'Muazzam bir güç' dedi Türkiye'nin 2018 stratejisini açıkladı
Abone olTürkiye turizmde hedeflerini ve rotasını çeşitlendiriyor. Gözünü uzakdoğu Asya'ya çeviren hükümetin yeni strajisini Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş,
"Muazzam bir güç" dediği Çin, Hindistan, Güney Kore,
Japonya, Endonezya, Malezya gibi Uzakdoğu ülkelerine açılacaklarını
belirten Kurtulmuş, " Öyle 10 binlerle falan değil milyonlarla
ifade edilen turisti inşallah Türkiye'ye getirme imkanımız olacak."
dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kurtulmuş, 3. Turizm Şurası ile ilgili, "Bu üçüncü hamle dönemi. Yeni bir evreye giriyoruz ve oldukça yüksek bir birikim elde edilmiş oldu turizm sektöründe. Hele geçtiğimiz bir buçuk, iki yıllık süre içerisinde sektörün yaşanan şoklara da son derece dayanıklı olduğu ortaya çıkmış oldu. Şimdi önümüzde bu şurayla birlikte yeni stratejik hedefler koyacağız, turizm politikalarımızı gözden geçireceğiz. Umarım bu toplantılardan sonra 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm sektörü hedefimizin belki daha yukarısında bir hedefi ortaya koyacağız." dedi.
"Dünyada fevkalade yoğun devam eden bir İslam karşıtlığı ve Türkiye düşmanlığı var." diyen Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Yani 'Türkiye'ye gitmeyin, Türkiye tehlikelidir' diye Türkiye
turizmini de doğrudan etkileyecek yanlış, olumsuz algılar yapılmaya
çalışılıyor. Biz, İslam karşıtlığı ve Türkiye düşmanlığına karşı
kültürümüzü ve turizmimizi yumuşak gücün iki önemli enstrümanı
olarak kullanacağız ve inşallah Türkiye hakkında çok daha olumlu
kanaatlerin oluşmasını da sağlayacağız."
TURİZM SEKTÖRÜ YÜZDE 3.9 BÜYÜYECEK
Dünya ekonomisinin yılda yüzde 2,5, turizm sektörünün yüzde 3,1
büyüdüğünü belirten Kurtulmuş, "Önümüzdeki on yıl, bugünkü veriler
göz önünde bulundurulursa, turizm sektörü 3,9 büyüyecek. Dünyadaki
gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 10'lardan 11,4'e
çıkacak. Türkiye bu büyüyen gelişen muazzam pastadan pay alması en
mümkün olan ülkelerden birisi. Şu anda dünya altıncısıyız. Ama bu
bize yetmez. Türkiye 10 yıl içerisinde il üçe girebilecek bir
performansı ortaya koyabilir." dedi.
ÇİN'DE 2018 TÜRKİYE YILI OLACAK
"Çin'de 2018 Türkiye yılı olacak. 50 etkinlik planladık." ifadesini
kullan Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Üç ana strateji belirliyoruz. Bunlardan bir tanesi yeni pazarlara açılmak. Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya, Malezya gibi Uzakdoğu ülkelerine açılmak. Aşağı yukarı bunları topladığımız zaman dünya nüfusunun yarısı. Buralarda, Hindistan'da 350 milyon orta sınıf var, muazzam bir güç, yeni zenginleşmiş, her türlü alım potansiyeli olan. Çin'de 300 milyonu aşkın bir orta sınıftan bahsediliyor. Dolayısıyla bütün bu ülkelerle ilişkilerimizi artıracağız. O kapıları tıklayacağız, o kapıları açacağız. Öyle 10 binlerle falan değil milyonlarla ifade edilen turisti inşallah Türkiye'ye getirme imkanımız olacak."
MUHALEFETE "KARANLIK ODAKLARA ALET OLMAYIN"
ÇAĞRISI
"Zaten dünyada karanlık bir odak Türkiye'yi
izole etmeye çalışıyor." ifadesini kullanan
Kurtulmuş, şöyle konuştu:
Esas üzerinde durulması gereken noktanın burası olduğunu düşünüyorum. Türkiye'yi ne ile suçluyor, diktatörlükle, üçüncü dünya ülkesi olmakla suçluyor. Türkiye'yi her alanda köşeye sıkıştırarak o içinde gizledikleri İslam karşıtlığının dışa vurumu da Türkiye düşmanlığı olarak, bunun çok somut hali de Erdoğan düşmanlığı olarak ortaya çıkıyor. Zaten, belki onlarca farklı merkezde üretilmiş bir İslam, Türkiye karşıtlığı var. Türkiye'nin içerisinden birilerinin de 'Biz muhalefet yapacağız' diye bu karanlık odakların işine alet olması kabul edilebilir bir şey değildir."
Bakan Kurtulmuş, "Bölgede büyük bir oyun oynanıyor, bir asır önceki düzen yeniden yapılmaya çalışılıyor, bölge daha parçalı, bölük pörçük hale getirilmeye çalışılıyor. Bu oyunu bozacak tek ülke Türkiye, hem gücü hem şu andaki siyasi istikrarı itibariyle Türkiye, bu oyunu bozmaya gayret ediyor." dedi.
İSTANBUL'A DEĞER KATACAK PROJE
Atatürk Kültür Merkezi Yenileme Projesine ilişkin Kurtulmuş,
şunları söyledi:
"Çok güzel, tarihi bir proje, İstanbul'a değer katacak olan bir proje. Türkiye'nin iftiharla dünya ölçeğinde rekabet edebileceği bir proje olacak. Projenin en önemli özelliklerinden birisi mimarından, mühendisinden, çalışanından en detayındaki malzemesine kadar hepsinin yerli olmasıdır. Tamamen yerli bir proje olacak, bir övünç vesilesi olacak."
Bakan Kurtulmuş, "Şu anda destek verdiğimiz destinasyonların dışındaki bazı destinasyonlara da destek vereceğiz. Bazı yeni turist çekme ihtimalimiz olan yerlerden de yüzde 20 artırım yaparak, oraya da ilave bir destek vermiş olacağız. Biz bakanlık olarak çalışmayı son şekline getirdik. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı çıkması lazım. Kasım ayı başında bu Bakanlar Kurulu kararını alarak özellikle tur operatörleri ve yurt dışındaki turist getiren kaynakların erken rezervasyonları yapabilmesi için imkan sağlayacağız. Bu sürecek. Bu yıl içerisinde bunu artırarak, çeşitlendirerek, 12 aya yayarak ve farklı bölgeleri de kapsayarak bu destekleri sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.
YURT DIŞINA KAÇIRILAN ESERLERİMİZİ TAKİP
EDİYORUZ
"Şu anda biz hafiye gibi yurt dışına kaçırılan eserlerimizi takip
ediyoruz." diyen kurtulmuş, "Devam etmekte olan 56 dosya var.
Bunların, her an takip edilip, son noktaya gelmesini mümkün
görüyoruz. Tabii burada karşı taraftaki muhatap ülkenin de iş
birliğine hazır olması lazım." diye konuştu.
Numan Kurtulmuş, "Tam manası ile kitap vadisi olacak, Rami Kışlası. Türkiye bakımından, kültür açısından dönüş projesi olacak ve inşallah onu da çok uzatmadan birkaç yıl içerisinde bitirmeyi ümit ediyoruz." dedi.