Mısır'da göstericiler ikna olmuyor
Abone olOrdunun uyarılarına ve hükümetin verdiği tavizlere rağmen geri adım atmayan Mısırlılar, Mübarek rejiminin kalıntılarının bir an önce temizlenmesi talebiyle beş gecedir Tahrir Meydanı'ndalar.
Kahire'de binlerce Mısırlı siyasi reformların hızlandırılması
talebiyle geçen hafta başlattıkları ikinci gösteriler dalgasını
sürdürüyor.
Kalabalıkları emniyet güçleri tarafından yapılan uyarılar da başbakan Essam Şeref'in kabineyi yenileme sözü de ikna etmiş değil.
Dün düzenlenemesi planlanan 1 milyon kişilik yürüyüş organizasyon komitesi tarafından iptal edilse de dün gece Tahrir Meydanı'nda bir miting düzenlendi.
Akşamki miting, göstercilerin Tahrir Meydanı'nda ardarda geçirdikleri beşinci gece oldu.
Ülkede onbinlerce kişinin katıldığı geçen cuma günkü
gösterilerde dile getirilen temel talep, dört ay önce sona eren
Mübarek döneminde görev almış bürokrat ve yöneticilerin bir an önce
adalet karşısına çıkarılması.
Cuma günkü gösteriler yalnızca başkent Kahire'de değil, İskenderiye ve Süveyş şehirlerinde de düzenlenmişti.
Ordu tepkili
Ülkedeki değişimden tatmin olmayan Mısırlılar'ın gösterilerine şimdiye dek gösterilen en büyük resmi tepki ordudan geldi.
Ordu sözcüsü Mohsen el Fangary yaptığı açıklamada "gösteriler ve oturma eylemleri sırasında barışcıl tavırdan uzaklaşanları" uyardı.
Şimdiye gösterilerde şiddetten uzak bir hava hakim olsa da Tahrir Meydanı'nda göstericiler tarafından kurulan çadırlara saldıran bir gup, altı kişinin yaralanmasına sebep oldu.
Saldırganlar göstericiler tarafından meydandan uzaklaştırıldılar.
Hükümetten taviz
Bu arada Mübarek rejiminin desteklediği iş adamlarıyla yeni rejim arasında arabuluculuk yaptığı iddiası ile eleştirilen, başbakan yardımcısı Yahya al Gamal görevinden istifa etti.
Ayrıca eski başbakan Ahmed Nazif, yolsuzluktan hüküm giyerek bir yıllık hapis cezasına çarptırıldı.
Son olarak Yargı Konseyi Mübarek dönemi yetkililerinin yargılandığı duruşmaların televizyondan yayınlanarak, Mısır toplumun daha fazla kesimine ulaştırılması tavsiyesinde bulundu.
Mısır yönetiminin tüm bu tavizlerine rağmen göstericilerin geri adım atmaması, Kahire'de bulunan BBC muhabiri Jon Leyne'e göre ülkedeki askeri idare ile göstericiler arasında doğabilecek yeni bir çatışmanın işaretçisi olabilir.
Bu yeni gerilimin muhattabı olan isimlerden Başbakan Şeref ise iki taraf arasında uzlaşma bulma gayretinde.
Mısırlılar'ın başbakandan öncelikli talepleri polis teşkilatının, kamu hizmetlerinin ve yargının Mübarek rejiminin kalıntılarından arındırılması, ve ülkedeki isyan boyunca göstericilere şiddet uygulayanların bir an önce yargılanması.
Bu arada Mısır ordusundan ilk kez Eylül ayında yapılan seçimlerin ertelenebileceği yönünde bir görüş belirtildi.
BBC muhabirinin bildirdiğine göre, ordu açıklamasında seçim hazırlık sürecinin Eylül'de başlayabileceği söylenirken, konuyla ilgili başka bilgi verilmedi.