Mossad suikastçisi çıktı!

Abone ol

Belki de İsrail'in ilk kadın başbakanı olacak. Ama o "ülkem için adam öldürürüm" diyor. Peki biriyle yatar mısın sorusuna ise bakın nasıl cevap veriyor?

14 yıl önce rumuzla verdiği röportajda casusluk yıllarını anlatan İsrail'in başbakan adayı Tzipi Livni, ‘vatan için öldürmek meşrudur' diyor. 'Peki ülken için biriyle yatar mısın?" sorusuna da "benden böyle bir şey istenmedi, istenseydi ne yapardım bilmiyorum" diye cevap veriyor.

MOSSAD SUİKASTÇİSİYMİŞ

İsrail'in ikinci kadın başbakanı olmak için mücadele eden Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin, Mossad ajanı olarak çalıştığı dönemi anlattığı eski bir röportajı ilk kez sansürsüz olarak yayımlandı. Livni röportajda, İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın elit suikast timi “Süngü”nün (Kidon) gizli ajanı olarak çalışmanın aşk hayatına etkilerinden bahsediyor.

Livni'nin, 14 yıl önce, henüz politikaya yeni atıldığı dönemde verdiği röportaj, o tarihte askeri sansür kurulu tarafından kırpılmış ve röportajda Livni'den yalnızca “L” diye söz edilmişti. Röportajın tamamı, geçen cuma günü ilk kez, Livni'ye yakın olduğu bilinen İsrail gazetesi Yediot Ahranot'ta yayımlandı.

KİMSEYLE ROMANTİK BİR İLİŞKİ KURAMAMAMIŞ

Livni röportajda, 22 yaşında gizli bir Mossad ajanı olarak Paris'te yaşadığını ancak gizli görevi yüzünden uzun süreli ilişkiler yaşayamadığını söyledi. İngiliz Sunday Times gazetesinin “Aşkı aramak: Yalnız casus Livni” başlığıyla verdiği habere göre, Tzipi Livni, o dönemki aşk hayatını şöyle anlattı: “Romantik bir ilişki, çiftler arasında dürüstlük gerektirir. Elbette kimseyle bu tür bir ilişki kuramazdım. Kurallara uyduğunuz sürece kısa süreli ilişkilerin zararı olmaz. Bu biraz, çenenizi tutabilmek için sarhoş olmamaya çalışmak gibi bir şey.”

ÜLKESİ İÇİN BİRİYLE YATMIŞ MI? DİĞER SAYFADA

[PAGE]

1982'deki Lübnan savaşı sırasında gizli görevde olduğunu anlatan Livni, ülkesi için adam öldürmekte sakınca görmediğini ifade ederek, “Tamamen yasal olmasa da ülkeniz için yapıyorsanız adam öldürmek ve suikast yapmak meşrudur” dedi.

BAL TUZAĞI BENDEN İSTENMEDİ

Mossad'ın “bal tuzağı” olarak bilinen yöntemini kendisinin kullanıp kullanmadığının sorulması üzerine Livni, “Eğer, benden ülkem için biriyle yatmamın istenip istenmediğini soruyorsanız, cevabım “hayır”. Ama benden böyle bir şey istenmiş olsaydı ne derdim bilmiyorum. Ofiste (Mossad ajanlarının teşkilat için kullandıkları terim) herkese uygun bir iş vardır” dedi. 

[PAGE]

Röportajın yayımlanması, İsrail'de 10 Şubat'ta yapılan genel seçimlerden ilk sırada çıkan ancak hükümeti kurma görevini eski başbakan Binyamin Netanyahu'ya kaptırabileceği konuşulan Livni'nin “vatanperver” imajını güçlendirme girişimi olarak yorumlandı. Livni'nin liderliğini yaptığı Kadima partisi seçimde en fazla oyu alarak 120 sandalyeli parlamentoda 28 sandalye kazanmıştı. Ancak hükümeti kurma görevinin, 27 milletvekilliği kazanmasına karşın koalisyon kurma ihtimali daha güçlü görülen Likud lideri Binyamin Netanyahu'ya verileceği tahmin ediliyor.

HEDEF KALİMA-LİKUD KOALİSYONU

İsrail'de geçen salı yapılan seçimin ardından Kadima lideri Tzipi Livni ve Likud lideri Binyamin Netanyahu'nun, bir ulusal birlik hükümeti kurma yolunda çaba harcayacakları bildirildi.

İlk iki sıradaki parti liderlerinin, beklendiği gibi Netanyahu'nun hükümeti kurmakla görevlendirilmesinin ardından, görüşmeler yapacakları belirtildi. Üst düzey bir Likud yetkilisine göre, Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in hükümeti kurma görevini vermesinden sonra Likud lideri, diğer partilerden önce Livni ile görüşerek, koalisyonuna katılmasını isteyecek.

ORTAKLIĞA RED

Öte yandan dünkü haftalık kabine toplantısında Livni'nin, Netanyahu'nun kuracağı herhangi bir koalisyon hükümetine partisi Kadima'nın katılmayacağını belirten bir not kâğıdını Başbakan Ehud Olmert'e uzattığı bildirildi.

Siyasi yorumcular toplantıdan önce salonda çekim yapan kameralar tarafından görüntülenen ve Likud ile Kadima arasındaki bir koalisyon ihtimalini yadsıyan notun, ülkedeki hükümet kurma çabalarının haftalar sürebileceğini gösterdiği yorumunu yaptı.

Günün Önemli Haberleri