MİT ve Hakan Fidan için çok uçuk iddia
Abone olTaraf yazarı Emre Uslu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili çok uçuk bir iddia ortaya attı. Dediğine göre Mısır'daki darbenin sorumlusu Fidan...
İNTERNET HABER - Taraf yazarı Emre Uslu, Hakan
Fidan'a olan takıntısında bu kez iyice uçtu. İddiasına göre
Mursi'yi deviren Mısır'daki darbe sürecini Hakan Fidan
başlattı.
Emre Uslu birkaç gündür MİT'i ve Hakan Fidan'ı hedef alıyor. Arka
arkaya gelen bu yazılar ve ağır ithamlar kafalarda
"Uslu'nun Hakan Fidan ile derdi ne" sorusun
gündeme getiriyor.
Emre Uslu da alacağı eleştirilerin farkında olmalı ki gelecek
ithamları "Bunları yazdığım için kimileri beni Hakan Fidan
düşmanı ilan edebilir önemli değil" diye yazarak yok
etmeye çalışmış.
EMRE USLU'NUN UÇUK
İDDİASI
Uslu'ya göre Mursi'nin devrilmesine, tutuklanmasına ve Müslüman
Kardeşleri destekleyen yüzlerce göstericinin öldürülmesine neden
olan darbe sürecini başlatan Başbakan Erdoğan'ın yakın
çalışma arkadaşı ve MİT müsteşarı Hakan Fidan
olabilir!
İşte Uslu'nun kaleminden Mursi'yi deviren süreci MİT'in başlatmış olabileceği iddiası:
FİDAN BÖYLE BİR ÖNERİ YAPTIYSA DARBENİN
SORUMLULARINDANDIR
"Eğer gerçekten de Hakan Fidan Mursi’ye “ilk ziyaretini
İran’a yap” dedi ve Mursi’de bu tavsiye üzerine Mısır’a gittiyse
Mısır’daki darbenin esas sorumlularından biri biziz demektir. Zira
darbenin asıl nedeni Mursi’nin İran’la geliştirdiği
ilişkilerdi.
Hatırlayın, Eylül 2012’de Mursi zaten İran’ı ziyaret edip, 34 yıldır dondurulmuş olan İran- Mısır ilişkilerini normalleştirme kararı aldı. Hatta İran ile birtakım anlaşmalar da yaptı.
Mursi, Türkiye’nin de telkiniyle, İran’la ilişkileri normalleştirme kararı alıp otuz yıldır kapalı bulunan elçiliğini açınca Körfez Ülkeleri, Suudi Arabistan ve bazı Müslüman Kardeşler üyelerinden sert tepkiler aldı ve geri adım attı.
ORTADOĞU SİSTEMİNİ ALLAK BULLAK EDECEK TERCİH
Ancak geri adım Batı ve Körfez Ülkeleri’nde Mursi ve Müslüman Kardeşler’e karşı oluşan kuşkuyu gideremedi. Zira hem Batı ve İsrail bloku, hem de Körfez ve Suudi Arabistan, Mursi’nin Türkiye’nin telkiniyle İran’a yanaşmasını kaygı verici buldular. Mısır’ın İran’la normalleşen ilişkisi tüm Ortadoğu sistemini allak bullak edecek bir siyasi tercih çünkü.
MURSİ GERİ ADIM ATINCA İRAN
DA...
Mursi geri adım atınca, İran adeta şantaj yapar gibi, Mursi ile yaptıkları görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgileri basına sızdırdı. Mursi’nin İsrail ile ilişkilerini sonlandıracağı, orduyu tasfiye edip, İslami rejim kuracağı şüpheleri yayıldı. Bu da Mursi’yi çok zor duruma düşürdü.
ORDU İLE MURSİ İLİŞKİSİ İRAN YÜZÜNDEN
KOPTU
Öyle ki ordu ile Mursi arasındaki ilişkinin Ahmedinejad’ın, şubatta Kahire’ye yaptığı ziyaret nedeniyle koptuğu ifade ediliyor. Mısırlı generallere dayandırılan haberlere göre, generaller ve işadamları Mursi’nin İran ziyaretinden sonra Ahmedinejad’ın Mısır ziyaretine “Mısır İran’la ortaklık mı kuruyor” diye tepki gösterdi. Generaller ABD’den her yıl 1,3 milyar dolar yardım alan Mısır ordusunun ABD’nin düşmanı İran’la dost mu olacağını soruyordu?
O SÖZLER MISIR ORDUSUNU AŞAĞILAMAKTIR
Generaller İran’la ilişkilerin geliştirilmesi ziyaretine zaten tepkiliyken, Ahmedinejad’ın “Herhangi bir saldırı olursa İran Mısır’ı savunacaktır. Mursi’ye bunu önerdim” açıklaması General Sisi’yi çileden çıkardı. Haftalık Al-Usbua gazetesine göre “Sisi, Mursi’ye ‘Ahmedinejat’ın önerisinin Mısır ordusunu aşağılamak anlamına geldiğini ve o sözleri reddettiklerini’ söylediğini” yazdı.
Ahmedinejad’ın Mısır ziyareti olaylı geçti ama Mursi yine de Ahmedinejad’la kısa bir görüşme yaptı. İran tarafından yapılan açıklamada da “Mursi’nin İran’la ilişkileri düzeltme konusunda bıkmaması gerektiğini, başkanlık kararlarının sokaklar tarafından alınamayacağını” belirterek ortamı iyice gerdiler.
NEDİR BU İRAN SEVGİSİ?
Erbakan’a karşı darbe girişimini hızlandıran ana konulardan biri Erbakan’ın İran ve Libya ziyaretiydi. Bu tecrübeye sahip bir AKP iktidarının istihbarat başkanının Mursi’ye de “ilk ziyaretini İran’a yap” demesi nasıl açıklanır? Nedir bu İran sevgisi? İran bir süper güç değil, üstelik bölgede izole edilmiş, üstünde uluslararası ambargo olan bir ülke. Batı müttefiki Türkiye’nin istihbarat başkanının başka ülkeleri İran’a yönlendirmesi gerçekten mantıkla açıklanabilecek bir tutum değil. Bu bilgi şimdiye kadar yalanlanmadı. Fidan “İran’la ilişkileri normalleştirin” anlamına gelen öneriyi neden yaptı?
Fidan’ın daha önce de ABD ve İsrail’den gelen istihbaratı İran’ın PJAK ile mücadelesinde İran’la paylaştığı iddia edilmişti. İran’ın nükleer müzakerelerinde İran’ı canhıraşâne savunan da Fidan’dı. Bütün bu veriler Türkiye’nin üzerindeki İran kuşkusunu giderek kabartıyor. Fidan o öneriyi yaptıysa bu, AK Parti iktidarı için sevimli bir durum değil...