 proje içinde en önemlisinin üniversite olduğunu belirten Altın şöyle konuştu:
“İçimde ukte kalmıştır. Bu dönemde gerekirse bir vakıf kurarak bunu Sincan'a kazandırmak istiyorum. Kültürel ve eğitim açısından önemli katkısı olacak. Fatih bölgesinde kentsel dönüşüm nedeniyle oluşan bir mağduriyet var. Buraya AVM (alışveriş merkezi) değil, iş merkezi yapma projemiz var.”
Türkoğlu: Suyla oynamak benim işim
Türkiye’nin ilk suni gölünü Temelli’de yapan CHP’li Türkoğlu “Suyla oynamak benim işim” diyerek Sincan’da da su ağırlıklı projelerden bahsediyor. Ankara Çayı’nı düzenlemek, Zir Vadisi’nde dinlenme tesisleri kurmak gibi...Türkoğlu, Sincan’da 100 bin öğrencinin kalacağı bir sistem kuracağını söyledi.
“Bunun içinde sineması, kültür tesisleri, tiyatrosu, spor tesisleri; kapalı, açık yüzme havuzları olacak. Yani gençler okullarından geldiğinde bütün vakitlerini geçirecekler. Servislerle okullarına taşınacaklar.”
Muhafazakar Sincan halkı için camilerde ‘hasbihal odaları’ projesi olduğunu da söyleyen CHP adayı, “Kale diye bir şey kalmadığını Allah izin verirse ben göstereceğim” dedi.
Bayrakların ve pankartların dili
Geçmiş seçimlerdeki oy oranları kadar, ilçe merkezindeki bayrak, afiş tablosu da yarışın AKP ile MHP arasında olduğunu anlatıyor. CHP de kendisine alan açmaya çalışıyor.