Mısır'da Mursi yandaşlarıyla karşıtları çatıştı: 15 ölü
Abone olAskeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçileriyle karşıtları arasındaki çatışmalarda İskenderiye'de 12, Kahire'de de en az 3 kişinin öldüğü haber veriliyor.
Mısır'da askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı
Muhammed Mursi'nin destekçileriyle karşıtları arasında çatışmalarda
en az 15 kişinin öldüğü haber veriliyor.
Çatışmaların Cuma namazından sonra Mursi için düzenlenen destek gösterisinde askerin açtığı ateşle 3 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından başladığı bildiriliyor.
Askeri birlikler Kahire'de daha sonra sükuneti sağlarken ülke genelinde bir gün içinde 26 kişinin öldüğü 318 kişinin yaralandığı bildirildi.
Mısır'ın seçimle başa gelen ilk lideri Mursi ve Müslüman Kardeşleri'in bazı üst düzey Müslüman Kardeşler yetkilileri gözaltında tutuluyor.
Müslüman Kardeşler Başkan Yardımcısı Hayrat el Şatır'ın da
'kışkırtıcılık yaptığı' gerekçesiyle gözaltına alındığı
belirtiliyor.
Mısır'da gerilimi, Mursi'nin yeniden cumhurbaşkanlığı görevine getirilmesi talebiyle Müslüman Kardeşler'in düzenlediği gösterilere ordunun müdahale etmesiyle tırmandı.
Görgü tanıkları bir aracın ateşe verildiğini, Kahire'de Tahrir meydanı yakınlarındaki 6 Ekim Köprüsü civarında tarafların birbirlerine taş ve molotof kokteylleri attıklarını aktarıyor.
Kahire'de ateş açıldı
Kahire'de ateş açma olayının protestocuların Mursi'nin gözaltında tutulduğuna inandıkları Cumhurbaşkanlığı Muhafızları'nın Subay Orduevi'nin dışında düzenlenen gösteri sırasında meydana geldiği bildirildi.
Müslüman Kardeşler destekçileri, Mursi'nin görevine iade edilmesini istiyor.
Ordu ise, protestoculara gerçek mermilerle ateş açıldığını reddediyor.
Mısır'daki BBC muhabiri Jeremy Bowen ise askerlerin göstericilere ateş açtığını bildiriyor.
Cuma namazının ardından düzenlenen ve coşkulu bir kalabalığın katıldığı gösterinin ardından bir grubun Orduevi'ne yöneldiği, daha sonra burada toplananların sayısının arttığı bildiriliyor.
Muhabirimiz, kalabalıkların sayılarının artmasıyla birlikte giderek daha da öfkeli hale geldiklerini ve ilerlemek istemeleri sırasında askerlerin ateş açtığını aktarıyor.
Elbiseleri kanlı bir kişinin yere düştüğünü ve kısa süre içinde öldüğünü gördüğünü aktaran muhabirimiz, öfkeli kalabalıkların ateş açılmasının ardından dahi olay yerine gelmeye devam ettiklerini söylüyor.
Müslüman Kardeşler: Mursi dönene kadar sokaktayız
Gösteriyi izleyen muhabirimiz Bowen da askerlerin ateşi sonucu saçma ile yaralandı.
Çatışmalar sürerken, bir süre önce gözaltına alınan Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Bedii Kahire'deki bir mitinge katıldı.
Bedii, Mursi göreve iade edilene kadar sokakta kalacaklarını söyledi.
Başkentin dışında da çatışmalar yaşandı.
Kina kentindeki bir BBC muhabiri, askerlerin güvenlik güçlerine ait bir binaya girmeye çalışan Mursi yanlısı göstericilere ateş açtığını en az iki kişinin yaralandığını duyuruyor.
Mısır'ın ikinci en büyük kenti İskenderiye'de de gösterilere ateş açıldığı bildiriliyor.
Mursi karşıtları ise, "devrimi korumak için" sokağa çağrısında bulunup, destekçilerini gösteri yapmaya çağırdı.
Ordu herhangi bir gruba karşı özel önlemler almayacağını açıklamasına rağmen, Müslüman Kardeşler'in birçok lideri gözaltına alındı.
Mısır ordusu, Facebook’tan yaptığı açıklamada, gösteriler ulusal güvenliği tehdit etmediği sürece “protesto hakkını güvence altında tuttuklarını” duyurmuştu.
Müslüman Kardeşler sözcüsü Gehad al-Haddad hareketinin, Mursi'nin görevden indirilmesiyle iktidara getirilen ülkenin yeni yöneticileriyle işbirliği yapmayı reddettiğini söyledi.
Müslüman Kardeşler yöneticileri gözaltında
Diğer yandan ordu, yönetime el koymasının ardından Müslüman Kardeşlerin yöneticilerinin gözaltına almaya başladı.
Mursi ev hapsinde tutulurken, Müslüman Kardeşler'den en az 300 yönetici de gözaltına alındı.
Müslüman Kardeşler'in dini lideri Muhammed Bedii'nin de ülkenin batısındaki, Mersa Matruh'da gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtiliyor.
Fransız haber ajansı AFP, 35 yöneticiye de seyahat yasağı getirildiğini aktarıyor.
Yeni rejimle işbirliği yapmayı reddettiklerini belirten Müslüman Kardeşler sözcüsü Cihad el Haddad, "Mursi'nin ve diğer yöneticilerin derhal serbest bırakılması" çağrısında bulundu.
Muhammed Mursi'nin yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak görev alan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur da, "halkın samimi talepleri temelinde seçim düzenleyeceği" sözünü verdi.
Yüksek mahkemede düzenlenen törenle yemin eden Mansur "hukuk düzenini korumak için çaba harcayacağını" vurguladı.
'Bir asker öldü'
Sina Yarımadası'nda, İslamcı militanların ordu ve polise ait güvenlik noktalarına havan topu ve füzelerle düzenledikleri saldırıda bir askerin öldüğü bildirildi.
Yetkililer, saldırının hedefinde İsrail ve Gazze Şeridi yakınlarındaki El Eriş Havaalanı ve Refah'taki polis merkezi olduğunu duyurdu.
Son iki yılda, Sina Yarımadası'ndaki petrol boru hatlarının korunması için yerleştirilen güvenlik noktaları bir dizi saldırıya uğramıştı. Son saldırının Cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesiyle bağlantılı olup olmadığı henüz teyit edilemedi.
Af Örgütü'nden uyarı
Uluslararası Af Örgütü Amnesty İnternational, darbe sonrası Mısır'da Mursi destekçilerine yönelik baskı ve yıldırma politikalarına karşı uyarıda bulundu.
Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı Başkan Yardımcısı Hassiba Hadj Sahraoui, Son bir kaç günün şiddet olaylarının yeni bir insan hakları ihlalleri dalgasına dönüşmesinden kaygılıyız'' dedi.
Af Örgütü yetkilisi, son saldırının ordunun berbat insan hakları siciline ilişkin korkuları da canlandırdığını vurguladı.