Mısır'da oluk oluk kan akıyor: İşte bilanço
Abone olDarbeyle sarsılan Mısır'da kan akıyor. Resmi rakamlar açıklandı. 1 haftada 91 kişi öldü. Sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.
İNTERNETHABER (AJANSLAR) Mısır'da
darbeden sonra oluk oluk kan akıyor. Mursi yandaşları polisle
çatıştı. Saray önü ve valilikteki çatışma çok kanlı bitti. Ordu ise
helikopter kaldırıp vurdu. Mısır'da bilanço 91
ölü...
Sağlık Bakanlığı ve emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülke genelinde son bir hafta içerisinde meydana gelen şiddet olaylarında ölü sayısı 91'e, yaralı sayısı 1342'yeyükseldi.
MISIR'DAN KISA KISA İRAN'DAN DARBEYE TEPKİ İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin dış politikadan sorumlu başdanışmanı Hüseyin Şeyhülislam, ABD ve müttefik güçlerinin, Müslüman ülkelerde demokrasinin hakim olmasını istemediğini belirterek, “Müslüman ülkelerin demokratikleşmesi onların işlerine gelmez çünkü halk İsrail’i destekledikleri için bu ülkelerden nefret ediyor” değerlendirmesinde bulundu. Şeyhülislam, “Mısır halkı tüm hukuki süreci yerine getirerek
Muhammed Mursi’yi cumhurbaşkanı olarak seçmiştir. Hal böyleyken,
sokak seferberliği ve ordu gücü ile Mursi görevden alınamaz”
ifadesini kullandı. Mısır'da ordunun yönetime el koyarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u geçici Cumhurbaşkanlığına getirmesine Arap Birliği'nden destek geldiği bildirildi. Arap Birliği kaynakları, Genel Sekreter Nebil el-Arabi'nin, bir çok Batılı muhatabını, Mısır'da yaşananların askeri darbe olmadığı konusunda ikna etmeye çalıştığını ileri sürdü. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın ardından Ürdün Kralı Abdullah da Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Mansur'u arayarak tebriklerini iletti. MANSUR'UN KARARNAMESİNE RETMısır'daki Nur Partisi, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un yayımladığı anayasal kararnameyi reddettiklerini duyurdu. Selefi eğilimli Nur Partisi tarafından yapılan yazılı
açıklamada, "Partimizin tutumu, Mısır halkının canlarının,
kanlarının korunması ve toplumda birliğin sağlanmasından yanadır"
denildi. Mısır mahkemesi, Muhammed Mursi'ye hakaret ve şiddete teşvik
suçlamasıyla yargılanan muhalif siyasi aktivist Ahmed Duma'nın
tahliyesine karar verdi. Mısır Başsavcılığı, Mart ayında Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) Kahire'nin el-Mukattam bölgesindeki merkezi önünde meydana gelen kanlı çatışmalarla ilgili olarak "şiddete teşvik ettikleri" gerekçesiyle Duma'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda aktivisti mahkemeye sevketmişti. Mursi'ye hakaret ve kamu düzenini bozduğu gerekçesiyle Mayıs ayında 6 ay hapis cezasına çarptırılan Duma, temyize başvurmuş ve perşembe günü bu dava kapsamında kefaletle tahliye edilmişti. |
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dün meydana gelen çatışmalarda
17'si ülkenin kuzeyindeki İskenderiye'de, 15'i başkent Kahire ve
çevresinde, 5'i Sina Yarımadası'nda, 4'ü İsmailiye'de, 3'ü Şarkiye,
Asyut ve Süveyş'te olmak üzere 44 kişinin öldüğü kaydedildi.
YEMEN'DE GÖSTERİ
Yemen'de Mısır'daki darbeye karşı gösteri yapıldı. Mursi'ye destek
verdildi.
HRİSTİYAN AİLELERDEN
DESTEK
Misir'in Beni Suveyf kentinde Hiristiyan aileler Mursi'ye destek gosterisine katildi.
Mursi'nin bulunduğu C. Muhafizlari binası önünde Akşam namazı kılındı. Bazı ordu subayları namaza katıldılar.
MURSİ'YE DESTEĞE
KELEPÇE
Mursi'yi destekledigi icin tutuklanan Selefi Seyh Ebu Ismail,
tutuklanırken, polisin bu karede, hatira Fotoğrafi cekildigi iddaa
ediliyor.
Fas'ın Selefi liderlerinden el-Fizazi, "Ordunun kararı
karşısında Mısırlı Selefilerin tutumu utanç verici ve meşruiyete
ihanettir" dedi.
MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN
TEPKİ
Müslüman Kardesler, atanan Basbakan Baradey'i tanimadiklarini
acikladi! Mısır'da darbeye direnen Müslüman Kardeşler, darbe
yönetiminin Muhammed el Baradey'i geçici başbakan olarak atamasını
da reddetti.
BARADEY YEMİN
ETTİ
Muhammed El Baradey, geçici Başbakanlığa atandı. Baradey akşam
saat 8'de yemin etti.
