MSB ve Ticaret Bakanlığı'ndan 'İsrail ile iş birliği ve silah ticareti' iddialarına cevap

Abone ol

İsrail ile işbirliği iddialarına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. MSB'den yapılan açıklamada İsrail ile askeri eğitim ve savunma sanayi iş birliği dahil hiçbir faaliyetinin bulunmadığı belirtildi.

İsrail'in Gazze'yi işgaline tüm dünyadan tepkiler yağmaya devam ediyor.

Küresel çapta olduğu gibi yurt içinde de şirketler, İsrail'e karşı pozisyon alıyor. İsrail'in Gazze'yi işgal ettiği Ekim 2023'ten itibaren, ihracat ve ticaret hacmi tamamen kaldırıldı.

Ancak seçimlere kısa bir süre kala dezenformasyon ve algı üzerinden bazı iddialar dolaşıma sokuluyor.

İddialara yalanlama geldi

Milli Savunma Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail ile ilgili iddialara yalanlama geldi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi iş birliği dahil hiçbir faaliyetlerinin bulunmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'de ayrım gözetmeksizin hastane, okul, ibadethane, mülteci kampı ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerinin devam ettiği belirtildi.

"Hiçbir faaliyet bulunmamaktadır"

Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında şunlar kaydedildi:

Filistin'in her zaman yanında olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Filistinlilere zarar verecek bir faaliyet icra etmesi veya bu yönde bir faaliyetin içinde olması mümkün değildir. Bu çerçevede, Milli Savunma Bakanlığının, İsrail ile askeri eğitim, tatbikat ve savunma sanayisi işbirliği dahil hiçbir faaliyeti bulunmamaktadır.

"Haberler manipülasyon amaçlı"

Ticaret Bakanlığı, "İsrail ile silah ticareti yapıldığı"na ilişkin iddiaları yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yaptığını ve manipülasyon amaçlı yapılan bu haberlerin, gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, bazı internet sitelerinde, TÜİK'in resmi verileri baz alınarak Ocak 2024 itibarıyla Türkiye'den İsrail'e "Barut, patlayıcı maddeler, ateş alıcı maddeler, mühimmat, silah ve parçaları ihraç edilmeye devam edildiği ortaya çıktı" haberleri yayınlandığı belirtildi.

Paylaşımda, haberlerin içeriğine yönelik incelemeler yapıldığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

36.⁠ ⁠fasıl, Barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler başlığı altında 'Jel yakıt ve çakmak gazı', 93.⁠ ⁠fasılda ise Silahlar ve mühimmat, bunların aksam parça ve aksesuarları başlığı altında 'yivsiz av tüfeği yedek parça ve aksesuarları ile balıkçılık malzemeleri (zıpkın vb)' ihraç edildiği anlaşılmıştır. Böylece, Gümrük Tarife Cetveli'nin fasıl başlıklarında yer alan ifadeler manipüle edilerek kamuoyunun yönlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Söz konusu yurt dışı kaynaklı internet sitelerinin yapmış olduğu bu haberler, manipülasyon amaçlı yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır.

Günün Önemli Haberleri