Mübarek'in yargılanması Mısır toplumunu ikiye böldü
Abone olMısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in yasa dışı yollardan servet edinme ve 800 protestocunun öldürülmesindeki rolü nedeniyle yargılanacak olmasına sevinen de var karşı olan da.
Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'in yasa dışı yollardan servet edinme ve 800 protestocunun öldürülmesindeki rolü nedeniyle yargılanacak olmasına sevinen de var karşı olan da.
Sorgusu sırasında kalp krizi geçiren Hüsnü Mübarek 7 haftadır hastanede. Kendisi gibi sağlık sorunları olan eşi kefaletle serbest bırakılırken, oğulları hala gözaltında.
Mübarek ile ilgili suçlamalar onlar için de geçerli ve suçlu
bulunurlarsa idamla cezalandırılmaları gündeme gelebilir.
Ancak birçok Mısırlı Mübarek ailesinin mahkemeye çıkarılacak olmasından memnuniyet duyarken, bir yandan da adaletten kaçmayı başaracaklarından şüphe duyuyor.
Özellikle bu yöndeki tamilatlara rağmen Mübarek'in askeri hastane ya da cezaevi hastanesinde tutulmak yerine özel hastanede yatıyor olmasından rahatsızlar.
Öte yandan toplumun önemli bir kesimi de eski cumhurbaşkanının yargılanacak olmasından rahatsız.
Hatta tepkilerini dile getirmek için bazı protesto gösterileri düzenlediler ve daha büyük protestolar için de hazırlık yapıyorlar.
Milli sembol
Bu gösterilerin organizatörlerinden May, "Biz Mübarek'in geri gelmesini istiyor değiliz. Sadece yargılanarak küçük düşürülmesine karşıyız. Çünkü o bir milli sembol sonuçta." diyor.
Bu arada Mübarek'in kendileri için sadece bir eski cumhurbaşkanı olmadığını, Mısır'ın İsrail'e 1973'te gerçekleştirdiği saldırının da kahramanı olduğunu hatırlatıyor.
Düzenledikleri gösterilerde atılan "Halk cumhurbaşkanının onurunun korunmasını istiyor" ya da "Halkın seni unutmayacak" gibi sloganlar da bu duyguları yansıtıyor.
Ayrıca Mübarek'in yargılanmasına karşı çıktıkları için kendilerine yönelen tepkileri hatırlatarak, "Hani 25 Ocak Devrimi'nden sonra demokrasi ve ifade özgürlüğü olacaktı?" diye soruyorlar.
Protesto gösterileri sırasında Mübarek'in yargılanmasını savunanların kendilerine taş ve sopalarla saldırdığını hatırlatıyorlar.
Adalet arayışı
25 Ocak'taki devrimin motoru olan gençler ise eski cumhurbaşkanının yargılanması ve cezalandırılmasını devrilmesi kadar önemli görüyor.
25 Ocak Devrimi Gençlik Koalisyonu'nun üyelerinden Halid Abdülhamid "Mübarek devrim şehitlerinin ailelerine hesap vermeli." diyor.
Ancak barışçıl protestocuların üzerine ateş açılması emrini vermek Mübarek'e yönelik suçlamalardan sadece biri.
30 yılı aşkın sürelik iktidarı boyunca yasa dışı yollardan servet edindiği suçlamalarını da bir o kadar önemsiyorlar.
Abdülhamid, "Mübarek Mısır siyasetini zehirledi. Sırf iktidarda kalabilmek için aldığı kararlarla halkın geleceğini çaldı ve 30 yıl boyunca gözümüzün içine bakarak paramızı çaldı." diyor.
Mübarek yargılanmazsa yarattığı yolsuzluğa dayalı sistemin devam edeceğini savunuyor.
Medyatik tartışma
Mübarek'in akıbatiyle ilgili tartışmanın yansımalarını medyada da görmek mümkün.
Mübarek'in yargılanacak olmasına atıfla oluşturulan "Üzgünüm sayın cumhurbaşkanı" adlı Facebook sayfasına 83 bin kişi destek veriyor.
Ancak yargılanmasını savunanların kurduğu "Üzgün değilim sayın cumhurbaşkanı" adlı sayfanın destekçi sayısı 156 bin.
Yakınlarda bir gazetenin yaptığı ankete göre ise halkın yüzde 51'i, Mübarek'in yasa dışı yollardan elde ettiği iddia edilen serveti geri vermesi durumunda kendisini affeceklerini dile getiriyor.
Yüzde 49 ise, "Geri verse de affetmem." diyor.