Moody's Türkiye beklentisini açıkladı

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk ekonomisinin önümüzdeki dört yıl boyunca yaklaşık yüzde 3 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiğini bildirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in yaptığı açıklamada, “Ba1” notu ve “negatif” görünümle değerlendirilen Türkiye ile “Ba1” notu “durağan” görünüm ile değerlendirilen Rusya'nın ekonomisine ilişkin beklentilere yer verildi.

Moody’s Kıdemli Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, her iki ülkenin de büyüme performanslarına ve yatırım ortamlarına ilişkin benzer zorluklarla karşılaştığını belirtirken, “Türkiye’nin daha büyük bir ekonomik büyüme potansiyeli mevcut. Fakat Rusya ekonomisi daha büyük ve varlıklı” değerlendirmesinde bulundu.

Lindow, “Türkiye’de önümüzdeki dört yıl boyunca reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyümesinin yaklaşık yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu Rusya için yüzde 1,5 olan beklentimizin iki katı. Bu büyüme Türkiye’nin olumlu demografisi tarafından destekleniyor” değerlendirmesini yaptı.

Açıklamada, her iki ülkenin de önümüzdeki dönemde hedeflenen yapısal reformları gerçekleştirmemesi halinde, potansiyel büyümenin baskılanabileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca “Türkiye daha yüksek kurumsal kapasiteye sahip. Her iki ülkenin de mali tablosu kredi gücü konumunda. Fakat Rusya’nın mali ölçütleri daha güçlü. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Doğu Ukrayna’daki müdahil durumunun yarattığı gerilim uluslararası yaptırımlara neden oldu. Türkiye için ise riskler, yüksek dış finansman gereksiniminin rezervler ve kur üzerinde baskı yaratmasından kaynaklanıyor” ifadelerine yer verildi. 

MOODYS, TÜRKİYE İLE RUSYA'YI KIYASLADI

Moody's, Rusya ve Türkiye'nin kredi notuna yönelik yaptığı açıklamada her iki ülkenin kredi notunun büyüme potansiyeli de dahil daha önce destekleyici olan kredi temellerindeki kötüleşmeyi yansıttığını belirtti.

Raporda ayrıca iki ülkenin de emtia döngüsüne karşı farklı hassasiyetleri olmalarına rağmen ortak büyüme zorluklarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Moody's Mart ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü ekonomik büyüme görünümünün zayıflaması, kurumların gücünü yitirmeye devam etmesi ve ülkenin iç ile dış mali yapısı üzerindeki baskıların artmasını gerekçe göstererek "durağan"dan "negatif"e indirmiş, Ba1 olan kredi notunda ise değişiklik yapmamıştı.

Günün Önemli Haberleri