MISIR POLİSİ OFİSE
SALDIRDI
Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, Mısır polis kuvvetleri Munufiye şehrinde Hürriyet ve Adalet Partisi'nin ofisine saldırdıktan sonra bilgisayar, vantilatör ve koltuk gibi ofisteki tüm eşyalara el koydu.
BARADEY'DEN İTİRAF
Nobel Barış Ödüllü liberal darbeci Muhammed el-Baradey, Mursi'nin askeri yolla devrilmesi için Batı'yla uzun süre ikna ve pazarlık çalışması yaptığını itiraf etti.
Kahire'deki Adeviyye Meydanı'nda ve Cumhuriyet Muhafızları binası önündeki seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek gösterileri devam ediyor.
ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR
Mısır’ın çeşitli kentlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin
ordu tarafından görevden alınmasını protesto eden göstericilerle
polisler arasında meydana gelen çatışmalarda çok sayıda ölü ve
yaralının olduğu bildiriliyor.
HALK EVİNE DÖNMÜYOR
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından meydanlara inen Mısırlılar, seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi görevine iade edilmeden eve dönmeyeceklerini belirtiyor.
Başkent Kahire'deki Rabiatu'l Adeviyye Meydanı ile Kahire Üniversitesi önünde Mursi'ye destek verenlerin protestosu sürüyor.
MURSİ SERBEST BIRAKILSIN
Ordunun yönetime el koyma kararını protesto eden göstericiler, Muhammed Mursi serbest bırakılmadan ve görevine iade edilmeden evlerine dönmeyeceklerini belirtiyor.
SAVUNMA BAKANLIĞI ÖNÜNE ASILAN
SİSİ PANKARTI
Mursi yanlıları Savunma Bakanlığı önünde toplanıyor. Göstericiler
binanın duvarına, yönetime el koyma kararını açıklayan Savunma
Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye atfen, "Ey Sisi,
cumhurbaşkanımız Mursi" yazılı pankart astı.
Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye ve diğer kentlerde de Mursi'ye destek gösterileri aralıksız devam ediyor.
ORDUYA DESTEK VERENLER DE TAHRİR'DE TOPLANIYOR
Mısır medyasının çağrısı ile bugün orduya destek veren grupların da akşam saatlerinde Tahrir Meydanı ve İskenderiye kentinde gösteriler düzenleyecekleri bildirildi.
OLAĞANÜSTÜ HAL YOLDA
AA muhabirine konuşan Mısır Ordu Sözcüsü Albay Ahmed Muhammed Ali, "Durumun bu şekilde devam etmesi halinde sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etme kararı geçici Cumhurbaşkanı'nın elindedir. Anayasanın kendisine verdiği yetkinin gereği olarak bu kararı alabilir" diye konuştu.
Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin sokağa çıkma yasağı ve olağanüstü hal ilan etmesi yönünde cumhurbaşkanına teklif sunması konusunda ise Ali, "(Sisi, bu konuda) tavsiye veya öneri sunabilir ancak karar Cumhurbaşkanının elindedir" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Ali, ordunun farklı kentlerde sokaklardaki varlığını
yoğunlaştırmasının "gelişmelere bağlı" olduğunu söyledi.
ALİMLERDEN DARBEYE
TEPKİ
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Mısır’da meydana gelen siyasi kriz
ve şiddet olayları karşısında orduyu ön yargılı ve tarafgir
olmamaya çağırdı.
Dünya Müslüman Alimler Birliği (DMAB), Mısır’da seçilmiş cumhurbaşkanının görevinden alınmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, açıklamasında darbeyi reddettiklerini belirtti.
Açıklamada, “Biz, Mısır ordusunun halk tarafından seçilmiş olan Cumhurbaşkanı'nın yanında olmasını isterdik. Ordu ile siyasi kanat birbirleri ile uyum içinde olmalıydı. Vatan evladı olarak hiç kimseyi ötekileştirmemek ve meşru siyaset yolu kesilmemelidir. Mursi son konuşmasında özeleştiri yapmıştı. Muhaliflerin meşru taleplerini inkar etmiyoruz. Burada halkın ortak talepleri göz önüne alınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Darbe yönetimi tarafından basına uygulanan sansürün, mahkeme kararı olmadan bazı televizyon yayınlarının kesilmesinin, gazete çalışanlarının göz altına alınmasının da kınandığı açıklamada, "Yayınları kesilen Televizyon kanallarına izin verilmeli. Gözaltındaki gazeteciler derhal serbest bırakılmalıdır. 25 Ocak Devrimi'nde halkın elde ettiği meşru hakların kanunsuz bir şekilde gasp edilmesini tasvip etmiyoruz. İhvan ve ülkedeki diğer İslami hareketler Mısır'ın parçasıdır. Bu kesimlerin inkarından kaçınılmalıdır" denildi.
Açıklamada, başta Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve diğer İslami hareket üyeleri ile yöneticilerinin gözaltına alınmasının doğru ve hukuki olmadığının altı çizilerek, gelişmelerden derin kaygı duyulduğu vurgulandı.