Mücevher ihracatı ocak ayındaarttı
Abone olMücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre sektörün 2014 yılı Ocak ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla külçe altın hariç yüzde 26,63 artışla 195 milyon 346 bin dolara ulaştı
Mücevher İhracatçıları Birliği verilerine göre sektörün
2014 yılı Ocak ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla
külçe altın hariç yüzde 26,63 artışla 195 milyon 346 bin dolara
ulaştı.
Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2014 yılı Ocak ayı verilerine göre, Türkiye’nin külçe altın hariç mücevher ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 26,63 artarak 195 milyon 346 bin dolara ulaştı. Miktar bazında ise sektörün ihracatı yüzde 17,83 artışla 233 bin 393 kilogram oldu.
Ocak ayı ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde "altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" 176 milyon 825 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ürünleri sırasıyla 8 milyon 351 bin dolar ile "gümüşten mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası" ve 4 milyon 52 bin dolar ile "pırlantalı altın ve gümüşten mücevherci eşyası ve aksamı" izledi.
Mücevher sektörünün 2014 yılı Ocak ayında en çok ihracat yaptığı ülkeler; Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Belçika, Rusya Federasyonu ve Libya olarak sıralandı. Bu dönemde en dikkat çekici ihracat artışı ise geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 3,647, miktarda ise yüzde 7,040 artış ile mücevherin dünya merkezi Belçika’da oldu.
Bölgeler açısından değerlendirildiğinde ise geçen yılın Ocak
ayına göre, Ortadoğu yüzde 10,31 artış ve 83 milyon 220 bin
dolarlık ihracat ile ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi yüzde 68,27
artış ve 46 milyon 953 bin dolar ile AB ülkeleri izledi.
- "Tüketiciler alımlarda zorlanacak, alışveriş azalacak"
Ocak ayı ihracatını değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güner, "Sektörümüz 2014 yılına miktarda ve değerde yakaladığı ihracat artışı ile başarılı bir giriş yaptı. Türk mücevher ürünlerinin dünyada daha fazla talep ediliyor olmasından dolayı oldukça memnunuz. Ocak ayı rakamlarımıza baktığımızda hem yeni pazarlarda hem de mevcut pazarlarımızda payımızın giderek arttığını görüyoruz. Özellikle dünyanın mücevher merkezi olarak kabul edilen Belçika’da yaşanan artış oldukça dikkat çekici" ifadelerini kullandı.
Güner, yurtdışında yaşadıkları bu olumlu süreç devam ederken yurtiçindeki gelişmeler için aynı şeyi söyleyemediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"ÖTV’nin Torba Yasa’dan çıkarılmasının ardından kuyum alışverişlerinde kredi kartına taksit uygulaması da kaldırıldı. Kredi kartı taksiti özellikle tek seferde ödeme yapabilecek güce sahip olmayan vatandaşlarımız tarafından yoğun olarak kullanılıyordu. Şimdi tüketiciler alımlarında zorlanacak ve alışverişleri de doğal olarak azalacak. Bu durumda satışlarımızda durgunluk başlayacak. Kuyumcularımızı zor günler bekliyor. Böyle devam ederse bu yıl sayısı 40 bini aşan kuyumcuların yaklaşık yüzde 10’u kapanabilir."