Mısır'dan ithal edilen bazı tohum ve baklagillere ithalat yasağı
Abone olAB Gıda Güvenliği Dairesinin, E.koli vakalarıyla Almanya'da bir ithalatçının ithal ettiği ürünler arasında bağlantı saptandığını açıklaması ardından, Birlik, Mısır'dan gelen kimi tohum ve baklagillerin ithalatını dondurdu.
Çemen otunun, Almanya ve Fransa'daki E.koli vakalarıyla ilişkili görülmesi ardından, AB, Mısır'dan ithal edilen bazı tohum ve baklagillere de ithalat yasağı getirdi.
Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Dairesi, Avrupa'da 48 kişinin ölümüne neden olan E.koli salgınının kaynağının büyük ihtimalle Mısır'dan ithal edilen çemen otu tohumları olduğunu açıklamıştı.
E.koli ölümlerinin tamamına yakını Almanya'da meydana gelmişti.
Gıda Güvenliği Dairesi yetkilileri, ekoli vakalarının büyük bölümünün Almanya'nın kuzeyindeki bir ithalatçının getirttiği ürünlerle bağlantılı olduğunu bildirdi.
Bu yetkililere göre, vakaların küçük bir bölümü de Fransa ile bağlantılı.
AB Yetkilileri, filiz yetiştirmek için kullanılan bu tohumların ve bazı baklagillerin ithalatının, 31 Ekim'e dek dondurulduğunu bildirdi.
Ayrıca 2009 yılından bu yana, belli bir Mısır şirketinden ithal edilen tüm çemen otu tohumlarının imha edileceği kaydedildi.
Salgında ağır ishal ve böbrek yetmezliğine neden olan E.koli bakterisi, 4 binden fazla kişiyi etkilemişti.
Alman hükümeti, başlangıçta salgından İspanya'dan ithal edilen salatalıkları sorumlu tutmuştu.
Sonradan salgının kaynağının ülkenin kuzeyinde üretilen soya filizleri olabileceği belirtilince Alman hükümeti açıklamasını geri çekmişti.
Bu süre içinde özellikle domates ve salatalık tüketimi önemli ölçüde düştü.
Avrupa Birliği, üreticilerin mağduriyetini gidermek için önerdiği tazminat miktarını 150 milyon dolardan 302 milyon dolara çıkardı.