Mısırlı komedyen Yusuf, kefaletle serbest
Abone olMısır Cumhurbaşkanı Mursi'ye ve İslam dinine hakaret etmekle suçlanan ünlü komedyen Basim Yusuf, kefalet karşılığında serbest bırakıldı. Yusuf, mahkemede de mizah yapmayı sürdürdü.
Mısır'da ünlü komedyen Basim Yusuf, İslam dinine ve
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye hakaret ettiği iddiasıyla
çıkarıldığı mahkemede, kefalet karşılığı serbest bırakıldı.
Savcı tarafından beş saat sorgulanan Yusuf, 15 bin Mısır poundu, yani yaklaşık 2 bin 200 dolar ödemeye mahkûm edildi.
Komedyen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, hakkındaki üç suçlamayla ilgili olarak kefalet ödediğini, dördüncü suçlamanın ise soruşturulmakta olduğunu duyurdu.
Basim Yusuf, adliye binasına girerken, Cumhurbaşkanı Mursi'ye Pakistan'da fahri doktora verilmesiyle dalga geçerek, üniversite mezuniyet kepi giydi.
Polisin ve avukatların kendisiyle fotoğraf çektirmek istediğini
belirten Yusuf, "Belki de mahkemeye çağrılmamın esas sebebi budur"
dedi.
Daha önce de soruşturmaya uğradı
Esas mesleği doktorluk olan Basim Yusuf, Şubat 2011'de Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını sona erdiren halk hareketi sırasında internette yayınladığı hiciv dolu video kayıtlarıyla ünlendi.
Daha sonra Mısır'da uydu üzerinden yayın yapan bir televizyon kanalında haftada üç gün yayınlanan mizahi bir yergi programı hazırlamaya başladı.
Yusuf, siyasi taşlamaları nedeniyle daha önce de soruşturmaya uğramıştı.
Yetkilerini yasama ve yargı organlarının üzerine çıkaran Mursi'yi firavuna benzeten Yusuf'un Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı hakkındaki hiciv dolu sözleri üzerine, İslamcı bir avukat suç duyurusunda bulundu.
Yusuf'a yöneltilen suçlamalar, Mursi'ye ve İslam dinine hakaretin yanı sıra, "kamu düzenini bozmak için yanlış haberler yaymayı" da içeriyor.
Beş muhalif siyasi eylemci hakkında tutuklama kararı çıkarılmasının ardından gelen bu dava, dikkatleri yeniden Mısır'da ifade özgürlüğü sorununa çekiyor.
Liberal ve solcu insan hakları savunucuları, İslamcıların ağırlıkta olduğu meclis tarafından hazırlanarak bu yıl başında yürürlüğe sokulan yeni anayasanın iletişim özgürlüğünü koruma altına almadığını öne sürüyor.
Anayasa, kadınların ve Hristiyanların haklarını garanti altına almadığı iddiasıyla da eleştiriliyor.