Mısır'da Hristiyan-Müslüman çatışması:: 10 ölü
Abone olHristiyanlarla Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda en az 10 kişi ölürken Mısır başbakanı yurtdışı gezisini yarıda kesip kabineyi olağanüstü toplantıya çağırdı.
Mısır Başbakanı Essam Şeref, başkent Kahire'de Müslümanlarla
Hristiyanlar arasında çıkan çatışmaları görüşmek üzere kabineyi
olağanüstü toplantıya çağırdı.
Devlet televizyonu, Şeref'in Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapacağı gezileri yarıda kesip ülkeye döndüğünü duyurdu.
Kahire'de çatışan tarafları ayırmak ve durumu kontrol altına almak üzere Mısır ordusuna bağlı birlikler gönderildi.
Olayların, Müslümanların Hristiyanları İslam dinine geçen bir kadını zorla alıkoymakla suçlamaları üzerine başladığı söyleniyor.
Görgü tanıkları, Cumartesi akşamı Selefi mezhebine bağlı
yüzlerce Müslümanın, Kahire'nin kalabalık semtlerinden İmbaba'daki
Kıpti Aziz Mena Kilisesi önünde toplandıklarını bildirdi.
Bölgede internet bloğu tutan Mahmud adlı bir kişi ise BBC'yi arayarak şiddet olaylarını Selefilerin değil, bir grup serserinin başlattığını savundu.
Gelen haberlere göre önce sözlü tartışmalar yaşandı ancak gerginlik, kısa süre sonra silahlı çatışmaya dönüştü.
İki kilise ve yakınlardaki evler ateşe verildi, acil servis çalışanları ve ordu durumu kontrol altına alana dek saatler geçti.
Çatışmalarda şu ana dek en az 10 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.
Bölgede gerginliğin sürdüğünü belirtiliyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Şubat ayında devrilmesinden bu yana iki taraf arasında çatışmalar yaşanıyor.
Mart ayında bir kilisenin tahrip edilmesini protesto eden binlerce Mısırlı Hristiyanın protesto gösterisine Müslüman bir grubun saldırması sonucu ortaya çıkan şiddet olaylarında, en az 13 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
Mısır'da son yıllarda, Sünni Müslüman çoğunlukla, ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Kıpti Hristiyanlar arasında ilişkiler, gerginleşen bir seyir izliyor.
Yıl başlarında Tahrir Meydanı'nda 18 gün boyunca süren protesto gösterileri sırasında, her iki dinin temsilcileri birlikte hareket etmiş, protestolarda hem Müslüman ve Hristiyan duaları okunmuştu.
Devrimin estirdiği bu kardeşlik havası, 2011'e İskenderiye'de bir kiliseyi hedef alan ve 20 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla giren Mısır açısından çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmişti.