Mısır'da protestocular Müslüman Kardeşler merkezine saldırdı
Abone olMısır'da hükümet karşıtı protestocular, başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin partisi Müslüman Kardeşler'in merkezine saldırdı.
Mısır'da hükümet karşıtı protestocular, başkent Kahire'de
Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin partisi Müslüman Kardeşler'in
merkezine saldırdı.
Kahire'nin doğusundaki Mokattam semtinde bulunan Müslüman Kardeşler merkezinin yağmalandığı ve ateşe verildiği bildiriliyor.
Kalabalığın bu sabah altı katlı Müslüman Kardeşler merkezine taş ve başka cisimler atarak camları kırdığı, parti tabelasını söktüğü ve binanın balkonundan Mısır bayrağı dalgalandırdığı belirtildi.
Parti binasına dün gece de molotof kokteylli saldırılar düzenlenmiş, içerdeki korumalar kendilerine saldıran kalabalığa ateş açmışlardı.
Görgü tanıkları personelin binayı dün gece boşalttığını, bu
sabahki baskın sırasında içeride olmadıklarını söylüyor.
Parti liderleri, binaya saldıranları "haydut" olarak tanımladı, polisi ise parti merkezini koruyamamakla suçladı.
Parti bu konuda emniyetten resmi açıklama isteyeceğini söylüyor.
Bu sabahki saldırıdan sonra Müslüman Kardeşler binası yağmalandı.
Bu sırada AP ajansına konuşan Muhammed isimli bir saldırgan "Bu tarihi bir andır. Müslüman Kardeşler ülkeyi mahvetti. Dolayısıyla onların malını çalmak mübahtır." dedi.
16 kişi öldü
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Pazar gününden bu yana Mısır çapındaki gösterilerde en az 16 kişi öldü, 781 kişi yaralandı.
Ölenlerden sekizinin Müslüman Kardeşler binası önünde, protestocularla Mursi yanlıları arasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Hafta sonunda milyonlarca kişinin katıldığı eylemleri düzenleyen Tamarud (İsyan) adlı muhalif örgüt, istifa etmesi için Cumhurbaşkanı'na yarına kadar süre tanıdığını açıklamıştı.
Açıklamada görevinden ayrılmaz ve seçimlerin yolunu açmazsa Mursi'nin "sivil itaatsizlik kampanyasıyla" karşı karşıya kalacağı ifade edildi.
Ayrıca ordu, polis ve yargıya kendileriyle birlik olma çağrısı yapan grup, cumhurbaşkanının diyalog teklifini de istifadan başka çözümü kabul etmeyeceklerini belirterek reddetti.
Tamarud yöneticileri Cumartesi günü istifa çağrıları için 22 milyon imza topladıklarını öne sürmüşlerdi. Bu rakam, Mısır nüfusunun %25'inden fazlası.
Ne istiyorlar?
Göstericiler cumhurbaşkanını, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına çözüm bulamamakla, anayasayı kendi partisinin amaçları doğrultusunda değiştirmekle suçluyor.
Mursi yanlıları ise ülkenin uzun soluklu sorunlarını çözmek için başkanın daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor.
Göstericileri darbe provası yapmakla suçlayan binlerce Mursi yandaşı da hafta sonunda çeşitli kentlerde gösteriler düzenledi; bu gösterilerde Mursi karşıtları ile yer yer çatışmalar yaşandı.
Muhammed Mursi'nin işbaşına gelmesinin birinci yıldönümüne rastlayan gösteriler başkentte Tahrir Meydanı'nda başlamış, ardından kalabalık bir grup başkanlık sarayına yürümüştü.
Büyük ölçüde barışçı geçenbu yürüyüşün ardından bir grup başkanlık sarayına saldırmaya çalıştı.
Mursi'nin olay sırasında daha güvenli bir başka konutta bulunduğu belirtiliyor.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüyenlerden biri, Mursi'nin devrilmesinin fazla sürmeyeceğini savundu.
AP ajansına konuşan Amr Tevfik "Mübarek'in arkasında emniyet, istihbarat ve Mısırlıların büyük bir bölümü vardı ama ancak 18 gün dayanabildi." dedi.
Buna karşılık uzmanlar, ülkede ciddi bir oy tabanına sahip olan Müslüman Kardeşler ile müttefiklerinin henüz taraftarlarına topluca sokağa dökülme çağrısı yapmadığına dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Mursi de hafta sonunda Guardian gazetesine verdiği mülakatta istifa çağrılarını reddetti ve "Anayasal meşruluk esasına göre, seçilerek iş başına gelmiş birini görevden alsak, bu sefer de başkaları yeni başkana karşı çıkar. Bir hafta ya da bir ay sonra onun da istifasını isterler." diye konuştu.
Mursi "Gösteriler olabilir, insanlar görüşlerini ifade edebilir. Ama burada anayasanın kabul edilmesi ve uygulanması, hayati öneme sahiptir. Kilit nokta budur." dedi.