Mısır'da muhalefet hükümetle görüşme masasında
Abone olMüslüman Kardeşler ve eylemlerin öncüsü gençlerin de katıldığı görüşmelerde hükümet anayasa komisyonu önerdi. Muhalefet olağanüstü halin kaldırılmasını istiyor.
Yönetim karşıtları Mübarek'in hemen istifasını istiyor
Mısır'da Mübarek rejiminin görevden uzaklaştırılması talebiyle başlayan gösteriler ikinci haftasına yaklaşırken, Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman muhalif gruplarla müzakere masasına oturdu.
Görüşmelere katılanlar arasında ülkede yasadışı ilan edilmiş olan Müslüman Kardeşler'in yanısıra gösterilerde öncülüğü üstlenen gençlerin temsilcileri de var.
Devlet televizyonu, bazı ilerlemelerin kaydedildiğini duyurdu.
Hükümet kanadından sızan haberlerde, anayasa reformu konusunda tavsiyelerde bulunmak üzere yargıçlar ve siyasetçilerden oluşan bir komisyonun kurulmasında uzlaşmaya varıldığı bildiriliyor. Muhalefet ise bu bilgiyi doğrulamadı.
Muhalefetin müzakereler sırasında derhal yaşama geçirilecek ve aralarında olağanüstü hal uygulamasının kaldırılması da dahil olmak üzere güven inşaasını sağlayacak önlemler alınmasıno talep ettiği bildiriliyor.
Protestocuların taleplerinin başında Mübarek ve kadrosunun görevlerinden ayrılmaları geliyordu. Mısır lideri ise, bu talepleri reddederek, ''ayrılırsam kaos olur'' dedi, ancak eylül ayında yapılacak seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Mübarek oluşacak kaostan da Müslüman Kardeşler'in faydalanacağını kaydediyor.
BBC'nin Kahire'deki muhabiri Ian Pannel, Müslüman Kardeşler'le hükümet arasındaki görüşmelerin çok önemli olduğunun altını çizerken, sorunun tarafların kabul edilebilir bulacakları bir orta yolu bulmakta düğümlendiğine dikkat çekiyor.
Örgütün Fransız Haber Ajansı AFP'nin sorularını yanıtlayan bir sözcüsü hükümetle kurdukları diyaloğun bir amacının da soruna ''bölgesel ve bölge dışı müdahalelerin sona erdirmek'' olduğunu da kaydetti.
BBC muhabiri Jon Leyne, müzakerelerin Müslüman Kardeşler için de bir kumar olduğunu, protestoların başlangıcında eylemcilere destek vermekte yavaş ve tereddütlü hareket ettiği için itibarının da zedelendiğini belirtiyor.
Hayat normale dönüyor
Öte yandan göstericilerin Tahrir meydanındaki eylemleri devam ediyor. Mısır ordusu, meydanın bir kısmını kontrolü altına almak için yaptığı hamleden göstericilerin tepkisi üzerine geri adım attı.
Başkentte günlük hayat ise normale dönüyor. Tahrir meydanının çevresindeki dükkanların açılmaya, bankaların da işlem yapmaya başladıkları bildirildi.
Merkez Bankası, olası toplu mevduat çekimi olasılığına karşı 36 milyar dolarlık döviz rezervi kullanılabilir hale getirdi.
İktidar partisinde revizyon
Mısır'da dün de iktidar partisinin lider kadrosu görevinden istifa etmişti. Ayrılanlar arasında protestolar başlayana kadar Mübarek'in en güçlü halefi olarak görülen oğlu Cemal de var.
Partinin yeni genel sekreteri Doktor Hüssam Bedrevi oldu.
Bedrevi Mübarek ailesine yakın bir isim ancak önde gelen bir reformist olarak biliniyor.