MİT'le darbe planı iddiası ortalığı karıştırdı!
Abone ol"Suriyeli istihbaratçı Ali Memlük'ün Türk istihbaratıyla haberleşip darbe planları yaptığı şüphesiyle ev hapsine alındığı" yönündeki haberinin yankıları devam ediyor.
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin, "Suriyeli istihbaratçı Ali Memlük'ün Türk istihbaratıyla haberleşip darbe planları yaptığı şüphesiyle ev hapsine alındığı" yönündeki haberinin yankıları bugün de İngiliz ve Arap basınında sürüyor.
BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, bazı yayın organları haberin doğruluğuna şüpheyle yaklaşırken bazılarıysa doğru olduğunu bildiriyor.
Daily Telegraph dün Ali Memlük'ün "aracılar vasıtasıyla Türk istihbaratıyla iletişime geçip darbe planı yapma şüphesiyle ev hapsine atıldığını" yazmıştı.
Memlük, Suriye'de, Türkiye'deki Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) benzer bir yapı olan Ulusal Güvenlik Bürosu'nun başkanı.
Haberde Memlük'ün, İranlı yetkililerin Suriye yönetiminde artan ağırlığından rahatsız olduğu iddiası da gündeme taşınıyordu.
TİMES'A BAZI KAYNAKLAR DOĞRULADI
İngiliz Times gazetesi bugün, silahlı muhalif gruplardan bir yetkilinin ve bir Batılı kaynağın iddiaları doğruladığını bildirdi.
Times'a konuşan, farklı silahlı grupları bünyesinde barındıran Güney Cephesi adlı muhalif gruptan Issam Rayes konuyla ilgili en güncel gelişmenin "ev hapsinde görevli muhafızların değiştirilmesi ve Memlük'ün yaklaşık 10 gündür evden ayrılmaması olduğunu" söyledi.
Gazete, bir Batılı kaynağın da haberin güvenilir olduğunu söylediğini bildirdi.
Ancak iddialara şüpheyle yaklaşan Batılı kaynaklar olduğunu da yazdı.
SHERLOCK HABERİN ARKASINDA
Haberi yazan gazeteci Ruth Sherlock da Twitter hesabında haberin bazı bölümlerinin yanlış yorumladığını belirterek haberinin arkasında olduğunu yazdı.
Sherlock, haberin Memlük'ün bir darbe planı içinde yer aldığını teyit etmediğini söyledi ve Memlük'ün böyle bir şüphe nedeniyle ev hapsinde tutulduğunu belirtti.
Sherlock ayrıca iddia edildiği gibi haberde Memlük'ün hapiste olduğunu değil ev hapsinde olduğunu yazdığını bildirdi.
Katar merkezli Zaman el-Wasl gazetesi de iddiaların doğru olduğunu yazdı.
GUARDİAN ŞÜPHELİ
İngiliz Guardian gazetesi ise Beyrut'taki diplomatların ve Suriye'deki kaynakların ev hapsi iddiasını doğrulayamadığını yazdı.
Gazete ayrıca Memlük'ün geçen hafta Şam'daki ofisinde bir ziyaretçi ağırladığını öğrendiğini de aktardı.
Guardian ek olarak "Suriyeli ve bağımsız uzmanlar Memlük'ün İran'la iyi ilişkiler sürdürdüğünde ve ev hapsi haberinin mantıksız olduğunda ısrar ediyor" diye yazdı.
SPEKÜLASYON İDDİASI
Şam'da bulunan gazeteci Hediye Levent ise BBC Türkçe'ye verdiği bilgide "konuştuğu hükümete yakın bir kaynağın iddianın doğru olmadığını, daha önce Faruk Eş-Şara dahil pekçok isim için benzer iddialar ortaya atıldığını söylediğini" belirtti.
Suriye'nin kuzeyinde İdlib kenti ve Cisr Eş Şugur ilçesinin Fetih Ordusu adlı, İslamcı grupların oluşturduğu çatı örgütünün eline geçmesi ardından Suriye yönetimi içindeki çatlakların derinleştiği iddiaları arttı.
Suriyeli yetkililer sık sık, bu tür iddiaların spekülasyon olduğunu ve bir psikolojik savaşın parçası olarak ortaya atıldığını söylüyor.