MİT'ten Facebook ve Twitter itirafı!
Abone olMeclis komisyonuna bilgi veren MİT görevlileri Facebook ve Twitter için bakın neyi itiraf etti!
Kamuoyunda ‘Böcek komisyonu’ olarak
bilinen TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu'na bilgi
veren MİT görevlileri sosyal medya ile ilgili itirafta bulundu. MİT
yasalar çerçevesinde Facebook ve Twitter'ı takip ettiklerini
söyledi.
Vatan'ın haberine göre Komisyona MİT’ten gelen daire başkanı düzeyindeki 3 bürokrat, milletvekilleriyle biraraya geldi. Komisyon toplantısı talep üzerine basına kapalı gerçekleşti. Son iki toplantısını Mili Savunma Komisyonu salonunda yapan “Böcek Komisyonu”, MİT görevlilerini dinlediği toplantı için ise Adalet Komisyonu’nun toplantı salonunu tercih etti.
BASINLA KÖŞE KAPMACA
Toplantı Adalet Komisyonu’nda yapılırken, MİT mensuplarının basın ile karşılaşmaması için adeta köşe kapmaca oynandı. Komisyona gelen basın mensupları dışarı çıkarıldıktan sonra MİT yetkilileri odaya geldi. MİT mensupları Komisyon Başkanı’nın odasındaki özel ara kapıdan toplantı salonuna alındı.
7 BİN KİŞİYE EĞİTİM
MİT mensupları brifingde kurumlarının MİT’in devlete karşı işlenen suçlar ve casusluk faaliyetiyle ilgili çalıştığı, ‘Şahıslar’ üzerinde durulmadığının altı çizildi.
MİT’in kurumsal olarak kamunun stratejik güvenliğini
sağladığını, kişilere ve kurumlara eğitim verildiği belirtilen
sunumda şimdiye kadar 101 brifing yapılarak, 7 bin kişiye bu
kapsamda yasadışı dinlemelerle ilgili eğitim verildiği ifade
edildi.
FACEBOOK VE TWİTTER'I
İZLİYORLAR
Brifingde MİT’in tehdit unsurlarını araştırdığı belirtilirken, tüm istihbari alanların kendilerine kaynak teşkil ettiği bilgisi de verildi. Buna örnek olarak facebook ve twitter gösterilirken, MİT’in kanunun izin verdiği çerçevede bu tür çalışmalar yaptığı da ifade edildi.
AKILLI TELEFONLAR TEHLİKELİ
MİT bürokratları akıllı telefonların rahatlıkla
dinlenebileceğini ve izlenebileceğini anlatırken, uluslararası
istihbarat örgütlerinin de Türkiye’de dinleme ve izleme
yapabileceğine dikkat çektiler.
MİT’ten ve diğer istihbarat örgütlerinden emekli olanların, özel
sektörde istihdam edilmesini örnek gösteren MİT yetkilileri, bunun
sakıncalarının olabileceğini ifade ettiler. MİT görevlileri, “Özel
sektör neden emekli istihbaratçı istihdam ediyor, bunun da üzerinde
düşünülmesi gerekir” dedi.
SORULAR YANITSIZ KALDI
Milletvekilleri MİT mensuplarını soru yağmuruna tuttu. Başbakan’ı dinleyen böcekleri kimin yerleştirdiği, askeri casusluk skandalını ortaya MİT’in çıkarıp çıkarmadığı, 11 dinleme aracının MİT’in elinde olup olmadığı şeklinde sorular da vekiller tarafından soruldu. Başbakan için ayrı, yeni bir koruma ekibi oluşturulduğu ifade edilirken, Wikileaks belgelerinin nasıl izlendiği soruları da milletvekileri tarafından yöneltildi. Uğur Mumcu cinayeti başta olmak üzere benzer olaylarda istihbarat zafiyeti olup olmadığı yönündeki sorular da yanıtsız kaldı.
İKİ DİNLEME YÖNTEMİ
Yasa dışı dinlemelerin iki farklı türde yapıldığını belirten MİT görevlileri, ilkinin bir program aracılığıyla olabildiğini diğerinin de ürün üzerindeki bir açık aracılığıyla yaıplabileceğini söylediler. Telefona bir programın yüklenebildiğini ve telefon üzerinden yapılan konuşmanın doğrudan dinlemeyi yapan kişilere gönderildiği belirtilirken, ikinci yöntemde telefon ya da bilgisayar üzerinde üretimden kaynaklanan güvenlik açığının kullanıldığı belirtildi.