Mucize çocuk TEOG'da başarılı oldu bir sonraki hedefine bakın
Abone olEllerini kullanabilmek için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 31'inci kez ameliyat olacak doğuştan kelebek hastası 15 yaşındaki Ünal Önder, TEOG sınavında 492 puanla yüzde 1'lik dilim içinde yer aldı.
OSMANİYE'nin Düziçi İlçesi'nde oturan Döne ve Mustafa
Önder'in 2 çocuğundan büyüğü Ünal Önder, doğuştan kelebek
hastası.
Yenice Haruniye Ortaokulu'ndan bu yıl mezun olan Ünal Önder, bir yandan okuluna devam ederken diğer yandan Antalya, Osmaniye ve Adana'daki hastanelerde tedavi görmeye devam etti.
Bugüne kadar 30 ameliyat geçiren ve bundan dolayı “mucize çocuk” olarak anılan Ünal, her iki elini de kullanamıyor. Hastalığı ve engeline rağmen yaşam azmini hiç kaybetmeyen Ünal Önder, TEOG'a hazırlandı. Sınavda sadece 4 yanlış yaparak 492 puanla yüzde 1'lik dilim içinde yer alan Ünal, Osmaniye- Düziçi Fen Lisesi'ne girdi.
"400 HASTADAN BİRİYİM"
Hedefi genetik mühendisliği olan Ünal, ellerini kullanabilmek
için bugün AÜ Hastanesi'nde 31'inci ameliyata girecek. Türkiye'deki
yaklaşık 400 kelebek hastasından biri olduğunu belirten Ünal Önder,
AÜ Hastanesi'ni ve ameliyatı gerçekleştirecek plastik
cerrah Prof. Dr. Ömer Özkan'ı medyadan takip ettiğini, ona çok
güvendiğini söyledi.
Ünal Önder, "Hastalığım bebekliğimde dudağımdaki bir çizik sonrasında annem tarafından fark edilmiş. Bugüne kadar 30 kez ameliyat oldum. Ancak istenen başarı elde edilemedi. Sanatçı Fulden Uras'ın önderlik ettiği 'Hayaller Gerçek Olsa' derneğinin girişimiyle buraya geldim. Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol nakillerini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ameliyatımı gerçekleştirecek. Doktorumla görüşmem çok olumlu geçti. Doktorum, 'Risk almak zorundayız' diyerek beni cesaretlendirdi. Ameliyattan sonra sağlığıma kavuşacağım günleri umutla bekliyorum" diye konuştu.
KELEBEK HASTALIĞI NEDİR?
Kelebek hastalığı, (Epidermolozis bülloza) deride ve mukozada (ağız içi, genital bölge, anal bölge, göz, burun, nefes yolu, yemek borusu) içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşumu ile kendini gösteren bir hastalık. Genellikle genetik olan epidermolozis bülloza hastalığına akraba evliliklerinde sık rastlanıyor.
Hastalık deriyi deri altına bağlayan yapıları oluşturan liflerdeki maddelerin bazılarının eksik yapımına bağlı gelişiyor. Bu bağlar çok hafif bir darbe ile kopuyor ve deri altında oluşan boşluğa çevre dokulardan sıvı sızarak bül gelişimine sebep oluyor. Hastalık kalıtsal olduğu için ömür boyu devam ediyor.