MOSSAD sırlarını ilk kez ifşa etti!
Abone olDünyanın en çok merak edilen istihbarat örgütü MOSSAD tarihinde bir ilki gerçekleştirdi ve arşivlerini kamuoyuna açtı.
Nazi Almanyası'nın Musevi politikasına yön veren ve binlerce
Yahudinin ölmesine sebep olan Subay Adolf Eichmann'ın
yakalanmasında kullanılan Arjantin plakası, sergide büyük ilgi
gördü.
MOSSAD, yarım asırdır gizli tutulan belgeleri ve eşyaları
kamuoyu ile paylaştı. Teşkilatın arşivinde yer alan ve camlar
arkasında ilk kez sergilenen Arjantin plakası tarihi bir öneme
ALMANYA'NIN MUSEVİ POLİTİKASINA YÖN VEREN SUBAY
İsrail Gizli Haber Alma Teşkilatı, Nazi Almanyası'nın Musevi politikasına yön veren Nazi subayı Adolf Eichmann'ın nasıl yakalandığını ilk defa gün yüzüne çıkardı. İlk defa arşivlerini açan MOSSAD, operasyonlarda kullanılan ve Eichmann'ın yakalanmasında rol oynayan eşya ve dosyaların nasıl ve ne şekilde kullanıldıklarını bu sergiyle açıkladı.
Sergide Nazi subayını Arjantin'de yakalayan ajanın eldivenlerini
görmek bile mümkün. İsrail'e gönderilmesi için hazırlanan sahte
pasaport ve Eichmann'ın kaldığı evin el konulan anatarları da
sergilenen eşyalar arasında. O dönem operasyonun başında bulunan
Rafi Eitan, yasadışı ve risklerle dolu operasyonu şöyle
anlatıyor:
"Sergide, çok az bir hazırlıkla böylesine önemli bir operasyonu nasıl yönettiğimiz görebilirsiniz. Bugün, telefonsuz, bilgisayarsız, uydusuz ve GPS'siz bunu başaramazdık."
150 BİN YAHUDİYİ TOPLAMA KAMPLARINA GÖNDERDİ
Adolf Eichmann, II. Dünya Savaşı boyunca yaklaşık 150.000 Avusturyalı Yahudi'nin toplama kamplarına aktarılmasını sağladı. Savaşın sonunda ise Almanya'yı terk etti. Fakat İtilaf devletleri tarafından yakalandı. Hapishaneden kaçmayı başaran Nazi subayı, 1950'de Arjantin'e gitti. Ricardo Klement takma adını kulanarak Güney Amerika'da 10 yıl yaşadı.
Yakalanmasının ardından İsrail'e gönderilen Eichmann'ın yargılanmasına 1961'de başlandı. Nazi subayının Yahudi katliamında oynadığı önemli rol tüm dünyayı şok etti. 2 yıl süren davanın ardından suçlu bulundu ve 1962'de idam edilmesine karar verildi. İsrail, tarihinde ilk defa ölüm cezasını uygulayacaktı.