Mısır'da gerilim tırmanıyor
Abone olMısır'da muhaliflerle, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen göstericilerin aynı anda başkent Kahire'de toplanması endişe yarattı. Ancak şimdiye kadar bir çatışma yaşanmadı.
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen İslamcı
gruplar, Allahüekber sloganlarıyla cumhurbaşkanlığı sarayı
yakınlarındaki muhaliflerin üzerine yürüdü.
Ancak AFP'nin haberine göre, buraya beton bloklarla barikat kuran askerler savunma hattını korumayı başardı.
Mısır'da haftasonunda yapılması beklenen anayasa referandumu, laiklerin ağırlıkta olduğu muhalefetin ısrarına rağmen iptal edilmemiş, hem muhalif gruplar, hem de Mursi'yi destekleyen İslamcılar bugün için protesto çağrısında bulunmuşlardı.
AFP gösterilerde şiddet olayı çıkmadığını bildirdi, ancak daha öncesinde, günlerdir Tahrir Meydanı'na kamp kuran muhalif protestoculara sabaha karşı ateş açıldığı, en az dokuz kişinin yaralandığı kaydedildi.
Güvenlik görevlileri, maskeli şahısların düzenlediği saldırının
ardında kimin olduğunun anlaşılamadığını söyledi.
Muhalifler, Mursi'nin Müslüman Kardeşler yandaşı taraftarlarını, dini sloganlarla galeyana gelmiş eğitimli kadroları siyasi rakiplerinin üzerine 'salmakla' suçluyor.
Muhalefet, geçen haftaki protesto ve çatışmaları Müslüman Kardeşler'in siyasi gündemini dayatma çabasının eseri olarak görüyor.
Muhalefet, İslamcıların ağırlıkta olduğu bir meclis tarafından hazırlandığını söylediği anayasa taslağına insan haklarını baltaladığı ve kadınların haklarını garantiye almadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Bugünkü gösteriler öncesinde de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önü dikenli tellerle kapatıldı, buraya ve diğer devlet binalarına beton bloklar ve tanklar yerleştirildi.
Cumhurbaşkanı Mursi, orduya güvenliği sağlamak için sivilleri tutuklama yetkisi verdi.
Kahire'deki BBC muhabiri Jon Leyne, bu adımla ülkenin yeniden askeri idareye döneceği endişelerinin artacağına dikkat çekiyor.
Mursi ayrıca, ülkede giderek tırmanan tepkiyi azaltmak için, yetkilerini geniş oranda artıran kararnameyi iptal etti.
Ancak 22 Kasım kararnamesi kapsamında alınan bazı kararlar uygulamada kalmaya devam edecek.
Görevden alınan başsavcı yeniden göreve getirilmeyecek ve eski rejim yetkilileri hakkında açılan davalar devam edecek.